Beef Wellington
Het is wellicht de klassieker der klassiekers; een beef wellington! Het is niet perse een heel ingewikkeld gerecht, maar je bent er wel even mee bezig en er kan het nodige fout gaan. Volg de stappen en de tips goed op en je komt een heel eind.
Beef Wellington
De allereerste keer dat ik een wellington maakte was het een paddenstoelenversie. Want ja je kunt allerlei andere dingen gebruiken voor het zelfde proces. Een zalm wellington, een beef wellington of een vegetarische versie. De mogelijkheden zijn groot. Zo maakte ik al eerder een kip wellington. Die is misschien iets makkelijker dan de beef wellington, maar wil je indruk maken dan ga je natuurlijk voor de beef wellington.
Gordon Ramsay is natuurlijk de koning van dit gerecht. Je kunt niet op google gaan zoeken zonder hem tegen te komen. Daarom is het recept wat ik vandaag met je deel gebaseerd op de Beef Wellington van Gordon Ramsay.
Voorbereiding
Het fijne van het maken van een beef wellington is dat je grotendeels alles al van tevoren kunt klaarmaken. Je hoeft dan tijdens je kerstdiner alleen nog maar het vlees af te bakken in de oven en je gerecht is klaar. Een aantal dingen om op te letten bij het bereiden van je beef wellington vind je hieronder.
Om het gerecht te maken gebruik ik een rol bladerdeeg. Je kunt in theorie natuurlijk ook plakjes bladerdeeg gebruiken maar dat wordt wat lastiger om het geheel mooi glad om je vlees heen te krijgen. Kijk dus of je een hele rol bladerdeeg kunt vinden en ga dan niet voor een ronde plak. Je hebt hiervoor een rechthoekige plak bladerdeeg nodig.
Tips voor een perfecte Beef Wellington
Hoewel een Beef Wellington niet het moeilijkste is wat je kunt maken, er zijn wel een aantal dingen die het succes van je hoofdgerecht kunnen maken of breken. Heb je nog nooit een dergelijk gerecht gemaakt dan kan het soms handig zijn om het – voor je kerstdiner – nog een keer uit te proberen.
- Ga naar je slager voor een mooi stuk ossenhaas. Zorg dat je een stuk vlees uit één stuk hebt. Laat het stuk vlees ontvliezen als je zelf niet weet hoe je dit moet doen. Ga niet voor een goedkoop stuk vlees. Daar is dit echt niet het gerecht voor.
- Voor je het vlees gaat bereiden haal je het een uurtje van tevoren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
- Zorg dat je een stuk bladerdeeg uit één stuk hebt. Het is handig om wat leftovers te hebben voor eventuele decoratie op je beef wellington.
- Gebruik een kernthermometer om te zorgen dat je vlees de juiste garing heeft. Je kunt het vlees niet voelen of zien aangezien het in een stuk bladerdeeg is verpakt. De enige manier om de juiste cuison te hebben is dus met een kernthermometer. Voor een medium rare hou je een temperatuur aan van 45˚C.
- Eenmaal uit de oven zorg dan dat je vlees 15 minuten tot een half uur kan rusten voor je het aansnijdt. Op die manier zorg je ervoor dat het sap er niet uitloopt als je een mes erin zet.
- Voor de champignons zorg je ook dat het vocht echt goed verdampt is. Als het te nat is heeft dat effect op het bladerdeeg. Laat de paddenstoelen dus mooi droog bakken.
Wil je een leuke versiering met bladerdeeg op de rol maken? Zorg dan dat je wat extra bladerdeeg bij de hand hebt.
Beef Wellington
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg uit de koeling, uit een stuk. 270 gram
- 1 kilo ossenhaas aan een stuk
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 takje tijm vers
- 100 ml witte wijn
- 12 plakken prosciutto
- 2 eigeel
- klein scheutje melk
- roomboter ongezouten, olijfolie, peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Dep de ossenhaas droog en bestrooi ruim met peper en zout.
- Verhit ruim roomboter en olijfolie in de pan en bak de ossenhaas heel kort rondom aan zodat de buitenkant net aangebraden is en de binnenkant nog rauw. Haal uit de pan en laat afkoelen.
- Snij de champignons heel fijn in kleine blokjes.
- Doe weer wat olijfolie in de pan en voeg ook hier een flinke klont boter aan toe. Voeg de gehakte champignons en de tijm toe en bak ze tot ze goudbruin zijn en zacht.
- Breng de champignons op smaak met peper en zout en schenk de witte wijn erover.
- Laat dit nu ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot de wijn geabsorbeerd is door de champignons en het mengsel niet meer vochtig is.
- Neem twee grote stukken huishoudfolie en rol daar de bladerdeeg over uit.
- Verdeel hierover de plakken prosciutto, daaroverheen smeer je de helft van de champignons en daarop zet je de ossenhaas. Verdeel over de ossenhaas de rest van de champignons.
- Gebruik de huishoudfolie om alles op te rollen en draai aan de uiteinden om alles zo strak mogelijk te krijgen. Zorg dat de naad aan de onderkant ook goed dicht zit.
- Zet dit nu voor minimaal 30 minuten tot 24 uur in de koelkast om op te stijven.
- Klop het eigeel met een klein scheutje melk, haal daarna het huishoudfolie los en besmeer de bovenkant van de beef wellington met het eigeel.
- Bak de beef wellington nu ca. 30 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 45 graden voor medium rare. Elke oven is anders dus check vooral je thermometer!
- Haal hem uit de oven en laat ca. 15-30 minuten staan voor je hem gaat aansnijden.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wil je dit recept makkelijk terug kunnen vinden? Sla het dan op via pinterest met onderstaande foto.