Simone's Kitchen

Tortilla wraps – zelf maken

Tortilla’s zelf maken is niet ingewikkeld en met dit eenvoudige recept zet je in no time zelf homemade tortilla’s op tafel.

Stapel vers gemaakte tortilla simoneskitchen.nl

Zelf tortilla maken

Soms heb je van die dingen die je al tijden van plan was maar waar je eigenlijk nooit aan toe was gekomen/te lui voor bent/geen zin in had…. Je begrijpt al waar ik heen wil denk ik. Het maken van tortilla’s is nou precies zo’n klusje waar ik me al jaren onderuit draai… En waarom? Joost mag het weten. Zeker niet vanwege de complexiteit dus nou ja, om een lang verhaal kort te maken; het is er van gekomen. Ik heb zelf tortilla gemaakt. En ben voorgoed verpest.

Ik hou van het eten van wraps. Een ideale snelle lunch is bijvoorbeeld deze rosbief wrap. Nu is het niet meteen sneller als je zelf de tortilla’s eerst gaat maken, maar het is wel extra lekker.

Zelf maken van tortilla wraps simoneskitchen.nl

Deeg maken

Het begon allemaal met het idee van Wendy Heyer die via de foodbloggers groep op Facebook het voorstel opperde om een foodblog swap te doen. Niet letterlijk want dat zou wel heel onprettig worden maar virtueel. Iedereen die meedoet krijgt een blognaam en gaat van dat betreffende blog iets maken naar eigen keus. En zo kwam ik op het blog van Annemieke, een blog wat luistert naar de naam Het Kookboek en een blog waar, je raadt het al, tortilla’s op voor kwamen. Weliswaar in de crispy variant maar met een klein beetje smokkelen en het raadplegen van nog wat andere blogs heb ik toch – dankzij Annemieke – voor het eerst zelf tortilla’s gemaakt.

En laat ik duidelijk zijn; dit is een dermate eenvoudig klusje met zulke lekkere resultaten dat er geen enkele reden is om dat in het vervolg niet veel vaker te doen. Ik was al met al ( foto’s nemen niet meegerekend) zo’n 20 minuten bezig om een klein stapeltje tortilla’s te produceren. Vele malen lekkerder als de rubberen supermarkt variant ( die ik voorheen overigens best lekker vond, maar bij nader inzien voldoen ze niet aan het tortilla ideaalbeeld) waar ik nu voorgoed voor verpest ben.

Paar tips

Voor het maken van de tortilla’s heb ik gewone bloem gebruikt. Je kunt hier ook type 00 voor gebruiken. Sommige mensen hebben opgemerkt dat het deeg te nat en plakkerig was. Als dat het geval is, voeg je nog wat extra bloem toe tot het de gewenste structuur heeft. Er zit nogal veel verschil tussen de bloemsoorten.

Meer bloem toevoegen kan dus altijd. Heb je een tortillapers dan is het natuurlijk helemaal handig om te maken. In dat geval doe je een stuk plastic op je tortillapers. Leg je bol deeg erop. Hierop weer een stuk plastic. Drukken en je hebt een tortilla. Maar met de hand gaat het ook prima.

Liever een glutenvrije variant maken? Probeer deze paleo tortillawraps eens!

Making your own flour tortilla
Print recept Pin recept
4.67 van 3 stemmen

Tortilla wraps

Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

 • 180 gr bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl bakpoeder
 • 150 ml warm water
 • 3 el boter kamertemperatuur

Instructies

 • Doe zout, bloem en bakpoeder samen in een grote kom en meng het goed door. Voeg de boter doe en wrijf dit met je handen lichtjes tot je kruimels hebt. Maak een kuiltje in het midden en doe het warme water erbij. Kneed het deeg lichtjes door tot het goed gemengd is (1-2 min), dek af en laat dit staan voor tien minuten.
 • Merk je dat je deeg te nattig is en niet goed te hanteren? Voeg dan nog wat extra bloem toe tot het deeg de goede consistentie heeft.
 • Bedek je aanrecht ruim met bloem en rol het deeg in ongeveer tien bolletjes van gelijke grootte. Dek de ballen die je niet meteen gebruikt af met plastic folie. met een deegroller (gebruik weer ruim bloem) rol je de ballen zo dun mogelijk uit, schud de overtollige bloem eraf voor je hem in de pan doet.
 • Op het gasfornuis verhit je een koekenpan met anti aanbaklaag op hoog vuur tot hij goed heet is. Gebruik geen boter of ander vet. Gewoon droog in de pan doen. Leg je uitgerolde tortilla erin en blijf erbij want het gaat snel. je ziet al meteen dat het deeg aan de bovenkant een beetje gaat bubbelen. Hij is goed als de onderkant bruine vlekjes heeft. Draai om en bak de andere kant ook nog even. Herhaal dit voor de resterende balletjes.
 • Ik heb wel – na elke tortilla – de bloem even uit de pan gehaald want dat wordt bruin en gaat op gegeven moment aanbakken. Gewoon even snel een droge doek erdoor en hop weer op het vuur!
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: bloem, water

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

33 comments

 1. Ik maak ze ook vak. En dan heel veel in een keer. Mijn recept is wel echt anders. Ik gebruik reuzel met olijfolie. Blijven ze mooi soepel van. En kokend water. Kunnen we ook. Of wel ens samen doen! (Ja, ik mis je alweer! Hahahah)

 2. Vaak. Niet vak. iPad dingetje….

 3. Wij hadden ooit een Mexicaans meisje in huis en we maakten deze tortilla´s zelf. Was ontzettend veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Tegenwoordig ben ik lui, maar je hebt me wakker geschud Simone!

