Simone's Kitchen

Tortilla wraps – zelf maken

zelf tortilla wraps maken

Soms heb je van die dingen die je al tijden van plan was maar waar je eigenlijk nooit aan toe was gekomen/te lui voor bent/geen zin in had…. Je begrijpt al waar ik heen wil denk ik. Het maken van tortilla’s is nou precies zo’n klusje waar ik me al jaren onderuit draai… En waarom? Joost mag het weten. Zeker niet vanwege de complexiteit dus nou ja, om een lang verhaal kort te maken; het is er van gekomen. Ik heb ze gemaakt. En ben voorgoed verpest.

Zelf maken van tortilla wraps simoneskitchen.nl

Het begon allemaal met het idee van Wendy Heyer die via de foodbloggers groep op Facebook het voorstel opperde om een foodblog swap te doen. Niet letterlijk want dat zou wel heel onprettig worden maar virtueel. Iedereen die meedoet krijgt een blognaam en gaat van dat betreffende blog iets maken naar eigen keus. En zo kwam ik op het blog van Annemieke, een blog wat luistert naar de naam Het Kookboek en een blog waar, je raadt het al, tortilla’s op voor kwamen. Weliswaar in de crispy variant maar met een klein beetje smokkelen en het raadplegen van nog wat andere blogs heb ik toch – dankzij Annemieke – voor het eerst zelf tortilla’s gemaakt.

Stapel vers gemaakte tortilla simoneskitchen.nl

En laat ik duidelijk zijn; dit is een dermate eenvoudig klusje met zulke lekkere resultaten dat er geen enkele reden is om dat in het vervolg niet veel vaker te doen. Ik was al met al ( foto’s nemen niet meegerekend) zo’n 20 minuten bezig om een klein stapeltje tortilla’s te produceren. Vele malen lekkerder als de rubberen supermarkt variant ( die ik voorheen overigens best lekker vond, maar bij nader inzien voldoen ze niet aan het tortilla ideaalbeeld) waar ik nu voorgoed voor verpest ben.

Ik denk wel eens; het leven was vroeger best een stuk makkelijker toen ik nog niet wist dat zelfgemaakt zoveel lekkerder was!

Liever een glutenvrije variant maken? Probeer deze paleo tortillawraps eens!

Making your own flour tortilla
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Tortilla wraps

Totale tijd: 30 min
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

 • 1,5 cup bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl bakpoeder
 • 2/3 cup warm water 160 ml
 • 3 el boter kamertemperatuur

Instructies

 • Doe zout, bloem en bakpoeder samen in een grote kom en meng het goed door. Voeg de boter doe en wrijf dit met je handen lichtjes tot je kruimels hebt. Maak een kuiltje in het midden en doe het warme water erbij. Kneed het deeg lichtjes door tot het goed gemengd is (1-2 min), dek af en laat dit staan voor tien minuten.
 • Bedek je aanrecht ruim met bloem en rol het deeg in ongeveer tien bolletjes van gelijke grootte. Dek de ballen die je niet meteen gebruikt af met plastic folie. met een deegroller (gebruik weer ruim bloem) rol je de ballen zo dun mogelijk uit, schud de overtollige bloem eraf voor je hem in de pan doet.
 • Op het gasfornuis verhit je een koekenpan met anti aanbaklaag op hoog vuur tot hij goed heet is. Gebruik geen boter of ander vet. Gewoon droog in de pan doen. Leg je uitgerolde tortilla erin en blijf erbij want het gaat snel. je ziet al meteen dat het deeg aan de bovenkant een beetje gaat bubbelen. Hij is goed als de onderkant bruine vlekjes heeft. Draai om en bak de andere kant ook nog even. Herhaal dit voor de resterende balletjes.
 • Ik heb wel - na elke tortilla - de bloem even uit de pan gehaald want dat wordt bruin en gaat op gegeven moment aanbakken. Gewoon even snel een droge doek erdoor en hop weer op het vuur!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

31 comments

 1. Avatar

  Ik maak ze ook vak. En dan heel veel in een keer. Mijn recept is wel echt anders. Ik gebruik reuzel met olijfolie. Blijven ze mooi soepel van. En kokend water. Kunnen we ook. Of wel ens samen doen! (Ja, ik mis je alweer! Hahahah)

 2. Avatar

  Vaak. Niet vak. iPad dingetje….

 3. Avatar

  Wij hadden ooit een Mexicaans meisje in huis en we maakten deze tortilla´s zelf. Was ontzettend veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Tegenwoordig ben ik lui, maar je hebt me wakker geschud Simone!

 4. Avatar

  Oh jah hoor ze zijn echt vele malen lekkerder zelfgemaakt. Maar idd wel even wat bewerkelijker, zelf laat ik het deeg langer rusten zodat het vocht zich kan herverdelen.
  Of maak ze ook wel eens met maïsmeel of half half . In mexico hebben ze er een soort pers voor om die balletjes plat te drukken vertelde een kennisje me ooit 😉 lijkt me wel makkelijker eerlijk gezegd.

