Zelf originele spekkoek maken
Hoe maak je zelf spekkoek
En?? Wat vinden jullie van het nieuwe design en het nieuwe logo? Leuk? Mooi? Niks aan? Je kunt het zeggen hoor, ik zal beloven niet in huilen uit te barsten. Ben er zelf in ieder geval erg blij mee. Regula van Miss Foodwise heeft het prachtige logo verzorgt en Inge van windwardhandmade heeft het Prophoto template voor mij aangepast. Dat had nog wat meer voeten in de aarde als ik had vermoed maar ze heeft er wat moois van gemaakt vind ik.
Tijd voor een klein feestje dus en het toeval wil dat Esmee vandaag bij ons was en wij in gepaste dronkenschap kookchaos hebben doorgebracht. Ik stond om 7 uur ’s morgens al de uien te snijden voor de pulled pork ! Geen aanrader op je nuchtere maag. Toch ietwat vreemd als je al jankend boven de uien staat in je nachtpon… Maar goed, je moet er wat voor over hebben.
We hebben het hemd van ons lijf gekookt (ja echt!) en op het menu stond; pulled pork dus, vindaloo, kue lapis, coleslaw en – jawel – echte spekkoek… Voor degenen die het nog niet wisten; Esmee heeft Indonesisch bloed door de aderen lopen en spekkoek is voor haar iets waar ze mee is opgegroeid. Voor mij absoluut niet.
Mijn moeder was van de droge plakken cake van de supermarkt en zeker niet van uren voor een oven liggen hijgen om spekkoek te maken. Zal in die tijd ook nog niet echt heel erg bekend zijn geweest bij de gemiddelde Nederlander, maar hoe dan ook, volgens mij at ik mijn eerste stukje in Maleisië. Ook alweer een jaar of 13 geleden of zo. Inmiddels kan ik het hier gewoon bij de plaatselijke toko kopen maar zelf maken dat leek me dan wel leuk.
Geen idee natuurlijk hoe dat dan moest gebeuren al had ik al snel door dat het vooral veel wachten was en laagje voor laagje bakken in de oven.
Zestien eieren!
Maar eerst…. Eerst moest er deeg worden gemaakt. Zestien eieren, dames en heren. Zestien eieren gaan er in. O en doe me ook nog maar 750 gr. boter… Eiwit kloppen… Dat ging nog maar net in mijn Kitchenaid. Ik was even bang dat het over de rand weer naar buiten zou floepen, maar het bleef erin. 750 gr boter romig en wit kloppen is ook nog niet zo snel gebeurd en het eiwit vervolgens door de rest van de ingrediënten heen vouwen heeft er voor gezorgd dat ik spontaan spierpijn kreeg, maar het is gelukt…
Ik weet echt niet meer hoe lang het hele proces heeft geduurd maar toch al gauw een uurtje of wat. Maar dan heb je natuurlijk wel wat.
Heuse authentieke spekkoek met kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en kaneel…. In mooie dunne laagjes….
Calorieenbommetje…
In een ringvorm van 28 cm die tot de nok gevuld was, is dat een hele grote zware calorieën bom. Dus Es’ de helft en ik de helft en dan nog is het veel te veel. Uitdelen leek me dan ook de enige juiste optie..
Ter gelegenheid van het nieuwe ontwerp hier dus voor iedereen een stukje. En als je er net naast grijpt dan ook nog het recept voor als je het graag zelf wilt proberen!
Originele Indische spekkoek
Ingrediënten
- 16 eieren
- 750 gr boter kamertemperatuur
- 400 gr witte basterdsuiker
- 200 gr bloem
- 4 tl kaneel
- 2 tl kruidnagel
- 2 tl nootmuskaat
- 1 tl kardemom
- springvorm van 28 cm)
Instructies
- Oven voorverwarmen op 180 c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
- Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
- In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
- Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog…
- Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
- Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
- Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk – als je vorm vol zit – of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
- Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Bovendien is het vandaag ook nog eens dierendag… Knuffeltje van Humphrey!
Hahahahaa ‘Voor de oven liggen hijgen’! En wat een slagveld hebben we er van gemaakt….
Had wel een beetje meelij met Tom hoor…
En toch had ik best afgewassen….
