Spekkoek; ik kan er zo intens van genieten. Het is machtig, zoet maar verschrikkelijk lekker. Het proces om zelf spekkoek te maken is wel eentje waar je wat tijd voor nodig hebt maar het is meer dan de moeite waard!

Spekkoek
Spekkoek!

Hoe maak je zelf spekkoek

Esmee – ook wel bekend als EsFactory – is van Indonesische afkomst. Dus met wie kon ik beter een originele Indische spekkoek maken dan met haar. Gelukkig ook want om eerlijk te zijn had ik niet geweten waar ik had moeten beginnen als zij er niet bij was geweest. Op zich is het process niet heel ingewikkeld, maar je hebt er vooral tijd en geduld voor nodig.

Mijn allereerste kennismaking met spekkoek was in Maleisië. Tijdens mijn eerste Azië reis. We waren onderweg met een bus en kochten onderweg iets om te eten. Ik zag spekkoek en was benieuwd wat dat nou eigenlijk was. Dat het spekkoek heette wist ik op dat moment nog niet, maar daar kwam ik snel achter. Eén hap en ik was om!

Het zelf maken van spekkoek stond dus al een tijdje op de planning. Het lijkt overigens ingewikkelder dan het is. Als je gewoon de stappen stuk voor stuk volgt is er geen vuiltje aan de lucht.

spekkoek

Wat heb je nodig om spekkoek te bakken?

Schrik niet maar om deze lekkernij te maken heb je een onwaarschijnlijk groot aantal eieren nodig. Zestien stuks om precies te zijn. Deze moet je vervolgens ook nog allemaal splitsen dus daar ben je al even wat tijd mee kwijt. Maar de benodigdheden zijn dus:

  • 16 eieren
  • 3 pakjes boter (750 gr)
  • 400 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr bloem
  • kaneel
  • kardemom
  • nootmuskaat
  • kruidnagel

Op zich valt de hoeveelheid ingrediënten dus eigenlijk wel mee, maar het is wel veel van alles. Je vult dan ook een 28 cm springvorm tot de nok met alle laagjes.

Voor het geval je het nog niet wist; om de spekkoek te maken bak je laagje voor laagje. Elk laagje heeft ongeveer een minuut of 4-6 nodig. Tel daar even hieronder hoeveel laagjes er in de spekkoek zitten en je hebt een idee hoe lang je nodig hebt.

Elk laagje – en dit is belangrijk – is dus mooi dun. In het begin ging ik nogal grof te werk dus sommige lagen zijn wat minder chic dan had gemoeten. De foto’s die je hier ziet zijn trouwens van twee verschillende baksessies dus het kan zijn dat je verschil in de lagen ziet.

Aansnijden van de koek

Tips voor het bakken van de spekkoek

Hoewel het maken van de spekkoek dus niet echt ingewikkeld is zijn er wel een aantal tips die zorgen dat je het beste resultaat krijgt.

Om te beginnen is het handig om te zorgen dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat geldt dan uiteraard met name voor de eieren en de boter.

Het bakken van de spekkoek kost tijd. Dus heb genoeg geduld en zorg dat elk laagje eerst goed gebakken is voor je aan de volgende begint. Dat voorkomt het inzakken van de cake aan het einde van het proces. Dat zou jammer zijn van al je harde werk.

Traditioneel wordt spekkoek gebakken onder een gril. Op die manier zorg je voor een mooi gebakken bovenlaag, maar je kunt het ook prima doen in een gewone oven. Het voordeel daarvan is dat het wat makkelijker te controleren is.

Hoe dunner de laagjes die je uitsmeert op het vorige laagje, des te meer werk het is, maar des te mooier je uiteindelijke resultaat wordt. Dat gezegd hebbende; je wilt niet dat de laagjes té dun worden want dan kan het gebeuren dat de laagjes tijdens het bakken breken en dan ben je je laagjesstructuur kwijt.

Als je klaar bent met bakken zorg dan dat je de spekkoek volledig laat afkoelen in de vorm. Je voorkomt zo dat de laagjes loslaten en het geheel wordt steviger. Eenmaal afgekoeld kun je het in dunne plakjes snijden. Ik ben in de receptenkaart uitgegaan van 30 stukjes maar je kunt er veel meer uithalen.

Bewaren

Heb je een spekkoek gemaakt dan is de kans groot dat je er even mee doet. Tenzij je natuurlijk een feestje hebt, maar aangenomen dat je er nog even mee moet doen kun je het in de koeling bewaren voor 3-4 dagen in een luchtdichte doos.

Wil je het langer bewaren dan kun je het ook goed invriezen. Om te voorkomen dat er zogeheten vriesbrand ontstaat op de koek (wat de smaak niet ten goede komt) is het handig om de individuele plakjes goed stevig in te plakken in plastic folie. De plakjes kun je dan los in een andere verpakking doen en op die manier invriezen.

Je hebt dan altijd ter plekke een lekker stukje spekkoek als je daar zin in hebt!

Spekkoek bakken

Ben je dol op Indonesisch? Check dan ook deze recepten:

Spekkoek bakken

Originele Indische spekkoek

4 van 15 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenIndonesische keuken

Het kost even wat tijd om het te maken maar het resultaat is zo ontzettend lekker!
clock
voorbereiding 30 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 30 minuten

30 stukjes

Materiaal

  • Springvorm 28 cm

Ingrediënten

  • 16 eieren
  • 750 gr boter kamertemperatuur
  • 400 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr bloem
  • 4 tl kaneel
  • 2 tl kruidnagel
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl kardemom

  • Oven voorverwarmen op 180˚c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
  • Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
  • In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
  • Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog…
  • Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
  • Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
  • Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk – als je vorm vol zit – of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
  • Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.
  • Ga zo door tot al je beslag op is of de vorm vol zit. Bak het laatste laagje af en haal de spekkoek dan uit de oven.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm voor je de ring eraf haalt. Snij in kleine stukjes

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 290kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 4g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 141mg | Natrium: 195mg | Kalium: 49mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 13g | Vitamine A: 753IU | Vitamine C: 0.03mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!


Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.