Zelf je gehakt maken is niet ingewikkeld en je kunt het doen met een gehaktmolen of je kunt je vlees in een keukenmachine fijn malen. Beide methodes vind je hieronder!

Zelf gehakt maken

Zelf gehakt maken

Vorige week zijn we begonnen met gehakt en de gehaktbal wat meer op de voorgrond te zetten in onze keuken.
Zo heb ik al een recept met jullie gedeeld voor een lekkere ‘naturel’ gehaktbal. Een mooi basisrecept van waaruit je allerlei andere mooie smaken aan je balletje kunt gaan toevoegen.
Vandaag wat meer over de echte basis van de bal: het gehakt zelf.

Zelf gehakt maken

Want zo’n balletje kun je natuurlijk maken met een portie kant en klaar verpakt gehakt uit de supermarkt.
Alleen weet je dan eigenlijk niet met wat voor vlees je werkt.

Ga naar de betere slager

Wanneer je portemonnee het toelaat, ga dan, ook voor je gehakt, naar de betere slager.
Je kunt hem vertellen wat je met het gehakt wilt gaan doen en hij kan met je meedenken en adviseren, zodat je een gehakt koopt die precies past bij waarvoor je het gaat gebruiken. Je zult ook direct merken dat het gehakt van de slager veel meer smaak heeft dan het gehakt dat je in de supermarkt hebt gekocht. Dit is al een eerste belangrijke stap in de richting van bijvoorbeeld een gehaktbal die ook naar vlees smaakt.

Gehaktmolen

Maar het allermooiste is natuurlijk je eigen gehakt maken met een gehaktmolen.
Dit omdat je dan precies weet wat voor vlees erin gaat en je ook met eigen ogen hebt gezien dat er, naast het vlees, geen zaken in zitten die er niet in hoeven.
Je kunt ook naar hartenlust gaan experimenteren met gehakt dat je hebt gemaakt van bijvoorbeeld: kip, vis of lam.
En je kunt zelf aan de slag met jouw optimale verhouding van vet vlees en mager vlees.

Verhouding vet en vlees
De goede verhouding vet en mager vlees

Verhouding vet vs mager vlees

Wanneer je goed gehakt wilt hebben, moet je er rekening mee houden dat je in verhouding genoeg vet vlees gebruikt.
Mijn ervaring is dat je met alleen rundvlees, je gehakt vaak niet vet genoeg wordt. Dan ga je meer richting de tartaar.
Bij het speuren op internet werd mij verteld dat ik bij de slager moest vragen naar vangvlees (stuk taai rundvlees met vet dooraderd), maar dat kon ik maar moeilijk krijgen.
Sowieso krijgen steeds meer slagers het vlees al kant en klaar uitgebeend binnen en is het meeste vet dan al weg gesneden.

Bestel je vlees van tevoren

Maar wanneer je een paar dagen van tevoren aangeeft wat voor vlees je wilt, kan er nog wel eens wat geregeld worden. De slager kan natuurlijk wel weer uitkomst bieden, wanneer je hem vertelt wat voor soort gehakt je wilt maken.
Ook hierbij kan hij je een juist advies geven. Hij heeft tenslotte verstand van vlees.

75/25 verhouding

Een mooi recept dat ik heb gevonden voor gehakt met wat makkelijker te krijgen ingrediënten is voor een gehakt dat bestaat voor 75% uit rund en voor 25% uit varkensvlees. Het varkensvlees zorgt ervoor dat het gehakt net vet genoeg wordt om goed te kunnen verwerken.

Een mooi basis recept hiervoor is:

  • 750 gram riblappen (rund)
  • 250 gram speklappen (varken)

Koel je vlees

Ook heb ik de adviezen ter harte genomen om het vlees gekoeld door de gehaktmolen te draaien (laat het een uur in de koeling liggen) en het vlees eerst in blokjes van ongeveer 2×2 centimeter te snijden.
Zo krijgt je gehakt een mooie structuur en wordt het vlees niet helemaal tot pulp gemalen.

Zelf gehakt maken

Welke soorten vlees door de molen

Weet je nog niet goed welke soorten vlees je door de gehaktmolen kunt doen?
Hier alvast wat soorten vlees die (al dan niet in combinatie) goede resultaten leveren in een gehakt:

  • Schouderlappen van het rund
  • Runderhals of runderrib
  • Varkensnek ook wel procureur
  • Varkensbuik, dit is goed vet vlees
  • Lamsnek of lamsschouder
  • Kipdijvlees

Wat echt belangrijk is met al deze soorten vlees is dat er geen bot, kraakbeen of zeen meer inzit, dus laat dit wegsnijden of controleer hier thuis ook nog een keer op.

Met de keukenmachine

Het mooiste resultaat om zelf gehakt te maken krijg je door je vlees door een gehaktmolen te halen. Maar wellicht heb je geen molen of heb je geen zin in weer een apparaat in de keuken. In dat geval kun je ook prima je gehakt maken met een keukenmachine. Ik doe dat vaak zelf omdat ik dan net even geen zin heb om de molen tevoorschijn te halen.

In de keukenmachine doe je de stukken vlees in blokken bij elkaar in de kom en je draait het tot een grove tot fijne massa. Hoe fijn is een persoonlijke keuze, maar zorg dat het geen puree wordt. Ik vind dit een prima manier om je eigen gehakt te maken. En extra voordeel; je kunt er direct smaakmakers aan toevoegen!

Binnenkort weer een recept voor een leuke, lekkere of aparte gehaktbal.

Zelf gehakt maken

Basisrecept zelf gehakt maken

Nog geen review
GangBasis
KeukenHollandse keuken

Dit basisrecept kun je naar wens verder zelf uitbreiden
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
Koeling1 uur
totaal 1 uur 30 minuten

4 ballen

Materiaal

Ingrediënten

  • 750 g riblappen rund
  • 250 g speklap varken

  • Zorg ervoor dat je het vlees eerst in blokken van ongeveer 2,5 x 2,5 cm snijdt.
  • Zet in de koeling voor minimaal een uur om het vlees wat steviger te maken.
  • Draai het nu in rustig tempo door de gehaktmolen heen. Breng je gehakt verder op smaak naar wens.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 714kcal | Eiwit: 44g | Vet: 60g | Verzadigd vet: 24g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 28g | Cholesterol: 159mg | Natrium: 118mg | Kalium: 618mg | Vitamine A: 34IU | Vitamine C: 0.2mg | Calcium: 16mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.