Hasselback pompoen
Van de hasselback aardappel heb je vast al eens gehoord, maar wist je dat je hetzelfde effect heel goed kunt nabootsen met een complete pompoen? Een hasselback pompoen dus!
Hasselback pompoen
Toen Eva (van Eefkooktzo) en ik bezig waren met het plannen van onze kerstshoot, leek het ons leuk om eens een hasselback pompoen te maken. Hasselback aardappelen had ik al eerder gemaakt, maar een pompoen nog niet plus dit is echt een geweldig leuk bijgerecht voor de kerstdagen. Het maken van de hasselback pompoen is niet heel erg ingewikkeld en het ziet er superleuk uit op de kersttafel. En het is mega lekker. Ook niet onbelangrijk.
Bijgerecht
Je kunt dit als bijgerecht serveren maar het kan ook een prima vegan hoofdgerecht zijn als je daar naar op zoek bent. In mijn vegan kerstmenu gebruik ik een hele geroosterde bloemkool met kastanjes en paddenstoelen en hoewel dat een heerlijk gerecht is, heeft het wel wat meer voeten in de aarde. Deze pompoen is heel snel gemaakt. Het enige wat je nodig hebt is een goed scherp mes.
Pollepel truc
Een handig truc om te voorkomen dat je de pompoenen helemaal doorsnijdt is het gebruiken van twee pollepels. Je legt hiervoor je doorgesneden pompoen met de platte kant op een plank. Aan beide kanten van de pompoen leg je nu een pollepel neer. Als je nu gaat snijden voorkom je automatisch dat je verder snijdt als je tegen de pollepepsl aankomt. Hiermee voorkom je dus dat je de pompoen helemaal doorsnijdt.
De marinade gebruik je niet meteen omdat het dan te snel bruin wordt. Rooster de pompoen dus eerst voor 30 minuten in de oven, wrijf ze daarna ruim in met de marinade en rooster ze dan nog eens voor 20-30 minuten.
Let wel op dat de baktijd kan afwijken, afhankelijk van het formaat van je hasselback pompoen. Wij gebruikten vrij kleine pompoentjes, maar heb je formaat reus dan heb je zeker langer nodig in de oven. Test het door even een scherp mes erin te steken. Als dat makkelijk gaat is de pompoen goed gaar.
De pompoen combineert heel goed met de perfect gebakken aardappelen!
Hasselback pompoen
Benodigdheden
Ingrediënten
- 2 kleine pompoenen butternut
- olijfolie p& z
- geroosterde amandelvlokken
Marinade:
- 2 el olijfolie
- 1 tl knoflook poeder
- ½ tl gember poeder
- ½ tl piment
- ½ tl chilivlokken
- 2 el ahorn (of honing)
- 1 el sinaasappelrasp en 1 el sinaasappel sap
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- p & z naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C (onder- en bovenwarmte)
- Spoel de pompoenen even schoon onder de kraan, halveer ze met een goed scherp mes en schep de zaadjes en draderige binnenkant eruit.
- Leg een pompoenhelft op een plank met de bolle kant boven en leg daarnaast twee pollepels. Aan elke kant 1. Als je nu gaat snijden voorkomen de pollepels dat je de pompoenen te ver doorsnijdt. Ze moeten namelijk aan de platte onderkant nog aan elkaar zitten.
- Smeer ze in met olijfolie en peper en zout naar smaak
- Leg ze met de platte kant naar beneden op een bakplaat met een velletje bakpapier en bak de pompoenen nu voor 30 minuten.
- De marinade maak je door alle ingredienten hiervoor door elkaar heen te mengen. Haal de pompoen er na 30 minuten uit en gebruik een kwastje om ze rondom goed in te smeren met de marinade. Zet weer terug in de oven voor nog eens 20-30 minuten of tot de pompoen mooi gaar is.
- Smeer nogmaals in met de marinade als je ze uit de oven haalt.
- Garneer met geroosterde amandelvlokken
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.