Simone's Kitchen

Zelf originele spekkoek maken

Originele Indische spekkoek
Spekkoek!

Hoe maak je zelf spekkoek

En?? Wat vinden jullie van het nieuwe design en het nieuwe logo? Leuk? Mooi? Niks aan? Je kunt het zeggen hoor, ik zal beloven niet in huilen uit te barsten. Ben er zelf in ieder geval erg blij mee. Regula van Miss Foodwise heeft het prachtige logo verzorgt en Inge van windwardhandmade heeft het Prophoto template voor mij aangepast. Dat had nog wat meer voeten in de aarde als ik had vermoed maar ze heeft er wat moois van gemaakt vind ik.
Tijd voor een klein feestje dus en het toeval wil dat Esmee vandaag bij ons was en wij in gepaste dronkenschap kookchaos hebben doorgebracht. Ik stond om 7 uur ’s morgens al de uien te snijden voor de pulled pork ! Geen aanrader op je nuchtere maag. Toch ietwat vreemd als je al jankend boven de uien staat in je nachtpon… Maar goed, je moet er wat voor over hebben.

Zelf originele Indische spekkoek maken


We hebben het hemd van ons lijf gekookt (ja echt!) en op het menu stond; pulled pork dus, vindaloo, kue lapis, coleslaw en – jawel – echte spekkoek… Voor degenen die het nog niet wisten; Esmee heeft Indonesisch bloed door de aderen lopen en spekkoek is voor haar iets waar ze mee is opgegroeid. Voor mij absoluut niet.
Mijn moeder was van de droge plakken cake van de supermarkt en zeker niet van uren voor een oven liggen hijgen om spekkoek te maken. Zal in die tijd ook nog niet echt heel erg bekend zijn geweest bij de gemiddelde Nederlander, maar hoe dan ook, volgens mij at ik mijn eerste stukje in Maleisië. Ook alweer een jaar of 13 geleden of zo. Inmiddels kan ik het hier gewoon bij de plaatselijke toko kopen maar zelf maken dat leek me dan wel leuk.
Geen idee natuurlijk hoe dat dan moest gebeuren al had ik al snel door dat het vooral veel wachten was en laagje voor laagje bakken in de oven.

Lekkere Indische spekkoek | simoneskitchen.nl

Zestien eieren!


Maar eerst…. Eerst moest er deeg worden gemaakt. Zestien eieren, dames en heren. Zestien eieren gaan er in. O en doe me ook nog maar 750 gr. boter… Eiwit kloppen… Dat ging nog maar net in mijn Kitchenaid. Ik was even bang dat het over de rand weer naar buiten zou floepen, maar het bleef erin. 750 gr boter romig en wit kloppen is ook nog niet zo snel gebeurd en het eiwit vervolgens door de rest van de ingrediënten  heen vouwen heeft er voor gezorgd dat ik spontaan spierpijn kreeg, maar het is gelukt…
Ik weet echt niet meer hoe lang het hele proces heeft geduurd maar toch al gauw een uurtje of wat. Maar dan heb je natuurlijk wel wat.
Heuse authentieke spekkoek met kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en kaneel…. In mooie dunne laagjes….

Recept voor originele Indische spekkoek

Calorieenbommetje…


In een ringvorm van 28 cm die tot de nok gevuld was, is dat een hele grote zware calorieën bom. Dus Es’ de helft en ik de helft en dan nog is het veel te veel. Uitdelen leek me dan ook de enige juiste optie..
Ter gelegenheid van het nieuwe ontwerp hier dus voor iedereen een stukje. En als je er net naast grijpt dan ook nog het recept voor als je het graag zelf wilt proberen!

Originele Indische spekkoek
Print recept Pin recept
3.8 van 5 stemmen

Originele Indische spekkoek

Ingrediënten

 • 16 eieren
 • 750 gr boter kamertemperatuur
 • 400 gr witte basterdsuiker
 • 200 gr bloem
 • 4 tl kaneel
 • 2 tl kruidnagel
 • 2 tl nootmuskaat
 • 1 tl kardemom
 • springvorm van 28 cm)

Instructies

 • Oven voorverwarmen op 180 c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
 • Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
 • In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
 • Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog…
 • Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
 • Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
 • Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk – als je vorm vol zit – of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
 • Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.

