Zelf originele spekkoek maken
Spekkoek; ik kan er zo intens van genieten. Het is machtig, zoet maar verschrikkelijk lekker. Het proces om zelf spekkoek te maken is wel eentje waar je wat tijd voor nodig hebt maar het is meer dan de moeite waard!
Hoe maak je zelf spekkoek
Esmee – ook wel bekend als EsFactory – is van Indonesische afkomst. Dus met wie kon ik beter een originele Indische spekkoek maken dan met haar. Gelukkig ook want om eerlijk te zijn had ik niet geweten waar ik had moeten beginnen als zij er niet bij was geweest. Op zich is het process niet heel ingewikkeld, maar je hebt er vooral tijd en geduld voor nodig.
Mijn allereerste kennismaking met spekkoek was in Maleisië. Tijdens mijn eerste Azië reis. We waren onderweg met een bus en kochten onderweg iets om te eten. Ik zag spekkoek en was benieuwd wat dat nou eigenlijk was. Dat het spekkoek heette wist ik op dat moment nog niet, maar daar kwam ik snel achter. Eén hap en ik was om!
Het zelf maken van spekkoek stond dus al een tijdje op de planning. Het lijkt overigens ingewikkelder dan het is. Als je gewoon de stappen stuk voor stuk volgt is er geen vuiltje aan de lucht.
Wat heb je nodig om spekkoek te bakken?
Schrik niet maar om deze lekkernij te maken heb je een onwaarschijnlijk groot aantal eieren nodig. Zestien stuks om precies te zijn. Deze moet je vervolgens ook nog allemaal splitsen dus daar ben je al even wat tijd mee kwijt. Maar de benodigdheden zijn dus:
- 16 eieren
- 3 pakjes boter (750 gr)
- 400 gr witte basterdsuiker
- 200 gr bloem
- kaneel
- kardemom
- nootmuskaat
- kruidnagel
Op zich valt de hoeveelheid ingrediënten dus eigenlijk wel mee, maar het is wel veel van alles. Je vult dan ook een 28 cm springvorm tot de nok met alle laagjes.
Voor het geval je het nog niet wist; om de spekkoek te maken bak je laagje voor laagje. Elk laagje heeft ongeveer een minuut of 4-6 nodig. Tel daar even hieronder hoeveel laagjes er in de spekkoek zitten en je hebt een idee hoe lang je nodig hebt.
Elk laagje – en dit is belangrijk – is dus mooi dun. In het begin ging ik nogal grof te werk dus sommige lagen zijn wat minder chic dan had gemoeten. De foto’s die je hier ziet zijn trouwens van twee verschillende baksessies dus het kan zijn dat je verschil in de lagen ziet.
Tips voor het bakken van de spekkoek
Hoewel het maken van de spekkoek dus niet echt ingewikkeld is zijn er wel een aantal tips die zorgen dat je het beste resultaat krijgt.
Om te beginnen is het handig om te zorgen dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat geldt dan uiteraard met name voor de eieren en de boter.
Het bakken van de spekkoek kost tijd. Dus heb genoeg geduld en zorg dat elk laagje eerst goed gebakken is voor je aan de volgende begint. Dat voorkomt het inzakken van de cake aan het einde van het proces. Dat zou jammer zijn van al je harde werk.
Traditioneel wordt spekkoek gebakken onder een gril. Op die manier zorg je voor een mooi gebakken bovenlaag, maar je kunt het ook prima doen in een gewone oven. Het voordeel daarvan is dat het wat makkelijker te controleren is.
Hoe dunner de laagjes die je uitsmeert op het vorige laagje, des te meer werk het is, maar des te mooier je uiteindelijke resultaat wordt. Dat gezegd hebbende; je wilt niet dat de laagjes té dun worden want dan kan het gebeuren dat de laagjes tijdens het bakken breken en dan ben je je laagjesstructuur kwijt.
Als je klaar bent met bakken zorg dan dat je de spekkoek volledig laat afkoelen in de vorm. Je voorkomt zo dat de laagjes loslaten en het geheel wordt steviger. Eenmaal afgekoeld kun je het in dunne plakjes snijden. Ik ben in de receptenkaart uitgegaan van 30 stukjes maar je kunt er veel meer uithalen.
Bewaren
Heb je een spekkoek gemaakt dan is de kans groot dat je er even mee doet. Tenzij je natuurlijk een feestje hebt, maar aangenomen dat je er nog even mee moet doen kun je het in de koeling bewaren voor 3-4 dagen in een luchtdichte doos.
Wil je het langer bewaren dan kun je het ook goed invriezen. Om te voorkomen dat er zogeheten vriesbrand ontstaat op de koek (wat de smaak niet ten goede komt) is het handig om de individuele plakjes goed stevig in te plakken in plastic folie. De plakjes kun je dan los in een andere verpakking doen en op die manier invriezen.
