Zelf ben ik niet zo’n grote fruit eter, ondanks dat ik weet dat het heel gezond is. Ja, als iemand het mij hapklaar voor houdt, dan gaat fruit eten al een stuk makkelijker. Maar ik heb bijvoorbeeld altijd pech met een net mandarijntjes, dan is er altijd maar één echt lekker en de rest droog of de smaak is niet goed. Peren, vind ik heerlijk, maar schoonmaken een crime. Jaren geleden waren we op ons kookclubbie en stond er een gerecht met kweeperen op het menu. Daar had ik toen echt nog nooit van gehoord. Maar ik was wel nieuwsgierig, want wat waren dat, die op appel lijkende, kweeperen?

alles over kweepeer

Wat is een kweepeer?

De kweepeer is een harde groengele tot gele vrucht. Er zijn verschillende soorten en bij sommige is de vrucht bedekt met een dun donslaagje. Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd. Er zijn soorten die na het koken mooi rood vruchtvlees krijgen en dat komt mooi uit in de presentatie van je gerecht. De kweepeer smaakt zuur en is zonder bereiding niet eetbaar. De vrucht is erg hard en kan lastig zijn om door te snijden. Maar het schillen is in ieder geval een stuk makkelijker dan bij een zachte peer.

Vergeten fruit

En zoals ik “vergeet” fruit te eten is de kweepeer een “vergeten” fruitsoort. In Nederland noemen we hem ook wel eens een kwee. Portugal noemt het een marmelo en dan is de link met marmelade al snel gemaakt. Want gestoofd met wat kruiden is de kweepeer echt heel lekker. Kijk maar naar dit recept: Gestoofde kweepeer met specerijen

Waar te koop?

Kweeperen zijn te koop in Turkse of Marokkaanse winkels. En zijn soms ook nog wel verkrijgbaar in de betere groente- en fruitspeciaalzaken. Het seizoen om kweeperen te kopen, loopt van oktober tot en met januari/februari. De kweepeer komt oorspronkelijk uit de regio rondom de Kaspische zee en is inheems in: Iran, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië. In Europa is de kweepeer vooral in de zuidelijke landen te vinden. Al is hij in Nederland al goed bezig aan een nieuwe inburgering. Let er wel op dat ze er stevig en onbeschadigd uit zien als je ze koopt. Zijn ze nog niet rijp, dan leg je ze het beste op de fruitschaal om door te rijpen en anders leg je ze in de groentelade van de koelkast.

Alles over kweepeer

Meer informatie

Met het zoeken naar informatie zag ik de site van Okke Amerongen waar je echt heel veel over de kweepeer kan vinden. Bijvoorbeeld over rassen, nieuws en producten met kweepeer. Ik was echt verbaasd dat er zoveel met kweepeer is. En wil je misschien zelf een kweepeer in je tuin, dan heeft de website van Diana’s mooie moestuin de juiste tips en informatie.

Aan de slag

Ga je de kweepeer gebruiken, dan haal je eerst het donslaagje weg met een keukenhanddoek. Daardoor houd je een mooiere kleur na de bereiding. Gebruik een goed scherp mes, want de kweepeer kan erg hard zijn. Het ligt er een beetje aan wat je met de kweepeer wil gaan doen, maar in principe is het voldoende om het steeltje en het kontje er af te snijden, en kun je de schil en het klokhuis laten zitten. In de schil zit veel pectine en dat helpt bij het maken van een goede jam, gelei of compote, maar is ook prettig in combinatie met vlees.

Nog even iets anders

Denk je nu na het lezen van dit artikel, goh waar zit nou nog meer kweepeer in. Dan heb ik hier nog een recept voor je waar kweepeerazijn in wordt gebruikt. En mocht je op de markt komen bij Tom van Simone’s kitchen vraag dan of hij die bij zich heeft en dan kun je deze heerlijke recepten maken: zelf mosterd maken en een overheerlijke Quinoa salade.

Delen is fijn!