Rendang; een van die klassiekers uit de Indonesische keuken. Heerlijk om te maken en lekker pittig. Je kunt het maken in een slowcooker (ideaal) of in een gewone stoofpan.

Pittige rendang

Pittige rendang

De allereerste keer dat ik rendang at was in Indonesië. Om precies te zijn op het eiland Lombok waar we op dat moment waren voor een rondreis langs de Sunda eilanden. Prachtig mooi overigens maar dat is een ander verhaal. We hadden ergens een stop voor lunch en een van de gerechten die geserveerd was dus rendang. Ik nam een flinke hap en bleef er vervolgens in, want jeetje wat was dat pittig!

Maar ik was meteen hooked en wilde het zeker een keertje thuis namaken. Het recept is zo traditioneel mogelijk en is dan ook redelijk pittig. Ik heb er niet mega veel chili in gedaan want wij Nederlanders (ik incluis) zijn dan over het algemeen wat minder goed in. Bovendien hebben we hier niet dezelfde pepers als in Indonesië dus helemaal hetzelfde zal het nooit worden maar het is een goede poging!

Droog of niet zo droog

Je kunt de rendang op verschillende manieren eten. Ik heb het redelijk droog laten bakken in de stoofpan maar dat is een optie. Als je het liever wat smeuïger eet dan laat je het eenvoudig minder lang in de pan. Bereid je de rendang in de slowcooker dan is het per definitie al minder droog. Er verdampt veel minder vocht in de slowcooker dus het eindresultaat zal een stuk meer vocht bevatten. Wil je dat niet, dan zul je het na het koken in de slowcooker nog even moeten laten droogkoken in een aparte pan.

Rendang

Slowcooker of stoofpan

Rendang is een typisch stoofgerecht wat ook perfect is voor in de slowcooker. In de receptkaart hieronder vind je de bereiding voor de stoofpan en die voor de slowcooker. Ik ben zelf enorme fan van de slowcooker want je doet alles erin en je hebt er geen omkijken meer naar.

Dat gezegd hebbende; het is wel lekkerder om de specerijenpasta eerst even goed aan te pakken in een koekenpan voor je het in de slowcooker doet. Dat komt de smaak zeker ten goede. Dus die stap niet overslaan.

Kemiri en kaffir lime

Een typisch ingredient voor Indonesische gerechten is de kemirinoot. Die kun je over het algemeen niet vinden in de supermarkt (uitzonderingen daargelaten) maar meestal wel in de toko. Daar vind je ook de kaffir lime blaadjes en de laos terug. De meeste mensen hebben wel ergens een toko in de buurt zitten dus dat zou op zich moeten lukken.

Kemiri kun je eventueel vervangen door macadamia noten maar dat smaakt wel echt anders. Een goed alternatief voor kaffir lime blaadjes is er niet echt. Je kunt ze trouwens ook gedroogd vinden al geef ik wel de voorkeur aan de verse variant.

Kun je ze echt niet vinden dan zou je wat limoen kunnen toevoegen en limoenschil. Lijkt niet op elkaar maar nood breekt wetten.

Pittige rendang

Pittige rendang

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenIndonesische keuken

Een klassieker uit de Indonesische keuken is zonder meer rendang.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 4 uur 30 minuten
totaal 4 uur 30 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

Kruidenpasta

  • 4 rode uien in stukjes
  • 4 teentjes knoflook in plakjes
  • 5 cm gemberwortel fijngeraspt
  • 5 kemirinoten
  • 3 rode pepers 1 in ringetjes en 2 fijngesneden
  • 1/2 el laos
  • 1 el koenjit
  • peper en zout
  • 1 kilo runderstoofvlees in blokjes
  • 2 el kokosolie
  • 1 blikje kokosroom
  • 1 el citroensap
  • 3 blaadjes kaffir lime (djeroek peroet)
  • 1/4 blok santen
  • 6 el kokos geraspt

Bereiding stoofpan

  • Doe ui, knoflook, gember, kemirinoten, rode peper, laos, koenjit, peper en zout in een keukenmachine en pureer dit tot een pasta. Verhit de kokosolie in een grote stoofpan met dikke bodem en bak de kruidenpasta even aan.
  • Doe het vlees erbij en sprenkel het citroensap erover. Doe de kaffir lime in de pan en de kokosroom en laat het geheel een uurtje of 4 rustig koken. Check of het eventueel nog wat extra water nodig heeft. Aan het eind van de kooktijd voeg je een kwart blok santen toe en de geraspte kokos.
  • Laat de rendang op laag vuur een beetje droog koken, maar pas op dat het niet aanbakt.

Bereiding slowcooker

  • Wil je de rendang bereiden in de slowcooker, dan kan dat uiteraard ook prima. Het is wel het lekkerste om ook hier je kruidenmix aan te bakken in een koekenpan. Doe vervolgens over in de kom van de slowcooker en voeg de rest van de ingredienten toe. Roer alles even goed door en zet de slowcooker aan op laag.
  • Hou ongeveer een uur of 7-8 aan voor de rendang. Hou er rekening mee dat je rendang in de slowcooker waarschijnlijk vochtiger is dan die uit de stoofpan. Wil je het droger dan laat je dat in een gewone pan na het slowcooken nog een beetje inkoken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 584kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 55g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 18g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Cholesterol: 155mg | Natrium: 210mg | Kalium: 1217mg | Vezels: 5g | Suiker: 8g | Vitamine A: 324IU | Vitamine C: 60mg | Calcium: 54mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.