Canstockphoto, foto door Sadakko

Canstockphoto, foto door Sadakko

Het is een gegeven feit dat alles lekkerder wordt, wanneer je er bacon bij doet.
Zoet of hartig, maakt niet uit. Bacon is een smaakmaker die aan waanzinnig veel recepten een extra accent kan toevoegen.

Wanneer je vlees in de oven laat garen en bang bent dat het gaat uitdrogen, zijn deze dunne reepjes spek je grootste vriend. Lekker over je vlees heen doen, zodat alles lekker mals blijft. En de bacon geeft ook nog eens die heerlijke, zoutige smaak af.

Ik ben zelf groot van bacon in het algemeen en de krokante variant in het bijzonder.
Die zoute kruimels met een ietwat rokerige vleessmaak, zijn een verrijking voor een wereld aan gerechten.
En.. het kruim zorgt voor een krokante en knapperige aanvulling van veel gerechten.

Denk bijvoorbeeld aan romige soepen die je meer bite geeft door wat bacon crumble toe te voegen.
Hier recepten voor pastinaak knolselderij soep en venkel prei soep waar het krokante zoutje van bacon cumble net even die extra dimensie toevoegt.

20151018-MH2A3922

Miljuska heeft in haar kookboek een waanzinnig lekker gerecht voor donuts met bacon waarmee ze bewijst dat bacon en zoet een geweldige combo zijn.
Strooi ook eens wat fijngemalen bacon kruimels over een zoet ijs dessert. Je zult versteld staan van hoe dit de smaak van je nagerecht omhoog haalt.
Roer ook zeker eens wat eetlepels bacon crumble door een zoete balsamico of honing en lak hiermee je vlees van de barbecue mee af. Lekker!!

En dan nu het allermooiste nieuws: dit heerlijke, kruimige strooisel is ook nog eens super eenvoudig te maken!
Binnen hooguit tien minuten heb jij jouw zelf gemaakte kruim van spek en kun jij ook jouw gasten (of jezelf) wegblazen met prachtige smaakcombinaties.

Ik geef je twee manieren om je eigen crumble te maken:

Bacon crumble uit de koekenpan/oven

Leg dunne reepjes bacon of ontbijtspek in een hete koekenpan en bak deze in een minuut of vijf aan beide kanten krokant. Regelmatig omdraaien met een tang. Laat ze hierna even uitlekken op een bord met keukenpapier. Hak de bacon even grof, strooi dit op een bakplaat en zet deze dan eventueel nog vijf minuten in een voorverwarmde oven van 180°.

Bacon crumble uit de magnetron

Leg plakjes bacon of ontbijtspek tussen twee dubbele velletjes keukenpapier. Zorg ervoor dat ieder plakje vrij ligt en niet over een ander plakje bacon heen. Leg dit pakketje op een bord dat magnetronbestendig is en zet dit voor 5 minuten in de magnetron. Het vet uit het vlees wordt opgenomen door het keukenpapier.
Hierna nog even grof hakken met een mes.

En wanneer je jouw crumble nog fijner wilt hebben, kun je het natuurlijk gewoon onder de staafmixer gooien.
Ik ben reuze benieuwd welke smaakcombinaties jullie allemaal weten te vinden met dit spek kruim.

Delen is fijn!