Hasselback aardappelen
Hasselback aardappelen zijn niet alleen heel erg lekker; ze zien er ook nog eens heel gezellig uit en zijn ideaal voor het opnemen van bepaalde smaken. Hoe je ze maakt, dat zie je hier!
Hasselback aardappelen maken
Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar het maken van hasselback aardappelen is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Het enige dat je nodig hebt is een scherp mes en natuurlijk die aardappelen.
Waarom heet het hasselback?
De naam van deze gezellige aardappeltjes komt uit Zweden en is afgeleid van het woord Hasselbacken. Hasselbacken was het eerste Zweedse restaurant waar deze aardappelen werden geserveerd en de naam komt daar dus ook vandaan.
Ideaal om smaken in te verstoppen
Het fijne van dit aardappelgerecht is dat je heel makkelijk allerlei smaken erin kunt verwerken. Want door al die plakjes heb je veel meer oppervlak dan met een normale gebakken aardappel. Ideaal dus om met de feestdagen wat extra’s te doen. Hier gebruikten we monchou en uitgebakken chorizo om er een extra niveau aan het gerecht te geven.
In dit recept hebben we de aardappels niet voorgekookt. We hebben ze direct in de oven gegaard en dus al meteen ingesneden. Dat werkt prima. Wil je ze van tevoren al grotendeels klaar hebben omdat je een etentje hebt? Dan kun je de aardappels eerst koken terwijl ze nog heel zijn. Kook ze voor ongeveer 10-12 minuten.
Dan haal je ze uit de pan, laat uitstomen en je snijdt er dunne plakjes in. Zorg dat de aardappelen nog aan de onderkant vast zitten. Je snijdt ze voor ongeveer 2/3 in. Leg ze nu op een bakplaat en doe er wat olie of boter overheen.
Hasselback aardappelen uit de oven
Het afbakken van de hasselback aardappelen in de oven duurt in dat geval ook niet zo lang. Je hebt dan ongeveer 30-40 minuten nodig om alles mooi te garen.
Serveer de aardappelen met nog wat extra boter of kruidenboter als ze nog warm zijn of maak de romige chorizovulling voor erop.
Voor nog meer kerstbijgerechten check je hier! Ik maakte ook een hasselback pompoen!
Aardappeltjes uit de oven met een romige chorizo vulling
Benodigdheden
Ingrediënten
- 8-12 vastkokende aardappeltjes schilletjes schoon geboend
- 1 takje rozemarijn de naaldjes even loshalen
- 80 gr boter in kleine klontjes gesneden
- 50 ml olijfolie
- 1 pakje Mon Chou roomkaas
- 1 scheutje knoflookolie
- 1 tl paprikapoeder
- 10 dunne plakjes chorizo
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°. Laat de klontjes boter in de olijfolie in een braadslee even smelten in de oven. Snij de aardappeltjes voor twee derde in de breedte in. Maak plakjes van ongeveer 2 mm dik en doe in iedere aardappel drie tot vier naaldjes rozemarijn tussen de schijfjes. Leg de aardappeltjes in de gesmolten boter en zet de braadslee een uurtje in de oven. Lepel iedere twintig minuten wat van het bakvocht over de aardappeltjes.
- Bak in een koekenpan de plakjes chorizo krokant en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Hak de krokante plakjes vervolgens tot een fijne crumble.
- Meng de mon chou in een kom met de knoflookolie, paprikapoeder, gehakte chorizo en peper en zout. Hou een klein beetje chorizo kruim apart.
- Haal de aardappels uit de oven en schep op iedere hete pieper een lepeltje van de mon chou crème. Besprenkel de mon chou met het laatste beetje chorizo kruim
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Geniaal bruggetje, ik ga ze zeker een keer maken.
Volgens mij heeft ‘The Hoff’ zelf ook van de Hasselbacks gesnoept vorig jaar: https://www.youtube.com/watch?v=ZTidn2dBYbY
Dat filmpje is trouwens HELEMAAL briljant. Zo fout dat ie weer leuk wordt! Let ook vooral even op die blik van Hasselhoff zo rond 0:40. New Kids Nitro look, zeg maar…
Had inderdaad uit mijn geheugen gebannen dat hij ook nog een poging tot zingen heeft ondernomen.
Blij dat je deze (bijna geheelde) wond open haalt, haha!!!
Hey Tom, ziet er een zalig gerechtje uit! Dat gaan we zeker uit proberen.
Enne, ik spring dan wel niet van achter het koffie apparaat maar toch…
3 dikke nieuwjaarskussen uit België voor jou en Simone! XXX Sandra en Alain (die wil ook the old Hassel back!!)
Hoi Vlaamse vrinden,
Ik wens jullie ook een 2016 met onwijs veel pieken. En af en toe een heel klein dalletje, want dan komen de pieken mooier uit.
Dikke Dude kus!
Hoi Simone
Das grappig, toevallig gisteravond nog gemaakt. ?
Welliswaar niet zo lekker als die van jouw, met je Chorizo Mon Chou topping ?
Ik ga die topping zeker eens proberen.
Bedankt
Mac ?
Ik kan me geen Hasselback aardappel voorstellen die NIET lekker is, haha…