Simone's Kitchen

Hoe maak je kue lapis of kwee lapis?

Hoe maak je kue lapis? | simoneskitchen.nl

Groen maar lekker!

Recept voor kue lapis of kwee lapis

Groen is niet echt mijn favoriete kleur als ik dat dan even zo mag samenvatten. En natuurlijk groentes zijn groen enzo, maar groen en foto’s gaat naar mijn mening ook al niet zo lekker samen (wederom dan weer met uitzondering van salades, ik doel hier op groene achtergronden en dergelijke) en laten we eerlijk zijn de kleur van dit dessert is eigenlijk best een beetje scary vind je ook niet?

Als het St. Patrick’s day was geweest dan had het nog wat geworden maar aangezien ik die standaard altijd vergeet (vraag me dan ook niet wanneer het is want ik heb geen idee… en ben te lui om te googlen)

Recept voor kue lapis | simoneskitchen.nl

Toen Es voorstelde om kwee lapis te maken (blijkbaar is het ook goed om het zo te schrijven) had ik echt werkelijk waar geen zinnig idee waar ze het over had. Dus zei ik volmondig ja. Want zo ben ik; altijd in voor wat nieuws. Ik kocht braaf de ingrediënten van het lijstje en pas op de dag des oordeels keek ik eens wat ik nou eigenlijk zou gaan maken… Aha… soort jelly?

Wat is Kue lapis?

Kue betekent in het Indonesisch iets van koek en lapis betekent laagjes. Traditioneel wordt dit gerecht gestoomd en gemaakt met rijstebloem of tapioca en kokos. De kleuren zijn meestal wit en groen of roze. Je ziet dat wij hier voor de pandan versie hebben gekozen. Knalgroen dus.

Eigengemaakte kue lapis | simoneskitchen.nl

Aziatische desserts

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik ooit ergens voor mijn werk in Thailand was en we gingen ’s avonds of ’s middags naar zo’n foodcourt en ik moest echt het lekkerste dessert proeven van mijn Thaise collega’s die zelf ook een fikse portie namen. Dus ik bestelde ook een klein beetje van een soort neon kleurige gelatine ballen… Verschrikkelijk! Gelukkig vonden mijn collega’s het heerlijk dus ik hoefde het niet op te eten. Wat maar aantoont dat opvoeding en cultuur wel degelijk een grote rol spelen in wat je lekker vind! (insecten… om maar wat te noemen) Anyway, dit gerecht deed me in eerste instantie daar wel erg aan denken dus toen ik voorzichtig een stukje in mijn mond stak bereidde ik me voor op het ergste maar… verbazing alom… het was erg lekker! Het ziet er jelly-achtig uit maar smaakt niet echt zo. Heeft een lekkere kokossmaak met een beetje pandan. Ik vond het een toppertje! De bereiding heeft wel wat weg van spekkoek maar is anders omdat de ingrediënten totaal verschillen en omdat deze gestoomd wordt in plaats van gebakken.

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Kue lapis

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gr Santen 200 gr
  • 1 liter water
  • 4 pandan bladen kun je bij een goed gesorteerde toko kopen
  • 1/2 tl zout
  • 250 gr rijstbloem
  • 50 gr tapiocabloem wordt ook wel tapioca starch genoemd
  • 250 gr witte basterd suiker
  • 30 ml pandanpasta wij hebben de varieteit gebruikt met kleurstof, voor het geval je dat nog niet doorhad

Instructies

  • Doe je blok santen in een pan water, voeg een halve tl zout toe en verhit het langzaam met de pandan bladeren erin. Als alle santen is opgelost zet het vuur uit en laat staan.
  • Doe de pandan bladeren weg.
  • Doe rijstbloem, tapioca en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg bij je santen en roer tot alles glad is en geen klontjes meer heeft.
  • Verdeel je beslag in twee gedeeltes en kleur één gedeelte met de pandanpasta.
  • Bereid een stoompan voor door even te checken welke maat cakeblik je kunt gebruiken. Breng water aan de kook en zet je ingevette cakeblik erin. Begin door een dun laagje van het groene beslag in het blik te gieten en stoom dit voor 6 minuten. Giet een laagje wit beslag erop en stoom weer voor 6 minuten. Ga zo door tot je beslag op is of je blik vol.
  • Laat afkoelen en stort uit op een bord. Let hierbij op dat het wel goed loskomt en wacht niet te lang met het uit de vorm halen want als het helemaal afgekoeld is gaat het niet goed!
Gang: Dessert
Auteur: Simone van den Berg

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

  1. Avatar

    Is die ene nog goed uit dat vierkante bakje gekomen? Hier is die uit de kleine springvorm wel mooi geworden. We hadden hem beter even kunnen laten staan. Dan ziet hij er niet meer zo shiny uit! Hahaha

    • Simone van den Berg

      We waren natuurlijk weer te ongeduldig… As usual.. 🙂 En nee die uit het vierkante bakje wilde er niet meer uit. Daar heb ik dan weer te lang mee gewacht… Maar ach lepelen werkt ook wel. Hahahaha… Ja hij is wel erg shiny maar goed… Heeft ook wel weer wat vind ik!

  2. Avatar

    Funky! Dit vind ik echt heel cool. Ik heb ze in Thailand deze zomer wel gezien, maar niet geproefd haha. Hoe smaakt het?

  3. Avatar

    Hallo je moet een laagje van de groene vloeistof in het blik gieten. Bedoel je dan de 30ml Pandanpasta? Hoe krijg je dan zo’n dikke laag groen. Kleurt dit onder het stomen de laag erboven, of moet je de pasta nog ergens mee verdunnen want 30ml is niet zoveel?

    • Simone van den Berg

      Hoi Bo, Nee sorry dat stond er niet zo duidelijk. Je verdeelt het beslag in twee gedeeltes en een gedeelte kleur je met de 30ml pandanpasta. Dat is die 30 ml. Het beslag wat je gebruikt is uiteraard veel meer. Ik heb het in het recept ook aangepast!

  4. Avatar

    LS
    Kue lapis hoor je in dunne plakken te eten….net zoals bij spekkoek ook dunne plakken….

    Wij Molukkers zullen kue lapis nooit in een tulband vorm maken.

    Altijd in een springvorm…en dan in plakken snijden.

    Vervolgens verpak je het in vershoudfolie tegen het uitdrogen.

    Ik ga zo kue lapis maken volgens jouw recept…gisteren had ik die gemaakt van bloem ….ook lekker.

    Knap hoor voor een Hollandse vrouw zulke lekkere Indische /Molukse gerechten…. maken.

    Groetjes Esther…

    • Simone van den Berg

      He Esther,
      Ah dankjewel, maar hoewel ik graag met de eer zou gaan strijken komt die toe aan mijn vriendin Esmée die wel een Indische achtergrond heeft. Deze gerechten hebben we samen gemaakt. Vandaar… 🙂
      Groetjes
      Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!