Je hebt dan altijd ter plekke een lekker stukje spekkoek als je daar zin in hebt!
Ben je dol op Indonesisch? Check dan ook deze recepten:
Originele Indische spekkoek
Benodigdheden
- Springvorm 28 cm
Ingrediënten
- 16 eieren
- 750 gr boter kamertemperatuur
- 400 gr witte basterdsuiker
- 200 gr bloem
- 4 tl kaneel
- 2 tl kruidnagel
- 2 tl nootmuskaat
- 1 tl kardemom
Instructies
- Oven voorverwarmen op 180˚c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
- Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
- In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
- Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog…
- Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
- Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
- Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk – als je vorm vol zit – of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
- Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.
- Ga zo door tot al je beslag op is of de vorm vol zit. Bak het laatste laagje af en haal de spekkoek dan uit de oven.
- Laat volledig afkoelen in de vorm voor je de ring eraf haalt. Snij in kleine stukjes
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hallo,
We willen je spekkoek recept proberen maar welke bloem gebruik je?
Hopen van je te horen.
Gr. Wilma en Larry
Hoi Wilma en Larry. We hebben hier gewone patentbloem gebruikt uit de supermarkt. Groetjes Simone
De meeste recepten voor échte Indische spekkoek zijn overgenomen van oude Indische boeken, Oma’s, moeders…. die groot geworden zijn met eitjes van Indische kipjes. Die eitjes waren klein, misschien maar 40 gram per stuk en dáárom zaten er altijd zoveel eieren in een spekkoek. Ook bij dit recept heb ik de indruk dat er teveel ei in zit. 16 Eieren, dat zal 650 gram geweest zijn of 10-11 van de huidige eieren. Als je zo dit recept dan volgt dan krijg je een luchtiger variant die écht lijkt op de spekkoek van mijn Oma en Overgrootmoeder.
Het recept komt van de Indische tante van mijn vriendin. Zou best kunnen wat je zegt. De eieren die ik heb zijn trouwens meestal 50 gram dus zit er een beetje tussenin
Pingback: Hoe maak je kue lapis of kwee lapis? | Simone's Kitchen
Hallo Julie, bij het googelen van spekkoek kwam ik op deze site terecht.
Ik ga dit jaar de spekkoek 1e kerstdag maken voor gebruik de dag erna.
Je gebruikt relatief weinig specerijen denk ik. Wat jij noemt gebruik ik bij 150gr bloem, 300gr suiker, 300gr boter, 6 eieren. (plus in mijn recept 3 theel. fijne anijs) De hoeveelheden bij de diverse recepten wijken behoorlijk af. Maar mogelijk dat dit ligt aan de springvorm – ik kon nergens het formaat springvorm vinden.
Vorig jaar was de koek dus net 2cm hoog (vorm van 26cm).
Ik ga nu een recept proberen van de indoshop.nl die volgens zeggen voor een vorm van 22 cm is. Het is in ieder geval een caloriebom
Wat een leuk recept en erg leuk om te maken. Alleen 1 vraagje, hoelang moet je wachten voor ej de spekkoek aansnijd. Door deze vraag in te typen kwam ik bij jou blog uit ! Misschien weet jij het?
He Julie! Grappig dat je bij mij terecht komt…:) Het beste kun je wachten met aansnijden tot de spekkoek is afgekoeld, maar als je niet zo lang kunt wachten dan in ieder geval tot ie lauw is…. Dus wel even laten staan als ie uit de oven komt!
Ik vind spekkoek heerlijk, maar om het op jouw manier te maken…? Nou, nee hoor!
Dus ik vraag me af wat er zou gebeuren als ik het beslag niet in tweeen deel maar alles gewoon in een groot bakblik bak? Zal er dan niet ‘spekkerig’ uitzien, natuurlijk, maar vast wel lekker, toch?
Phoe geen idee Cathy…. Ik zou het gewoon een keer proberen….:) ik denk wel dat het dan in ieder geval niet alleen geen spekkoek meer is maar de smaak zal ook anders zijn misschien doordat je de verschillende lagen niet allemaal afzonderlijk bakt. Ben benieuwd!!
Wat een mooie foto joh. Ik ben echt verslaafd aan spekkoek, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Maar eens doen, lijkt me echt leuk.
Spekkoek? Ik heb hem nooit gegeten. Ik maak laagjestaarten maar niet in een vorm, ik bak alle laagjes appart en daarna smeer ze met room of iets. Je spekkoek ziet heel mooi uit, ik zal hem ook maken, ik ben benieuwd ))
En nieuwe design vind ik heel mooi en stylish. En nieuwe logo is mooier dan oude. En kleuren passen meer voor voedblog.
Je moet eens spekkoek bij de toko kopen Iryna! Is best lekker en totaal anders als een ‘normale’ laagjestaart… 🙂
Oh heeeeerlijk, spekkoek. Staat ook nog op mijn to cook-lijstje maar ik moet nog even moed verzamelen, haha!
