Saltimbocca recept
Saltimbocca is een Italiaanse klassieker die heerlijk is om te serveren voor een feestelijke gelegenheid en niet ingewikkeld om te maken! Check hier dit makkelijke saltimbocca recept.
Saltimbocca recept
Saltimbocca is typisch zo’n recept waarvan de naam ingewikkelder klinkt dan het gerecht daadwerkelijk is. Het komt oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken en uit de regio rondom Rome, maar je kunt het uiteraard ook gewoon thuis maken. Omdat het zo’n makkelijk recept is kun je saltimbocca goed serveren voor feestelijke momenten zoals kerst. Lekker met gebakken aardappeltjes en wat geroosterde groente.
Spring in de mond
Saltimbocca betekent letterlijk: ‘springt in de mond’. Hoe je dat moet interpreteren is mij een beetje een raadsel maar lekker is het in ieder geval wel.
Het vlees dat je voor de traditionele saltimbocca gebruikt is kalfsoester.
Kalfsoester wordt gesneden uit de bil of achtervoet van het kalf en is dus eigenlijk een biefstuk.
De kalfsoester is supermals en heeft een iets verfijndere smaak dan een reguliere biefstuk. En daarom heb je maar heel weinig kruiden en specerijen nodig.
Kort bakken
En omdat dit vlees niet zo vet is, hoef je het maar kort te bakken om er een heerlijk gerecht van te maken. Wanneer je nog meer wilt weten over kalfsoester ga je gewoon even naar vlees.nl en daar kun je genoeg terugvinden over hoe je het beste met dit delicate stukje vlees kunt omgaan.
Goed, even resumeren: weinig kruiden nodig om wat extra smaak aan het vlees te geven en kort bakken om een malse saltimbocca te krijgen.
De Italianen wisten dit jaren geleden al en gebruiken bij de saltimbocca dus alleen maar wat salie, peper en zout.
Om te voorkomen dat dit delicate stukje vlees te droog wordt of te snel verbrandt, rollen ze het even door de bloem. Slimme jongens die Italianen.
Saltimbocca tradizionale
Ingrediënten
- 4 kalfsoesters (± 250 gram) dun
- 4 plakjes dun gesneden prosciutto ± 50 – 75 gram
- 4 verse blaadjes salie
- 100 ml droge witte wijn
- 50 gr bloem
- Zout en peper
- 50 gram boter waarvan de helft in kleine blokjes gesneden
- 1 el olijfolie
- Zet de blokjes boter in de koelkast, want die moeten straks goed koud zijn om er een mooie saus mee te maken. De rest van de boter doe je alvast in een grote koekenpan. De kalfsoesters moeten mooie dunne plakken worden die je kunt oprollen, dus als het nodig is, sla je de oesters wat platter met een vleeshamertje of een deegroller (Verpak de oesters eerst in wat huishoudfolie, voordat je begint te meppen).
- Leg op iedere plak vlees een plakje prosciutto en leg hierop een blaadje salie. Rol het vlees op in de lengte en prik het rolletje vast met een cocktailprikkertje.
- Roer wat peper en zout door de bloem en strooi dit dan uit in een diep bord. Haal de rolletjes door de bloem zodat ze goed bedekt zijn.
- Smelt de boter samen met de olijfolie en bak dan de vleesrolletjes in 3 tot 4 minuten rondom goudbruin. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, want kalfsoester is een delicaat stukje vlees dat met respect behandeld moet worden.
- Gooi de witte wijn bij het vlees om af te blussen en laat dan op hoog vuur het vocht een kleine 5 minuten inkoken. Haal dan het vlees uit de pan en zet dit even apart op een voorverwarmd bord of in een oven op 100°. Tijd om de saus te maken. Haal de pan wel eerst van het vuur.
- Doe 3 eetlepels kokend water bij de wijnjus en gooi dan stuk voor stuk de koude klontjes boter bij het vocht. Wanneer je een klontje boter toevoegt blijf je roeren tot het gesmolten is en pas dan gooi je het volgende klontje boter erbij. Blijf dit doen tot je romige, dikke saus hebt. Proef de saus en voeg eventueel wat peper en zout toe. Serveer de saltimbocca op een mooi bord, giet de saus over het vlees en leg er wat geroosterde broccoli en gebakken aardappeltjes naast. Eet smakelijk!
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Geeft jouw kookkunst af? Want dan mag je even tegen P aanschuren… 🙂
Haha!!! Kan niet schuren, ben te druk met stoer mannenvoer maken 😉