Originele Indische spekkoek
Spekkoek!

Hoe maak je zelf spekkoek

En?? Wat vinden jullie van het nieuwe design en het nieuwe logo? Leuk? Mooi? Niks aan? Je kunt het zeggen hoor, ik zal beloven niet in huilen uit te barsten. Ben er zelf in ieder geval erg blij mee. Regula van Miss Foodwise heeft het prachtige logo verzorgt en Inge van windwardhandmade heeft het Prophoto template voor mij aangepast. Dat had nog wat meer voeten in de aarde als ik had vermoed maar ze heeft er wat moois van gemaakt vind ik.
Tijd voor een klein feestje dus en het toeval wil dat Esmee vandaag bij ons was en wij in gepaste dronkenschap kookchaos hebben doorgebracht. Ik stond om 7 uur ’s morgens al de uien te snijden voor de pulled pork ! Geen aanrader op je nuchtere maag. Toch ietwat vreemd als je al jankend boven de uien staat in je nachtpon… Maar goed, je moet er wat voor over hebben.

Zelf originele Indische spekkoek maken


We hebben het hemd van ons lijf gekookt (ja echt!) en op het menu stond; pulled pork dus, vindaloo, kue lapis, coleslaw en – jawel – echte spekkoek… Voor degenen die het nog niet wisten; Esmee heeft Indonesisch bloed door de aderen lopen en spekkoek is voor haar iets waar ze mee is opgegroeid. Voor mij absoluut niet.
Mijn moeder was van de droge plakken cake van de supermarkt en zeker niet van uren voor een oven liggen hijgen om spekkoek te maken. Zal in die tijd ook nog niet echt heel erg bekend zijn geweest bij de gemiddelde Nederlander, maar hoe dan ook, volgens mij at ik mijn eerste stukje in Maleisië. Ook alweer een jaar of 13 geleden of zo. Inmiddels kan ik het hier gewoon bij de plaatselijke toko kopen maar zelf maken dat leek me dan wel leuk.
Geen idee natuurlijk hoe dat dan moest gebeuren al had ik al snel door dat het vooral veel wachten was en laagje voor laagje bakken in de oven.

Lekkere Indische spekkoek | simoneskitchen.nl

Zestien eieren!


Maar eerst…. Eerst moest er deeg worden gemaakt. Zestien eieren, dames en heren. Zestien eieren gaan er in. O en doe me ook nog maar 750 gr. boter… Eiwit kloppen… Dat ging nog maar net in mijn Kitchenaid. Ik was even bang dat het over de rand weer naar buiten zou floepen, maar het bleef erin. 750 gr boter romig en wit kloppen is ook nog niet zo snel gebeurd en het eiwit vervolgens door de rest van de ingrediënten  heen vouwen heeft er voor gezorgd dat ik spontaan spierpijn kreeg, maar het is gelukt…
Ik weet echt niet meer hoe lang het hele proces heeft geduurd maar toch al gauw een uurtje of wat. Maar dan heb je natuurlijk wel wat.
Heuse authentieke spekkoek met kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en kaneel…. In mooie dunne laagjes….

Recept voor originele Indische spekkoek

Calorieenbommetje…


In een ringvorm van 28 cm die tot de nok gevuld was, is dat een hele grote zware calorieën bom. Dus Es’ de helft en ik de helft en dan nog is het veel te veel. Uitdelen leek me dan ook de enige juiste optie..
Ter gelegenheid van het nieuwe ontwerp hier dus voor iedereen een stukje. En als je er net naast grijpt dan ook nog het recept voor als je het graag zelf wilt proberen!

Originele Indische spekkoek
Print recept Pin recept
3.62 van 13 stemmen

Originele Indische spekkoek

Ingrediënten

 • 16 eieren
 • 750 gr boter kamertemperatuur
 • 400 gr witte basterdsuiker
 • 200 gr bloem
 • 4 tl kaneel
 • 2 tl kruidnagel
 • 2 tl nootmuskaat
 • 1 tl kardemom
 • springvorm van 28 cm)

Instructies

 • Oven voorverwarmen op 180 c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
 • Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
 • In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
 • Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog…
 • Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
 • Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
 • Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk – als je vorm vol zit – of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
 • Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bovendien is het vandaag ook nog eens dierendag… Knuffeltje van Humphrey!

Humphrey in het zonnetje

Delen is fijn!