Ja het vergt even wat eh.. tijd zeg maar.. Hahaha.. Maar gewoon beginnen Eslem en als je het met iemand samen doet dan is het al een stuk makkelijker!
Wat een geweldig verhaal! En oh spekkoek is zo heerlijk, maar nooit geweten dat er zoveel eieren en boter in gaan. Hij ziet er in ieder geval heel smakelijk uit. ik krijg er gelijk trek in ;-). De website ziet er ook wederom prachtig uit, erg mooi logo.
Dank je wel Iris! Ja en dat wist ik ook niet hoor dat er zoveel in ging! Het heet waarschijnlijk ook niet voor niks spekkoek.. 😉
Hi Simone, je nieuwe logo en blog zien er top uit! Lekker overzichtelijk (al vond ik de vorige simones kitchen ook erg geslaagd!)
Ik zag dat er nu ook een simoneskitchen.net is. Goed bezig 🙂
Groetjes, Brenda
He BRenda! ja dank je wel. De .net is de oude junglefrog-cooking.. 😉 Dus daar staat nog veeeeel meer op, maar in principe gaan de sites vanaf nu ongeveer synchroon lopen. De een in het engels en de ander in het Nederlands dan he…
Het is dat die spekkoek zo ontzettend lekker is, want ja hij staat al zeker 10jaar op mijn ‘wil ik een keer maken-lijst’… ik verwacht dat die er nog zo’n 10jaar op blijft 😉
Van sommige gerechten ben ik héél blij dat ik het gewoon kan kopen. Wat een werk en 16!!eieren. Waauw.
Hahaha… Het is anders best leuk om het een keer gemaakt te hebben en als je ondertussen allerlei andere dingen aan het koken bent dan kan het soort van tussendoor… (let op het ‘soort van’ he.. Haha) Ik ga ook niet beweren dat ik het nog een keer ga maken, maar vond het wel leuk om te doen!
Ik maak het altijd (let wel, ik heb het één keer gemaakt dus altijd is relatief…) met twee tegelijkertijd. Dan kan de één de oven in terwijl ik de ander van een nieuw laagje voorzie. Zo doe ik dat…… altijd!
haha Ingebord… Nou ja dat is dan natuurlijk ook ‘altijd’ want tenslotte heb je het alle keren zo gedaan.. 😉 Maar wel een goed idee trouwens om het zo te doen, maar dan zou je een NOG grotere kom moeten hebben of twee kleine springvormpjes. Dat kan natuurlijk ook.. 😉
Ziet er gezellig…en LEKKER uit! Ik was vorige week aan het zoeken naar een goed recept voor spekkoek, hier ben ik dus erg blij mee natuurlijk 🙂
Laat even weten hoe het gaat als je hem gaat maken Paula! Ben wel benieuwd.. 😉 Ik vond/vind hem in ieder geval erg lekker, maar wel een hoop werk hoor!
Wat een feestje dames, wat ziet het er heerlijk uit! Ik krijg spontaan zin in spekkoek nu. Het stond zeker op mijn lijstje om eens te maken, ik zal het gauw eens gaan doen! (of kijken of ze het bij de indonesische toko verkopen ;-))
Gefeliciteerd met dierendag Buffy, Humphrey & Sookie en jij gefeliciteerd met je mooie site Simone!
🙂 Dank je wel Ellen! Mede ook namens het illustere drietal… Enne… ik kan je wel verzekeren dat bij de toko kopen een heeeeel stuk sneller is.. 😉 Shhht, niet verder vertellen!
Ik ga vrijdag aan de slag om spekkoek te maken, met behulp van een Amerikaanse vriendin 🙂 Werd jullie spekkoek de dag erna nog smeuiger? Ik ga een recept gebruiken uit een Indonesisch kookboek en die spekkoek ziet er smeuiger uit, zoals je ‘m bij de toko koopt. Maar daar gebruiken ze margarine en ik wil natuurlijk gewoon roomboter gebruiken. Ik vraag me af of dat verschil maakt voor het eindresultaat…
Jaaaaa, hij wordt inderdaad wat compacter en smeuiger na een dag. Weet niet of smeuig nou het juiste woord is maar de smaken worden wel wat uitgesprokener. En je kunt hem eeuwig bewaren. En natuurlijk roomboter gebruiken! Margarine…. is vies.. 😉 Ben heeeeel benieuwd hoe ie wordt!
Hahahahaa ‘Voor de oven liggen hijgen’! En wat een slagveld hebben we er van gemaakt….
Had wel een beetje meelij met Tom hoor…
En toch had ik best afgewassen….
Ja jij was goed bezig geweest… Gek dat hij het niet zag toch?? Maar de keuken was zo weer schoon hoor. Ik heb een beetje geholpen en om half zeven was het weer aan kant! Valt mee toch? Was gezelllliiiigggg!!!