Peper Travels: Lok Lak – Cambodja
We waren net ongeveer een uur aangeland in Cambodja (aangeland met de bus hoor want we kwamen vanuit Laos!) en omdat het toevallig lunchtijd was, werd onze eerste kennismaking met Cambodja ook meteen een traditioneel gerecht. Na wat gepuzzel over de menukaart waren we er achter; dat moesten een lok lak worden en een chicken amok. En dan maar afwachten wat je voorgeschoteld krijgt!
Ik had de lok lak en Tom de chicken amok (een soort curry) en de smaak van mijn gerecht was heerlijk, maar het vlees zo taai dat er amper door te komen was. Tja, we zaten tenslotte in Cambodja en de koeien zullen er wat minder mals rondlopen als hier. Haha… Ik was dus wel echt heel benieuwd hoe een home made versie zou smaken. Met Hollandse biefstuk in plaats van Cambodjaanse taaie koe. En ik kan je zeggen; 100% beter en erg lekker ook! De smaken zijn superlekker.
Oorspronkelijk hoor je dit gerecht te serveren met een gebakken eitje, maar we hadden nog een gekookt eitje over van de gado gado die we al eerder maakten dus nou ja, dat is een klein detail lijkt me toch? Overigens kregen we in het restaurant waar we de oorspronkelijke lok lak voor het eerst aten een eitje apart op een bordje, vandaar dat je hem niet in de foto helemaal bovenaan ziet.
Cambodjaanse Lok Lak
Ingrediënten
Marinade
- 500 gram biefstuk dun gesneden
- 3 tenen knoflook fijn gehakt
- 1 tl suiker
- 1 el oestersaus
- 1 tl zwarte peper
Roerbaksaus
- 4 el sojasaus
- 1 el suiker
- 120 ml water
- 1 tl maizena
- zout
- olie
Limoen-pepersaus
- 60 ml limoensap vers geperst
- 30 ml water
- 1 tl knoflook puree
- 1 tl suiker
- 1 tl vissaus
- 1 tl zwarte peper
- 1 rode peper fijn gesneden
- zout naar smaak
Voor de salade
- Sla naar keuze
- 2 rijpe tomaten in plakjes
- komkommer
- 1 rode ui in hele fijne ringetjes
- bosuitjes
- gekookt of gebakken ei
Instructies
- Snij de biefstuk dun en meng met de marinade en laat dit minstens een uur staan.
- Maak ondertussen de limoen peper saus en de roerbaksaus door de ingrediënten te combineren. Zet apart.
- Roerbak de biefstukreepjes kort in de olie en haal ze dan uit de pan. Doe de roerbaksaus erin en laat deze flink inkoken tot je een dikke stroperige saus hebt. Indien nodig kun je nog wat extra maizena erin doen.
- Doe op het laatst de biefstukreepjes er weer bij en laat even opwarmen.
- Maak een bord op met de salade en serveer de biefreepjes erop. Serveer met de limoen peper saus.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Geweldig leuk om te lezen! Een aantal weken geleden door ons Cambodjaans familielid Lily gemaakt met hun zwarte Kampot peper van The Pepper Hill.
Haar recept had minder ingrediënten, maar het was een overheerlijke Lok Lak Beef!
Oh ja! Dat is ook zo! Ik heb het gewoon salade genoemd… Wist niet meer hoe het heette! hahahaha
Maakt niet uit qua smaak toch?
Hahaha. Nee natuurlijk maakt dat niet uit ! ??
Hmmm, klinkt goed hoor! Het eten is echt lekker in Cambodja, behalve de koriander.. Uhhhhhgg!
Vind het superleuk om het verhaal er achter te horen!
Dit klinkt heerlijk!
OK, dat ziet er niet alleen overheerlijk uit, blijkt dat ik ook nog eens alle ingrediënten gewoon in mijn (koel)kast heb liggen. Dat wordt vandaag dus Lok Lak als lunch! 🙂
Het moest zo wezen! Laat je even weten hoe het is bevallen?
Het was overheerlijk! Bedankt voor de tip, deze ga ik nog vaker maken 🙂
Super! Blij dat het in de smaak viel! 🙂