Ja jij was goed bezig geweest… Gek dat hij het niet zag toch?? Maar de keuken was zo weer schoon hoor. Ik heb een beetje geholpen en om half zeven was het weer aan kant! Valt mee toch? Was gezelllliiiigggg!!!
Wat een feestje dames, wat ziet het er heerlijk uit! Ik krijg spontaan zin in spekkoek nu. Het stond zeker op mijn lijstje om eens te maken, ik zal het gauw eens gaan doen! (of kijken of ze het bij de indonesische toko verkopen ;-))
Gefeliciteerd met dierendag Buffy, Humphrey & Sookie en jij gefeliciteerd met je mooie site Simone!
🙂 Dank je wel Ellen! Mede ook namens het illustere drietal… Enne… ik kan je wel verzekeren dat bij de toko kopen een heeeeel stuk sneller is.. 😉 Shhht, niet verder vertellen!
Ik ga vrijdag aan de slag om spekkoek te maken, met behulp van een Amerikaanse vriendin 🙂 Werd jullie spekkoek de dag erna nog smeuiger? Ik ga een recept gebruiken uit een Indonesisch kookboek en die spekkoek ziet er smeuiger uit, zoals je ‘m bij de toko koopt. Maar daar gebruiken ze margarine en ik wil natuurlijk gewoon roomboter gebruiken. Ik vraag me af of dat verschil maakt voor het eindresultaat…
Jaaaaa, hij wordt inderdaad wat compacter en smeuiger na een dag. Weet niet of smeuig nou het juiste woord is maar de smaken worden wel wat uitgesprokener. En je kunt hem eeuwig bewaren. En natuurlijk roomboter gebruiken! Margarine…. is vies.. 😉 Ben heeeeel benieuwd hoe ie wordt!
Ziet er gezellig…en LEKKER uit! Ik was vorige week aan het zoeken naar een goed recept voor spekkoek, hier ben ik dus erg blij mee natuurlijk 🙂
Laat even weten hoe het gaat als je hem gaat maken Paula! Ben wel benieuwd.. 😉 Ik vond/vind hem in ieder geval erg lekker, maar wel een hoop werk hoor!
Ik maak het altijd (let wel, ik heb het één keer gemaakt dus altijd is relatief…) met twee tegelijkertijd. Dan kan de één de oven in terwijl ik de ander van een nieuw laagje voorzie. Zo doe ik dat…… altijd!
haha Ingebord… Nou ja dat is dan natuurlijk ook ‘altijd’ want tenslotte heb je het alle keren zo gedaan.. 😉 Maar wel een goed idee trouwens om het zo te doen, maar dan zou je een NOG grotere kom moeten hebben of twee kleine springvormpjes. Dat kan natuurlijk ook.. 😉
Het is dat die spekkoek zo ontzettend lekker is, want ja hij staat al zeker 10jaar op mijn ‘wil ik een keer maken-lijst’… ik verwacht dat die er nog zo’n 10jaar op blijft 😉
Van sommige gerechten ben ik héél blij dat ik het gewoon kan kopen. Wat een werk en 16!!eieren. Waauw.
Hahaha… Het is anders best leuk om het een keer gemaakt te hebben en als je ondertussen allerlei andere dingen aan het koken bent dan kan het soort van tussendoor… (let op het ‘soort van’ he.. Haha) Ik ga ook niet beweren dat ik het nog een keer ga maken, maar vond het wel leuk om te doen!
Hi Simone, je nieuwe logo en blog zien er top uit! Lekker overzichtelijk (al vond ik de vorige simones kitchen ook erg geslaagd!)
Ik zag dat er nu ook een simoneskitchen.net is. Goed bezig 🙂
Groetjes, Brenda
He BRenda! ja dank je wel. De .net is de oude junglefrog-cooking.. 😉 Dus daar staat nog veeeeel meer op, maar in principe gaan de sites vanaf nu ongeveer synchroon lopen. De een in het engels en de ander in het Nederlands dan he…
Wat een geweldig verhaal! En oh spekkoek is zo heerlijk, maar nooit geweten dat er zoveel eieren en boter in gaan. Hij ziet er in ieder geval heel smakelijk uit. ik krijg er gelijk trek in ;-). De website ziet er ook wederom prachtig uit, erg mooi logo.