 4. Oh jah hoor ze zijn echt vele malen lekkerder zelfgemaakt. Maar idd wel even wat bewerkelijker, zelf laat ik het deeg langer rusten zodat het vocht zich kan herverdelen.
  Of maak ze ook wel eens met maïsmeel of half half . In mexico hebben ze er een soort pers voor om die balletjes plat te drukken vertelde een kennisje me ooit 😉 lijkt me wel makkelijker eerlijk gezegd.

 5. Hi,
  Zijn de afgebakken tortillas ook in te vriezen?
  Zoja, nadien wel of niet laten ontdooien en de pan weer even in?
  Wij zijn met z’n tweetjes en om er dan gelijk 10 te maken en er dan gelijk 5 p.p. op te gaan eten…
  Dankje voor je reactie!

  • he Ellis,
   Ik heb ze niet ingevroren dus dat is lastig in te schatten. Het lijkt me dat dat moet kunnen. Even opwarmen in de oven of in de pan. Je kunt natuurlijk ook de helft van het deeg maken als je met zijn twee bent.. 😉 Of je kunt de helft van het deeg invriezen, ontdooien en daarna bakken!

 6. Zelfgemaakte zijn zoveel lekkerder!
  Ik maak ze sinds ik het boek vanThomasina Miers kocht altijd zelf. Wel met maismeel.
  Groetjes
  Joyce

 7. Heb je ook de hoeveelheden in grammen, lijkt me idd wel lekkerder dan gekochte tortilla’s . Ik ga dit zeker proberen.

 8. Bedankt voor het snelle antwoord Simone, goh ja ik ga eens kijken bij AH want dat lijkt me wel handiig om in huis te hebben. Dan blijf je niet omrekenen. En ach die zullen toch niet zoveel ruimte innemen toch 😉

 9. Bedankt voor de tip van de cups bij AH. Heb ze net gehaald, waren de laatste. Zouden meer mensen de tip gelezen hebben 😉

 10. Heerlijk recept ! Vanmiddag gemaakt, en werkelijk waanzinnig lekker ! Bedankt, Simone !

 11. 1,5 cup = 192 gram bloem
  1 tl zout
  1 tl bakpoeder
  ⅔ cup = 177 ml warm water
  3 el boter (kamertemperatuur)

  Tadaa!

 12. Vandaag éindelijk gemaakt… enje hebt helemaal gelijk: verbazingwekkend makkelijk en veel lekkerder dan uit de winkel!

 13. Ik heb het water toegevoegd en toen bleef het deeg hartstikke nat. Ik heb nog flink wat bloem toe moeten voegen…
  of hoort het zo nat?

  • He Chantal. Nee het deeg hoort niet zo nat te zijn. Je kunt aan de foto’s ongeveer zien hoe het deeg eruit moet zien. Maar wat voor maat heb je gebruikt? Er staat in het recept 2/3 cup. Dus niet 2 of 3 cups (ik zeg het maar even.. 😉 ) en heb je wellicht een kopje genomen en geen ‘echte’ cupmaat? 2/3 cup is ongeveer 160ml. Er komt hier binnenkort een pagina met alle omrekenmaten, gewichten en dergelijke erbij. Maar zou het kunnen dat het daar fout is gegaan?

 14. Pingback: Kipspiesjes met spicy rub a la plancha | Simone's KitchenSimone's Kitchen

 15. Ik heb hier in Amerika een tortilla pers gekocht maar die maakt maar kleine tortilla’s. Toen ik nog in Nederland woonde en geen pers had maakte ik trouwens zelf ook tortilla’s, maar niet door ze uit te rollen met een deegroller.
  Je kunt namelijk een bolletje deeg tussen twee dikke lagen plastic (ik knipte zo’n ziploc zakje van de ikea los) of bakpapier leggen. Dan druk je er met een pan met gladde onderkant op, voorzichtig zodat het deeg gelijkmatig uitspreid. Ik gebruikte daar een soeppan voor. Op die manier boots je eigenlijk zo’n pers na.
  Eigenlijk is zo’n pers met deze methode overrated, haha 😉

 16. Haha neeeee niet plat meppen Simone! Gewoon heel rustig, voorzichtig en gelijkmatig naar beneden drukken 😉

 17. Ik heb het al een paar maal geprobeerd te maken, maar het deeg is erg kledderig – mag ik weten welk merk bloem je gebruikt en of je echt bloem gebruikt of zelfrijzend bakmeel?

  • Hmm, vreemd. Née ik heb elke keer een ander merk bloem en zeker geen zelfrijzend bakmeel. Het is wel vrij plakkerig en nat deeg. Meestal voeg ik tijdens het kneden nog bloem toe als ik het te nat blijf vinden. Probeer dat de volgende keer eens. Net zolang toevoegen tot het redelijk hanteerbaar is. Voor mij is dat meestal niet veel maar het kan geen kwaad… Ik heb ze laatst nog gemaakt…

 18. Ik heb nog een klein vraagje hoe zorg je er nou voor dat ze mooi soepel blijve en zo ook goed bewerkbaar voor te plooien. Alvast bedankt !

  • Dat is een goede vraag; ik denk dat het te maken heeft met hoe dun je ze uitrolt en hoe goed je het deeg bewerkt maar die van mijn zijn ook niet altijd heel goed te plooien hoor. Maar dat maakt ze niet minder lekker denk ik dan… 🙂 Ik ga binnenkort eens een ander recept proberen want er zijn er velen!

 19. Geen goed recept naar mijn mening. Het deeg is veel te nat en plakkerig zoals al een aantal keren vermeld door anderen. Misschien heb ik niet het goede bloem gebruikt. Hoeveelheden in cups en EL of TL vind ik ook niet meer van deze tijd. Wellicht een idee om de hoeveelheden in grammen te vermelden en ook aan te geven welk type bloem er gebruikt moet worden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.