Geroosterde worteltjes met notencrumble
De focus ligt nogal snel op de hoofdgerechten tijdens de kerstdagen maar de bijgerechten zijn minstens zo belangrijk. Daarom vandaag een heerlijk bijgerecht van geroosterde worteltjes met een lekkere notencrumble.

Geroosterde worteltjes met een notencrumble
Worteltjes of in het algemeen geroosterde groentes zijn toch wel het ideale bijgerecht voor de kerstdagen als je het mij vraagt. Er zijn weinig mensen die niet van wortel houden, in tegenstelling tot dingen als spruitjes waar niet elke gast blij van wordt. Deze geroosterde worteltjes zijn bovendien super eenvoudig om te maken en qua actieve bereidingstijd kost het je niet veel tijd. Ze moeten natuurlijk wel even roosteren. Maar die oventijd vind ik altijd ideaal om wat anders te gaan doen, dus daar heb ik nooit zoveel problemen mee.
Over de honing worteltjes gaan lekker veel nootjes. Je kunt hier overigens ook een dukkah voor gebruiken. Kant- en klaar of homemade. Ik maak het altijd het liefste zelf omdat de varianten uit de winkel vaak meer gruis zijn dan echt nootjes. En dat is jammer. Door deze notencrumble zitten echter niet dezelfde specerijen zoals je die wel in dukkah tegenkomt.

Vegan bijgerecht
Voor het roosteren van de worteltjes gebruik je ongeveer 10 minuten voor ze klaar zijn een mix van ahornsiroop en olijfolie om ze mee te bestrijken. Daardoor worden ze extra zoet. Doordat ik hier ahornsiroop gebruik in plaats van honing is het gerecht ook nog eens vegan. Je kunt de geroosterde worteltjes natuurlijk ook met honing bestrijken als je het niet belangrijk vindt of het vegan of niet vegan is.
De noten kun je aanpassen naar wens. Ik gebruikte macadamia, amandelen en cashewnoten en een snufje kaneel voor erdoor. Maar als jij andere noten wilt gebruiken – of de eerder genoemde dukkah – dan kan dat ook. Hazelnoten bijvoorbeeld passen hier ook goed bij.
Voorbereiden
Omdat de geroosterde worteltjes wel even tijd nodig hebben in de oven kun je dit gerecht eventueel al grotendeels voorbereiden.

Als je ze een minuut of 20 in de oven hebt gezet kun je ze eruit halen en dan bak je ze af op het moment dat je gasten er zijn. Laat ze dan wel een paar minuutjes langer in de oven zodat ze goed doorwarmen en doe je ahornsiroop en olijfolie mengsel er meteen overheen.
Uiteraard doe je ook de notencrumble pas over de worteltjes heen op het moment dat ze helemaal klaar zijn. Voor het roosteren van de nootjes zorg ik dat ze nog even de tijd hebben om af te koelen. Nootjes worden pas knapperig als ze weer koel zijn. Warme nootjes hebben niet die lekkere crunch.
Voor hoeveel personen dit gerecht is ligt een beetje aan je andere gerechten. Is dit je enige bijgerecht dan heb je hier voldoende aan voor twee personen, maar heb je meer bijgerechten dan kun je het voor vier gebruiken.
Geroosterde worteltjes met notencrumble
Ingrediënten
- 500 gr bospeen
- 2 el olijfolie
- 60 ml ahornsiroop
- 1 el citroensap
- 6 takjes tijm
- Zeezout en zwarte peper
Notencrumble
- 25 gr macadamia gehakt
- 25 gr amandelen gehakt
- 25 gr cashewnoten gehakt
- Snufje kaneel optioneel
Instructies
- Verdeel de worteltjes over een bakplaat. Besprenkel met wat olie en peper en zout. Verdeel de takjes tijm erover. Rooster de worteltjes in de oven voor ongeveer 25 minuten op 200˚C.
- 10 minuten voor ze klaar zijn bestrijk je de wortel met een mengsel van de ahornsiroop en de olijfolie. Zet nog even in de oven.
- Ondertussen rooster je de noten in een droge koekenpan en bestrooi eventueel met een beetje kaneel.
- Serveer de worteltjes met de notencrumble erover.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Bewaar dit op Pinterest!
