Kue lapis met pandan recept
Kue lapis is een traditioneel Indonesisch cake recept. Kue betekent cake en lapis betekent laagjes. Je snapt dus dat dit een recept is voor een gelaagde cake. Ik maakte deze versie met pandan.
Recept voor kue lapis of kwee lapis
Een groene cake; het is niet meteen wat ik in gedachten had maar voor deze kue lapis ziet het er wel meteen heerlijk Aziatisch uit. Pandan is voor mij synoniem met de smaken van Azië. Als ik het ruik waan ik me meteen weer tussen de rijstvelden.
En – even totaal niet gerelateerd – maar hoe leuk is dit om voor St. patrick’s day te maken? Ik maakte dit recept voor kue lapis samen met Esmee. Toen ze met het idee op de proppen kwam had ik nog nooit van kwee lapis of kue lapis gehoord. We hadden al eerder samen spekkoek gemaakt en de twee zijn aan elkaar verwant, maar kue lapis wordt gestoomd in plaats van gebakken.
Wat is Kue lapis?
Kue betekent in het Indonesisch koek of cake en lapis betekent laagjes. Traditioneel wordt dit gerecht gestoomd en gemaakt met rijstebloem of tapioca en kokos. De kleuren zijn meestal wit en groen of roze. Je ziet dat wij hier voor de pandan versie hebben gekozen. Knalgroen dus.
Kue lapis is ook van nature vegan dus voor iedereen geschikt. Wij gebruikten verse pandanbladeren én we maakten tevens gebruik van pandan pasta. Daar zit kleurstof in, zoals je wel kunt zien aan de knalgroene kleur van het eindresultaat.
Hoe maak je kue lapis?
Om de kue lapis te maken gebruikten we een mix van rijstbloem en tapioca. Rijstbloem heeft een uitgesproken smaak waar ik wel van houd. Net als pandan vind ik het ook bij uitstek een smaak die me aan Azië doet denken.
Omdat de cake gestoomd wordt heb je daar een stoompan of een stoommandje voor nodig. Ten tijde van het maken van dit recept had ik nog geen pan dus de vorm die we gebruikten was een kleine tulband vorm. Niet perse ideaal maar het was het enige wat in de stoommand pastte.
Zorg dat je dat eerst nakijkt voor je gaat bakken. je kunt het ook in een kommetje bakken zoals je nog kunt zien op de foto achter het mini tulbandje. Maar een kleine springvorm is makkelijker.
Het proces van het maken van de laagjescake is hetzelfde als bij spekkoek. Alleen in dit geval stoom je elke keer de lagen voor ongeveer 6 minuten en dan voeg je de volgende laag toe.
Wacht niet te lang met het storten van de kue lapis, is het eenmaal afgekoeld dan is het lastig om nog heel uit de vorm te krijgen. Dat gezegd hebbende: wij hadden geen gebruikte vorm natuurlijk dus wellicht dat het met een andere bakvorm beter gaat. Ik stel me zo voor dat een springvorm een stuk beter werkt.
Kue lapis
Ingrediënten
- 200 gr Santen
- 1 liter water
- 4 pandan bladen kun je bij een goed gesorteerde toko kopen
- 1/2 tl zout
- 250 gr rijstbloem
- 50 gr tapiocabloem wordt ook wel tapioca starch genoemd
- 250 gr witte basterd suiker
- 30 ml pandanpasta wij hebben de varieteit gebruikt met kleurstof
Instructies
- Doe je blok santen in een pan water, voeg een halve tl zout toe en verhit het langzaam met de pandan bladeren erin. Als alle santen is opgelost zet het vuur uit en laat staan.
- Doe de pandan bladeren weg.
- Doe rijstbloem, tapioca en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg bij je santen en roer tot alles glad is en geen klontjes meer heeft.
- Verdeel je beslag in twee gedeeltes en kleur één gedeelte met de pandanpasta.
- Bereid een stoompan voor door even te checken welke maat cakeblik je kunt gebruiken. Breng water aan de kook en zet je ingevette cakeblik erin. Begin door een dun laagje van het groene beslag in het blik te gieten en stoom dit voor 6 minuten. Giet een laagje wit beslag erop en stoom weer voor 6 minuten. Ga zo door tot je beslag op is of je blik vol.
- Laat afkoelen en stort uit op een bord. Let hierbij op dat het wel goed loskomt en wacht niet te lang met het uit de vorm halen want als het helemaal afgekoeld is gaat het niet goed!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LS
Kue lapis hoor je in dunne plakken te eten….net zoals bij spekkoek ook dunne plakken….
Wij Molukkers zullen kue lapis nooit in een tulband vorm maken.
Altijd in een springvorm…en dan in plakken snijden.
Vervolgens verpak je het in vershoudfolie tegen het uitdrogen.
Ik ga zo kue lapis maken volgens jouw recept…gisteren had ik die gemaakt van bloem ….ook lekker.
Knap hoor voor een Hollandse vrouw zulke lekkere Indische /Molukse gerechten…. maken.
Groetjes Esther…
He Esther,
Ah dankjewel, maar hoewel ik graag met de eer zou gaan strijken komt die toe aan mijn vriendin Esmée die wel een Indische achtergrond heeft. Deze gerechten hebben we samen gemaakt. Vandaar… 🙂
Groetjes
Simone
Hallo je moet een laagje van de groene vloeistof in het blik gieten. Bedoel je dan de 30ml Pandanpasta? Hoe krijg je dan zo’n dikke laag groen. Kleurt dit onder het stomen de laag erboven, of moet je de pasta nog ergens mee verdunnen want 30ml is niet zoveel?
Hoi Bo, Nee sorry dat stond er niet zo duidelijk. Je verdeelt het beslag in twee gedeeltes en een gedeelte kleur je met de 30ml pandanpasta. Dat is die 30 ml. Het beslag wat je gebruikt is uiteraard veel meer. Ik heb het in het recept ook aangepast!
Funky! Dit vind ik echt heel cool. Ik heb ze in Thailand deze zomer wel gezien, maar niet geproefd haha. Hoe smaakt het?
Is die ene nog goed uit dat vierkante bakje gekomen? Hier is die uit de kleine springvorm wel mooi geworden. We hadden hem beter even kunnen laten staan. Dan ziet hij er niet meer zo shiny uit! Hahaha
We waren natuurlijk weer te ongeduldig… As usual.. 🙂 En nee die uit het vierkante bakje wilde er niet meer uit. Daar heb ik dan weer te lang mee gewacht… Maar ach lepelen werkt ook wel. Hahahaha… Ja hij is wel erg shiny maar goed… Heeft ook wel weer wat vind ik!