Bovendien is het vandaag ook nog eens dierendag… Knuffeltje van Humphrey!

Humphrey in het zonnetje

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

29 comments

 1. Avatar

  Hahahahaa ‘Voor de oven liggen hijgen’! En wat een slagveld hebben we er van gemaakt….
  Had wel een beetje meelij met Tom hoor…
  En toch had ik best afgewassen….

 2. Avatar

  Wat een feestje dames, wat ziet het er heerlijk uit! Ik krijg spontaan zin in spekkoek nu. Het stond zeker op mijn lijstje om eens te maken, ik zal het gauw eens gaan doen! (of kijken of ze het bij de indonesische toko verkopen ;-))

  Gefeliciteerd met dierendag Buffy, Humphrey & Sookie en jij gefeliciteerd met je mooie site Simone!

  • Simone van den Berg

   🙂 Dank je wel Ellen! Mede ook namens het illustere drietal… Enne… ik kan je wel verzekeren dat bij de toko kopen een heeeeel stuk sneller is.. 😉 Shhht, niet verder vertellen!

   • Avatar

    Ik ga vrijdag aan de slag om spekkoek te maken, met behulp van een Amerikaanse vriendin 🙂 Werd jullie spekkoek de dag erna nog smeuiger? Ik ga een recept gebruiken uit een Indonesisch kookboek en die spekkoek ziet er smeuiger uit, zoals je ‘m bij de toko koopt. Maar daar gebruiken ze margarine en ik wil natuurlijk gewoon roomboter gebruiken. Ik vraag me af of dat verschil maakt voor het eindresultaat…

    • Simone van den Berg

     Jaaaaa, hij wordt inderdaad wat compacter en smeuiger na een dag. Weet niet of smeuig nou het juiste woord is maar de smaken worden wel wat uitgesprokener. En je kunt hem eeuwig bewaren. En natuurlijk roomboter gebruiken! Margarine…. is vies.. 😉 Ben heeeeel benieuwd hoe ie wordt!

 3. Avatar

  Ziet er gezellig…en LEKKER uit! Ik was vorige week aan het zoeken naar een goed recept voor spekkoek, hier ben ik dus erg blij mee natuurlijk 🙂

 4. Avatar

  Ik maak het altijd (let wel, ik heb het één keer gemaakt dus altijd is relatief…) met twee tegelijkertijd. Dan kan de één de oven in terwijl ik de ander van een nieuw laagje voorzie. Zo doe ik dat…… altijd!

  • Simone van den Berg

   haha Ingebord… Nou ja dat is dan natuurlijk ook ‘altijd’ want tenslotte heb je het alle keren zo gedaan.. 😉 Maar wel een goed idee trouwens om het zo te doen, maar dan zou je een NOG grotere kom moeten hebben of twee kleine springvormpjes. Dat kan natuurlijk ook.. 😉

 5. Avatar

  Het is dat die spekkoek zo ontzettend lekker is, want ja hij staat al zeker 10jaar op mijn ‘wil ik een keer maken-lijst’… ik verwacht dat die er nog zo’n 10jaar op blijft 😉

  Van sommige gerechten ben ik héél blij dat ik het gewoon kan kopen. Wat een werk en 16!!eieren. Waauw.

  • Simone van den Berg

   Hahaha… Het is anders best leuk om het een keer gemaakt te hebben en als je ondertussen allerlei andere dingen aan het koken bent dan kan het soort van tussendoor… (let op het ‘soort van’ he.. Haha) Ik ga ook niet beweren dat ik het nog een keer ga maken, maar vond het wel leuk om te doen!