 5. Avatar

  Hi,
  Zijn de afgebakken tortillas ook in te vriezen?
  Zoja, nadien wel of niet laten ontdooien en de pan weer even in?
  Wij zijn met z’n tweetjes en om er dan gelijk 10 te maken en er dan gelijk 5 p.p. op te gaan eten…
  Dankje voor je reactie!

  • Simone van den Berg

   he Ellis,
   Ik heb ze niet ingevroren dus dat is lastig in te schatten. Het lijkt me dat dat moet kunnen. Even opwarmen in de oven of in de pan. Je kunt natuurlijk ook de helft van het deeg maken als je met zijn twee bent.. 😉 Of je kunt de helft van het deeg invriezen, ontdooien en daarna bakken!

 6. Avatar

  Zelfgemaakte zijn zoveel lekkerder!
  Ik maak ze sinds ik het boek vanThomasina Miers kocht altijd zelf. Wel met maismeel.
  Groetjes
  Joyce

 7. Avatar

  Heb je ook de hoeveelheden in grammen, lijkt me idd wel lekkerder dan gekochte tortilla’s . Ik ga dit zeker proberen.

 8. Avatar

  Bedankt voor het snelle antwoord Simone, goh ja ik ga eens kijken bij AH want dat lijkt me wel handiig om in huis te hebben. Dan blijf je niet omrekenen. En ach die zullen toch niet zoveel ruimte innemen toch 😉

 9. Avatar

  Bedankt voor de tip van de cups bij AH. Heb ze net gehaald, waren de laatste. Zouden meer mensen de tip gelezen hebben 😉

 10. Avatar

  Heerlijk recept ! Vanmiddag gemaakt, en werkelijk waanzinnig lekker ! Bedankt, Simone !

 11. Avatar

  1,5 cup = 192 gram bloem
  1 tl zout
  1 tl bakpoeder
  ⅔ cup = 177 ml warm water
  3 el boter (kamertemperatuur)

  Tadaa!

 12. Lisl

  Vandaag éindelijk gemaakt… enje hebt helemaal gelijk: verbazingwekkend makkelijk en veel lekkerder dan uit de winkel!

 13. Avatar

  Ik heb het water toegevoegd en toen bleef het deeg hartstikke nat. Ik heb nog flink wat bloem toe moeten voegen…
  of hoort het zo nat?

  • Simone van den Berg

   He Chantal. Nee het deeg hoort niet zo nat te zijn. Je kunt aan de foto’s ongeveer zien hoe het deeg eruit moet zien. Maar wat voor maat heb je gebruikt? Er staat in het recept 2/3 cup. Dus niet 2 of 3 cups (ik zeg het maar even.. 😉 ) en heb je wellicht een kopje genomen en geen ‘echte’ cupmaat? 2/3 cup is ongeveer 160ml. Er komt hier binnenkort een pagina met alle omrekenmaten, gewichten en dergelijke erbij. Maar zou het kunnen dat het daar fout is gegaan?

 14. Pingback: Kipspiesjes met spicy rub a la plancha | Simone's KitchenSimone's Kitchen

 15. Avatar

  Ik heb hier in Amerika een tortilla pers gekocht maar die maakt maar kleine tortilla’s. Toen ik nog in Nederland woonde en geen pers had maakte ik trouwens zelf ook tortilla’s, maar niet door ze uit te rollen met een deegroller.
  Je kunt namelijk een bolletje deeg tussen twee dikke lagen plastic (ik knipte zo’n ziploc zakje van de ikea los) of bakpapier leggen. Dan druk je er met een pan met gladde onderkant op, voorzichtig zodat het deeg gelijkmatig uitspreid. Ik gebruikte daar een soeppan voor. Op die manier boots je eigenlijk zo’n pers na.
  Eigenlijk is zo’n pers met deze methode overrated, haha 😉

 16. Avatar

  Haha neeeee niet plat meppen Simone! Gewoon heel rustig, voorzichtig en gelijkmatig naar beneden drukken 😉

 17. Avatar

  Ik heb het al een paar maal geprobeerd te maken, maar het deeg is erg kledderig – mag ik weten welk merk bloem je gebruikt en of je echt bloem gebruikt of zelfrijzend bakmeel?

  • Simone van den Berg

   Hmm, vreemd. Née ik heb elke keer een ander merk bloem en zeker geen zelfrijzend bakmeel. Het is wel vrij plakkerig en nat deeg. Meestal voeg ik tijdens het kneden nog bloem toe als ik het te nat blijf vinden. Probeer dat de volgende keer eens. Net zolang toevoegen tot het redelijk hanteerbaar is. Voor mij is dat meestal niet veel maar het kan geen kwaad… Ik heb ze laatst nog gemaakt…

 18. Avatar

  Ik heb nog een klein vraagje hoe zorg je er nou voor dat ze mooi soepel blijve en zo ook goed bewerkbaar voor te plooien. Alvast bedankt !

  • Simone van den Berg

   Dat is een goede vraag; ik denk dat het te maken heeft met hoe dun je ze uitrolt en hoe goed je het deeg bewerkt maar die van mijn zijn ook niet altijd heel goed te plooien hoor. Maar dat maakt ze niet minder lekker denk ik dan… 🙂 Ik ga binnenkort eens een ander recept proberen want er zijn er velen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!