Simone's Kitchen

Zelf mosterd maken

Zelf gemaakte mosterd | simoneskitchen.nl

Ik ben soms een bijzonder ongeduldig typetje… Brood dat moet rijzen, vind ik vervelend. Dingen die moeten weken, vind ik langdradig. En mosterdzaadjes die moeten weken.. dat leek me gewoon overbodig. Want ja tuurlijk heb ik op het internet flink gezocht naar recepten om zelf mosterd te maken. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ dacht ik nog en toog aan de slag met x-gram mosterdzaadjes, azijn en nog zo wat dingen. Het recept dat ik uiteindelijk had gevonden, vertelde me dat ik het niet hoefde te weken. Gewoon alles bij elkaar gooien, even lekker draaien en hopla; je hebt mosterd.

Zelf gemaakte mosterd | simoneskitchen.nl

Je snapt dat de ongeduldige mens in mij dit het ideale recept vond. Wat er dan niet bijstond jammer genoeg is dat mosterd, net gedraaid, echt niet te eten is. Dus de eerste keer proeven sprongen mijn ogen bijna uit hun kassen. Wat een vreselijke smaak! Gelukkig bracht het blog van Esmee, zoals wel vaker, uitkomst; bij haar recept met mosterd staat; drie dagen laten staan… Aha!

Zelfgemaakte mosterd | simoneskitchen.nl

Ik kan je vertellen overigens dat die ene mosterd nooit lekker is geworden. Waardeloos recept dus. Er bleef me niks anders over als de hele bende wegspoelen en overnieuw beginnen. Dit keer – uiteraard – met als basis het recept van Esmee herself. Want die mosterd ken ik en vind ik lekker. Maar ik zou ik niet zijn als ik daar dan toch her en der een tikkie aan zou veranderen. Op het moment is de mosterd net gedraaid en nog niet zo bijster lekker. Beter dan die ene foute maar nog niet zoals het zijn moet. Ik moet dus nog even wachten op het eindresultaat!

Mosterd zelf maken | simoneskitchen.nl

Update: een week later…. Uh…. les nummer 1; doe geen gerookte paprika in een pot met mosterd. Les nummer 2: doe geen eetlepel gerookte paprika in de mosterd…. Dus… Les nummer 3; een rawit is echt heel veel heter als een rode peper! Die kun je dus beter gebruiken. Ik moet ook naar Esmee luisteren.. 🙂 Conclusie; laat de gerookte paprika weg en vervang de rawit door een rode peper. Dan heb je een lekkere mosterd!

Zelf gemaakte mosterd | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Homemade mosterd

De gerookte paprika heb ik al uit de lijst met ingrediënten gehaald. De rawit kun je desgewenst vervangen door een rode peper. En verder... lekker maken!

Ingrediënten

 • 60 gram bruin mosterd zaad
 • 60 gram geel mosterdzaad
 • 10 gram verse gember
 • 2 tenen knoflook gepeld
 • 1 rawit peper of als je van minder pittig houd, 1 rode peper
 • 2 tl cayennepeper
 • 4 tl suiker
 • 250 ml kweepeer azijn dit mag ook met appelazijn

Instructies

 • Doe alle ingredienten bij elkaar in een plastic of glazen kom en laat dit een nacht staan. Of doe het 's morgens en draai de mosterd 's middags
 • Doe het bij elkaar in een blender en pureer alles tot het op mosterd lijkt. Als het te dik is, dan doe je er wat azijn bij. Schep de mosterd in schone potten.
 • De mosterd moet minimaal drie dagen buiten de koelkast rijpen.
 • Bewaar daarna in de koelkast.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

 1. Ooooh! Simone! Ik vind het hilarisch! En ik heb je gehoord: Doe géén gerookte paprikapoeder door de mosterd….
  En ja, sommige dingen worden gewoon beter naarmate ze ouder worden. Net zoals wij! 😉
  X

 2. Oeps
  Vorige week een heerlijke extra pittige chili mosterd gemaakt.
  Vandaag aan de slag voor een milde variant voor de rest van de familie. Zonder het recept verder (goed) te lezen een pepertje en paprika gebruikt. Maar eh … ik heb alleen maar gerookte paprika, dus dat zit er nu in.
  Wat mag ik verwachten ?? Wordt deze mosterd helemaal niet lekker of is er een andere reden dat ik voortaan die DRIE zinnen gewoon goed moet lezen ??!

  • Ooo ja dat is een gevalletje oops… Wacht het gewoon even af. Smaken verschillen natuurlijk en misschien vind jij deze wel lekker. Ik hoop het voor je…. Ik vond hem niet echt om over naar huis te schrijven dus… Sorry!

 3. Niet zo slim dus, ik wacht inderdaad maar gewoon even af.
  Vorige week had ik veilig en bescheiden de helft van de hoeveelheden gebruikt zodat ik 1 potje kon vullen. Al was ik het halveren bij de pepers weer even vergeten, dus werd ie lekker pittig en gelukkig ook erg lekker : -)
  Nu durfde ik het wel aan om de totale hoeveelheden te gebruiken. Maar waarom heb ik niet het recept ook nog even snel doorgelezen … 
  Ik ben benieuwd naar het resultaat !

  Wat heb jij als tip voor een milde mosterd ? Gewoon 1 rode peper en bv helemaal geen cayenne peper of deze juist vervangen door gewone paprikapoeder ?

  • Een milde mosterd zou ik inderdaad geen rode peper aan toe voegen en ook geen cayenne. Tenzij je alsnog een beetje pit wilt hebben. Ik ben geen fan van paprika in mijn mosterd maar dat is persoonlijk. Haha.. 😉 En heb je hem al geproefd?

 4. Een rode peper is altijd welkom voor ons, dus die zit er toch in. Ik heb vanavond geproefd, volgens mij gaat het gelukkig toch goed komen. 
  Maar ik zal het nooit meer doen : -)

 5. De mosterd recept: 2 EETLEPPELS ?!?!?! Cayennepeper??? Dan wordt iets om niet te eten. Gaarne de juiste recept

 6. Zijn de rode peper en cayenne voor de smaak of voor de scherpheid? Als je de mosterd een tijd laat rijpen zorgen chemische processen voor de scherpte van de mosterd. Extra cayenne en peper lijkt me dan wel heel scherp. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.