Dank je wel Iris! Ja en dat wist ik ook niet hoor dat er zoveel in ging! Het heet waarschijnlijk ook niet voor niks spekkoek.. 😉
Oh heeeeerlijk, spekkoek. Staat ook nog op mijn to cook-lijstje maar ik moet nog even moed verzamelen, haha!
Ja het vergt even wat eh.. tijd zeg maar.. Hahaha.. Maar gewoon beginnen Eslem en als je het met iemand samen doet dan is het al een stuk makkelijker!
Spekkoek? Ik heb hem nooit gegeten. Ik maak laagjestaarten maar niet in een vorm, ik bak alle laagjes appart en daarna smeer ze met room of iets. Je spekkoek ziet heel mooi uit, ik zal hem ook maken, ik ben benieuwd ))
En nieuwe design vind ik heel mooi en stylish. En nieuwe logo is mooier dan oude. En kleuren passen meer voor voedblog.
Je moet eens spekkoek bij de toko kopen Iryna! Is best lekker en totaal anders als een ‘normale’ laagjestaart… 🙂
Wat een mooie foto joh. Ik ben echt verslaafd aan spekkoek, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Maar eens doen, lijkt me echt leuk.
Ik vind spekkoek heerlijk, maar om het op jouw manier te maken…? Nou, nee hoor!
Dus ik vraag me af wat er zou gebeuren als ik het beslag niet in tweeen deel maar alles gewoon in een groot bakblik bak? Zal er dan niet ‘spekkerig’ uitzien, natuurlijk, maar vast wel lekker, toch?
Phoe geen idee Cathy…. Ik zou het gewoon een keer proberen….:) ik denk wel dat het dan in ieder geval niet alleen geen spekkoek meer is maar de smaak zal ook anders zijn misschien doordat je de verschillende lagen niet allemaal afzonderlijk bakt. Ben benieuwd!!
Wat een leuk recept en erg leuk om te maken. Alleen 1 vraagje, hoelang moet je wachten voor ej de spekkoek aansnijd. Door deze vraag in te typen kwam ik bij jou blog uit ! Misschien weet jij het?
He Julie! Grappig dat je bij mij terecht komt…:) Het beste kun je wachten met aansnijden tot de spekkoek is afgekoeld, maar als je niet zo lang kunt wachten dan in ieder geval tot ie lauw is…. Dus wel even laten staan als ie uit de oven komt!
Hallo Julie, bij het googelen van spekkoek kwam ik op deze site terecht.
Ik ga dit jaar de spekkoek 1e kerstdag maken voor gebruik de dag erna.
Je gebruikt relatief weinig specerijen denk ik. Wat jij noemt gebruik ik bij 150gr bloem, 300gr suiker, 300gr boter, 6 eieren. (plus in mijn recept 3 theel. fijne anijs) De hoeveelheden bij de diverse recepten wijken behoorlijk af. Maar mogelijk dat dit ligt aan de springvorm – ik kon nergens het formaat springvorm vinden.
Vorig jaar was de koek dus net 2cm hoog (vorm van 26cm).
Ik ga nu een recept proberen van de indoshop.nl die volgens zeggen voor een vorm van 22 cm is. Het is in ieder geval een caloriebom
Pingback: Hoe maak je kue lapis of kwee lapis? | Simone's Kitchen
De meeste recepten voor échte Indische spekkoek zijn overgenomen van oude Indische boeken, Oma’s, moeders…. die groot geworden zijn met eitjes van Indische kipjes. Die eitjes waren klein, misschien maar 40 gram per stuk en dáárom zaten er altijd zoveel eieren in een spekkoek. Ook bij dit recept heb ik de indruk dat er teveel ei in zit. 16 Eieren, dat zal 650 gram geweest zijn of 10-11 van de huidige eieren. Als je zo dit recept dan volgt dan krijg je een luchtiger variant die écht lijkt op de spekkoek van mijn Oma en Overgrootmoeder.
Het recept komt van de Indische tante van mijn vriendin. Zou best kunnen wat je zegt. De eieren die ik heb zijn trouwens meestal 50 gram dus zit er een beetje tussenin
Hallo,
We willen je spekkoek recept proberen maar welke bloem gebruik je?
Hopen van je te horen.
Gr. Wilma en Larry
Hoi Wilma en Larry. We hebben hier gewone patentbloem gebruikt uit de supermarkt. Groetjes Simone