De focus ligt nogal snel op de hoofdgerechten tijdens de kerstdagen maar de bijgerechten zijn minstens zo belangrijk. Daarom vandaag een heerlijk bijgerecht van geroosterde worteltjes met een lekkere notencrumble.

geroosterde worteltjes

Geroosterde worteltjes met een notencrumble

Worteltjes of in het algemeen geroosterde groentes zijn toch wel het ideale bijgerecht voor de kerstdagen als je het mij vraagt. Er zijn weinig mensen die niet van wortel houden, in tegenstelling tot dingen als spruitjes waar niet elke gast blij van wordt. Deze geroosterde worteltjes zijn bovendien super eenvoudig om te maken en qua actieve bereidingstijd kost het je niet veel tijd. Ze moeten natuurlijk wel even roosteren. Maar die oventijd vind ik altijd ideaal om wat anders te gaan doen, dus daar heb ik nooit zoveel problemen mee.

Over de honing worteltjes gaan lekker veel nootjes. Je kunt hier overigens ook een dukkah voor gebruiken. Kant- en klaar of homemade. Ik maak het altijd het liefste zelf omdat de varianten uit de winkel vaak meer gruis zijn dan echt nootjes. En dat is jammer. Door deze notencrumble zitten echter niet dezelfde specerijen zoals je die wel in dukkah tegenkomt.

Ingredienten voor de geroosterde worteltjes

Vegan bijgerecht

Voor het roosteren van de worteltjes gebruik je ongeveer 10 minuten voor ze klaar zijn een mix van ahornsiroop en olijfolie om ze mee te bestrijken. Daardoor worden ze extra zoet. Doordat ik hier ahornsiroop gebruik in plaats van honing is het gerecht ook nog eens vegan. Je kunt de geroosterde worteltjes natuurlijk ook met honing bestrijken als je het niet belangrijk vindt of het vegan of niet vegan is.

De noten kun je aanpassen naar wens. Ik gebruikte macadamia, amandelen en cashewnoten en een snufje kaneel voor erdoor. Maar als jij andere noten wilt gebruiken – of de eerder genoemde dukkah – dan kan dat ook. Hazelnoten bijvoorbeeld passen hier ook goed bij.

Voorbereiden

Omdat de geroosterde worteltjes wel even tijd nodig hebben in de oven kun je dit gerecht eventueel al grotendeels voorbereiden.

geroosterde worteltjes met notencrumble

Als je ze een minuut of 20 in de oven hebt gezet kun je ze eruit halen en dan bak je ze af op het moment dat je gasten er zijn. Laat ze dan wel een paar minuutjes langer in de oven zodat ze goed doorwarmen en doe je ahornsiroop en olijfolie mengsel er meteen overheen.

Uiteraard doe je ook de notencrumble pas over de worteltjes heen op het moment dat ze helemaal klaar zijn. Voor het roosteren van de nootjes zorg ik dat ze nog even de tijd hebben om af te koelen. Nootjes worden pas knapperig als ze weer koel zijn. Warme nootjes hebben niet die lekkere crunch.

Voor hoeveel personen dit gerecht is ligt een beetje aan je andere gerechten. Is dit je enige bijgerecht dan heb je hier voldoende aan voor twee personen, maar heb je meer bijgerechten dan kun je het voor vier gebruiken.

Waar passen de geroosterde worteltjes goed bij?

Worteltjes zijn natuurlijk lekker flexibel en passen bij veel verschillende recepten. Maar ze komen echt lekker tot hun recht bij een mooi stukje gebakken eendenborst, de beef wellington of een mooie lamsbout.

geroosterde worteltjes

Geroosterde worteltjes met notencrumble

5 van 2 stemmen
GangBijgerecht
KeukenKerst

Een lekker en eenvoudig bijgerecht voor de feestdagen is dit recept voor geroosterde worteltjes met een knapperige notencrumble
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr bospeen schoongemaakt
  • 2 el olijfolie
  • 60 ml ahornsiroop
  • 1 el citroensap
  • 6 takjes tijm
  • Zeezout en zwarte peper

Notencrumble

  • 25 gr macadamia gehakt
  • 25 gr amandelen gehakt
  • 25 gr cashewnoten gehakt
  • Snufje kaneel optioneel

  • Verdeel de worteltjes over een bakplaat. Besprenkel met wat olie en peper en zout. Verdeel de takjes tijm erover. Rooster de worteltjes in de oven voor ongeveer 25 minuten op 200˚C.
  • 10 minuten voor ze klaar zijn bestrijk je de wortel met een mengsel van de ahornsiroop en de olijfolie. Zet nog even in de oven.
  • Ondertussen rooster je de noten in een droge koekenpan en bestrooi eventueel met een beetje kaneel.
  • Serveer de worteltjes met de notencrumble erover.

Notities

De hoeveelheid is afhankelijk van eventuele andere bijgerechten. Heb je meer dan één bijgerecht dan kun je dit gerecht gerust voor vier personen serveren. De totale baktijd is ook afhankelijk van de dikte van je wortels.
Heb je hele dikke wortels? Snij ze dan eerst in de lengte doormidden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 543kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 8g | Vet: 36g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 24g | Natrium: 178mg | Kalium: 1110mg | Vezels: 10g | Suiker: 32g | Vitamine A: 41908IU | Vitamine C: 23mg | Calcium: 176mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Geroosterde worteltjes

Bewaar dit op Pinterest!

Geroosterde worteltjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.