Zelf gemaakte mosterd | simoneskitchen.nl

Ik ben soms een bijzonder ongeduldig typetje… Brood dat moet rijzen, vind ik vervelend. Dingen die moeten weken, vind ik langdradig. En mosterdzaadjes die moeten weken.. dat leek me gewoon overbodig. Want ja tuurlijk heb ik op het internet flink gezocht naar recepten om zelf mosterd te maken. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ dacht ik nog en toog aan de slag met x-gram mosterdzaadjes, azijn en nog zo wat dingen. Het recept dat ik uiteindelijk had gevonden, vertelde me dat ik het niet hoefde te weken. Gewoon alles bij elkaar gooien, even lekker draaien en hopla; je hebt mosterd.

Zelf gemaakte mosterd | simoneskitchen.nl

Je snapt dat de ongeduldige mens in mij dit het ideale recept vond. Wat er dan niet bijstond jammer genoeg is dat mosterd, net gedraaid, echt niet te eten is. Dus de eerste keer proeven sprongen mijn ogen bijna uit hun kassen. Wat een vreselijke smaak! Gelukkig bracht het blog van Esmee, zoals wel vaker, uitkomst; bij haar recept met mosterd staat; drie dagen laten staan… Aha!

Zelfgemaakte mosterd | simoneskitchen.nl

Ik kan je vertellen overigens dat die ene mosterd nooit lekker is geworden. Waardeloos recept dus. Er bleef me niks anders over als de hele bende wegspoelen en overnieuw beginnen. Dit keer – uiteraard – met als basis het recept van Esmee herself. Want die mosterd ken ik en vind ik lekker. Maar ik zou ik niet zijn als ik daar dan toch her en der een tikkie aan zou veranderen. Op het moment is de mosterd net gedraaid en nog niet zo bijster lekker. Beter dan die ene foute maar nog niet zoals het zijn moet. Ik moet dus nog even wachten op het eindresultaat!

Mosterd zelf maken | simoneskitchen.nl

Update: een week later…. Uh…. les nummer 1; doe geen gerookte paprika in een pot met mosterd. Les nummer 2: doe geen eetlepel gerookte paprika in de mosterd…. Dus… Les nummer 3; een rawit is echt heel veel heter als een rode peper! Die kun je dus beter gebruiken. Ik moet ook naar Esmee luisteren.. 🙂 Conclusie; laat de gerookte paprika weg en vervang de rawit door een rode peper. Dan heb je een lekkere mosterd!

Zelf gemaakte mosterd | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Homemade mosterd

De gerookte paprika heb ik al uit de lijst met ingrediënten gehaald. De rawit kun je desgewenst vervangen door een rode peper. En verder... lekker maken!

Ingrediënten

 • 60 gram bruin mosterd zaad
 • 60 gram geel mosterdzaad
 • 10 gram verse gember
 • 2 tenen knoflook gepeld
 • 1 rawit peper of als je van minder pittig houd, 1 rode peper
 • 2 tl cayennepeper
 • 4 tl suiker
 • 250 ml kweepeer azijn dit mag ook met appelazijn

Instructies

 • Doe alle ingredienten bij elkaar in een plastic of glazen kom en laat dit een nacht staan. Of doe het 's morgens en draai de mosterd 's middags
 • Doe het bij elkaar in een blender en pureer alles tot het op mosterd lijkt. Als het te dik is, dan doe je er wat azijn bij. Schep de mosterd in schone potten.
 • De mosterd moet minimaal drie dagen buiten de koelkast rijpen.
 • Bewaar daarna in de koelkast.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!