Het basis gehaktballetje | simoneskitchen.nl

Ja, het gaat ook hier gebeuren; ik ga regelmatiger schrijven over gehakt.
En dan bedoel ik het mooie product gehakt in het algemeen en gehaktballen in het bijzonder.
Dit omdat naar mijn bescheiden mening gehakt één van de meest veelzijdige vleesproducten is waar we mee kunnen werken, omdat je er eindeloos mee kunt variëren.
Natuurlijk ben ik niet de enige, die dit weet en gehakt op een voetstuk plaatst. Sterker nog: hele volksstammen hebben op hun website het ultieme gehaktbal recept of zelfs een hele website gewijd aan dit intrigerende stuk vlees (of eigenlijk: ‘intrigerende stuk(ken) gemalen vlees’).
Waarom dan nog meer artikelen op het internet over gehakt? Nou, gewoon omdat ik dat wil. En omdat ik vind dat je over gehakt niet uitgepraat of uitgeschreven raakt.
Hier kun je alles over en rondom gehakt gaan verwachten. Recepten voor gehaktballen natuurlijk.
Maar ook handige tips over gehakt en hoe je zelf verschillende soorten gehakt kunt maken.
Zo nu en dan pak ik een bestaand recept met gehakt beet en maak deze dan na.

20150729-MH2A8206

Net zoals bij zoveel mensen, is mijn liefde voor gehaktballen ontstaan aan de keukentafel van mijn moeder.
Zij maakte de lekkerste gehaktballen en nog steeds heb ik haar recept niet kunnen evenaren.
Een tweede bron van inspiratie voor mijn zoektocht naar geweldige gehaktballen is het boek van Jez Felwick.
Felwick verkoopt in Londen vanuit een foodtruck magnifieke gehaktballen en heeft meer dan 70 recepten opgetekende in zijn boek ‘gehaktballen.’
In mijn optiek een must have voor iedereen die iets meer wil halen uit een alledaagse portie gehakt.

Zo heb ik uit zijn boek zo’n gouden tip kunnen halen:
Gebruik als je de ballen gaat draaien een ijsschep om het gehakt te pakken.
Wanneer je dit doet weet je zeker dat alle ballen nagenoeg hetzelfde formaat hebben en dus ook dezelfde garing nodig hebben.
Geen halfrauwe ballen en gortdroge knikkers meer in één pan.
Ik gebruik zelf zo’n ijsschep waar je van die halve bollen mee kunt scheppen, dan draaien de ballen ook net even wat makkelijker.

Nou vooruit, laten we eens starten met wat concreets over gehakt:
Het lekkerste gehakt maak je natuurlijk zelf met een gehaktmolen.
Er zit over het algemeen veel meer smaak aan gehakt dat je zelf gedraaid hebt en je kunt zelf bepalen hoe jij jouw gehakt wilt hebben qua verhouding.
Dit is superhandig als je straks meer gaat doen dan het standaard huis, tuin en keuken balletje braden.
Heb je geen vleesmolen en laat je portemonnee het toe, koop je gehakt dan bij de betere slager in plaats van bij de supermarkt.
Je kunt de slager vertellen wat voor soort gehakt je wilt hebben en hij kan met je meedenken en adviseren, zodat je een gehakt koopt die precies past bij hetgeen je wilt.
Als het echt niet anders kan, kies dan voor gehakt uit de supermarkt (ik geef toe dat ik dit ook nog wel eens doe uit luiheid), maar ben je ervan bewust dat zelf gedraaid gehakt of die van de slager echt VEEL beter smaakt.
Over het vlees dat je gebruikt en de verhoudingen van zelf gehakt maken, wil ik het een volgende keer hebben.

Zelf gehakt draaien | simoneskitchen.nl

Voor nu geef ik jullie mijn recept voor een lekkere ‘basis’ gehaktbal.
Ik gebruik in dit recept (en heel veel andere gehaktbalrecepten) panko in plaats van paneermeel, omdat dit je gehaktbal net iets luchtiger maakt.
En waar ik vroeger nog wel eens een in de melk geweekte boterham mee kneedde door de ballen, laat ik die er ook steeds vaker uit.
De kunst van het maken van een geslaagde bal zit in het rustig gaar laten sudderen in de bouillon.

20150729 MH2A8206

Bal gehakt; de basis

5 van 3 stemmen

Recept voor een gewoon, goeie en lekkere bal gehakt. Deze bal is een prachtige basis om van hieruit te experimenteren met allerlei smaken.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

6 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktbal:

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 1 ui fijn gesnipperd)
  • 1 ei
  • 1,5 el mosterd
  • 2 el ketchup goeie ketchup
  • 1,5 el platte peterselie fijn gehakt
  • panko broodkruim Japans paneermeel
  • paar druppels tobasco
  • zout en peper

En verder:

  • ½ l rundvleesbouillon
  • boter om in te braden

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktbal door elkaar en draai hier zes grote ballen of 10 kleinere ballen van (met de ijsboltang). Verhit de boter in een braadpan of diepe koekenpan (er moet straks ook nog een halve liter bouillon bij kunnen).
  • Schroei de ballen in de pan rondom dicht tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt ongeveer een minuut of vijf. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat de ballen met een deksel op de pan in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar sudderen op laag vuur.
  • Liefhebbers kunnen van het braadvocht een lekkere jus maken voor bij de bal. Denk hierbij aan het toevoegen van wat zoete balsamico of donker bier dat je inkookt, maar hier komen we in volgende ‘gehaktbal artikelen’ vast en zeker uitgebreider op terug.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.