 6. Avatar

  Hi Simone, je nieuwe logo en blog zien er top uit! Lekker overzichtelijk (al vond ik de vorige simones kitchen ook erg geslaagd!)
  Ik zag dat er nu ook een simoneskitchen.net is. Goed bezig 🙂
  Groetjes, Brenda

  • Simone van den Berg

   He BRenda! ja dank je wel. De .net is de oude junglefrog-cooking.. 😉 Dus daar staat nog veeeeel meer op, maar in principe gaan de sites vanaf nu ongeveer synchroon lopen. De een in het engels en de ander in het Nederlands dan he…

 7. Avatar

  Wat een geweldig verhaal! En oh spekkoek is zo heerlijk, maar nooit geweten dat er zoveel eieren en boter in gaan. Hij ziet er in ieder geval heel smakelijk uit. ik krijg er gelijk trek in ;-). De website ziet er ook wederom prachtig uit, erg mooi logo.

 8. Avatar

  Oh heeeeerlijk, spekkoek. Staat ook nog op mijn to cook-lijstje maar ik moet nog even moed verzamelen, haha!

 9. Avatar

  Spekkoek? Ik heb hem nooit gegeten. Ik maak laagjestaarten maar niet in een vorm, ik bak alle laagjes appart en daarna smeer ze met room of iets. Je spekkoek ziet heel mooi uit, ik zal hem ook maken, ik ben benieuwd ))
  En nieuwe design vind ik heel mooi en stylish. En nieuwe logo is mooier dan oude. En kleuren passen meer voor voedblog.

 10. Avatar

  Wat een mooie foto joh. Ik ben echt verslaafd aan spekkoek, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Maar eens doen, lijkt me echt leuk.

 11. Avatar

  Ik vind spekkoek heerlijk, maar om het op jouw manier te maken…? Nou, nee hoor!
  Dus ik vraag me af wat er zou gebeuren als ik het beslag niet in tweeen deel maar alles gewoon in een groot bakblik bak? Zal er dan niet ‘spekkerig’ uitzien, natuurlijk, maar vast wel lekker, toch?

  • Simone van den Berg

   Phoe geen idee Cathy…. Ik zou het gewoon een keer proberen….:) ik denk wel dat het dan in ieder geval niet alleen geen spekkoek meer is maar de smaak zal ook anders zijn misschien doordat je de verschillende lagen niet allemaal afzonderlijk bakt. Ben benieuwd!!

 12. Avatar

  Wat een leuk recept en erg leuk om te maken. Alleen 1 vraagje, hoelang moet je wachten voor ej de spekkoek aansnijd. Door deze vraag in te typen kwam ik bij jou blog uit ! Misschien weet jij het?

  • Simone van den Berg

   He Julie! Grappig dat je bij mij terecht komt…:) Het beste kun je wachten met aansnijden tot de spekkoek is afgekoeld, maar als je niet zo lang kunt wachten dan in ieder geval tot ie lauw is…. Dus wel even laten staan als ie uit de oven komt!

 13. Avatar

  Hallo Julie, bij het googelen van spekkoek kwam ik op deze site terecht.
  Ik ga dit jaar de spekkoek 1e kerstdag maken voor gebruik de dag erna.
  Je gebruikt relatief weinig specerijen denk ik. Wat jij noemt gebruik ik bij 150gr bloem, 300gr suiker, 300gr boter, 6 eieren. (plus in mijn recept 3 theel. fijne anijs) De hoeveelheden bij de diverse recepten wijken behoorlijk af. Maar mogelijk dat dit ligt aan de springvorm – ik kon nergens het formaat springvorm vinden.
  Vorig jaar was de koek dus net 2cm hoog (vorm van 26cm).

  Ik ga nu een recept proberen van de indoshop.nl die volgens zeggen voor een vorm van 22 cm is. Het is in ieder geval een caloriebom

 14. Pingback: Hoe maak je kue lapis of kwee lapis? | Simone's Kitchen

 15. Avatar

  De meeste recepten voor échte Indische spekkoek zijn overgenomen van oude Indische boeken, Oma’s, moeders…. die groot geworden zijn met eitjes van Indische kipjes. Die eitjes waren klein, misschien maar 40 gram per stuk en dáárom zaten er altijd zoveel eieren in een spekkoek. Ook bij dit recept heb ik de indruk dat er teveel ei in zit. 16 Eieren, dat zal 650 gram geweest zijn of 10-11 van de huidige eieren. Als je zo dit recept dan volgt dan krijg je een luchtiger variant die écht lijkt op de spekkoek van mijn Oma en Overgrootmoeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!