Geroosterde pittige groente | simoneskitchen.nlDeze dinsdag begon zoals een gewone dinsdag voor een Dude.
De keuken was weer benoemd tot ‘men only area’ en ik wilde natuurlijk iets stoers en mannelijks in elkaar gaan draaien aan het fornuis.
Ik dacht aan mooie stukken vlees die delicaat gekarameliseerd moesten worden in de pan, om vervolgens op een Neanderthaler wijze verorberd te worden met ketchup en bier.
Kortom, een diner ‘de Dude way’.
Likkebaardend pakte ik al een grote ribeye en ik maakte me klaar voor het betere inwrijfwerk met zalige kruiden en specerijen, toen de Misses vanuit de woonkamer riep: “Ga je weer doetvoet maken? Zal wel weer met vlees zijn, he? Lekker origineel.”Ik verbleekte even bij het idee dat mij gebrek aan originaliteit verweten kon worden en antwoordde toen: “Lekker origineel? Hoezo?”
Dit had ik beter niet kunnen doen, want in antwoord hierop kreeg ik een heel relaas over dat Dude Food bij mij altijd en alleen maar over vlees en frituren ging en dat het altijd maar calorierijk en vet moest zijn en meer van dit soort opmerkingen. Alles bij elkaar verplaatste de Misses behoorlijk wat zuurstof met haar tirade over eenzijdig voedsel.
Toen zij even diep adem haalde tussen de verwijten door, zag ik mijn kans schoon en antwoordde kort en gortdroog: “Kan allemaal wel zo zijn, maar vlees maken is gewoon stoer.”
De Misses wierp een dodelijke blik de keuken in en snauwde nog afsluitend: “Een echte Dude kan zelfs groente nog stoer maken. Dus wat ben je nou voor een Dude als je dat niet kunt?”

Pittige geroosterde groente | simoneskitchen.nl

Ik was tot diep in dude ego geraakt door deze opmerking en bedacht me dat ik haar wel eens zou laten zien dat deze dude zélfs groente nog stoer kon maken, zonder teveel aan mannelijkheid in te boeten.
Driftig gooide ik die prachtige ribeye weer in de koeling, trok een forse partij groente uit de onderste la (de la waar de Misses al haar vitamines bewaart) en smeet ze op het aanrecht.
En daar stond ik dan te kijken naar die berg groente. En die berg groente keek volgens mij net zo hard terug.

Mijn hersenen draaiden op volle kracht om iets stoers met groente te verzinnen, maar ik kreeg een complete black out. De groenten waren te groen en in plaats van stoer kon ik al die planten alleen maar dom vinden.
Wat is er nu stoer en groen? Ja, de Hulk is stoer. Als je het goed bekijkt is de Hulk ook een soort van groente: groen, dom en stoer. Dus dan moet groente ook stoer kunnen zijn, toch?
Langzaam begon er zich een plan in mijn hoofd te vormen. Wanneer ik nu die groente een beetje pittig maak, is het direct al een stuk stoerder.
Eerlijk gezegd is het ook wel macho, wanneer je een gerecht maakt dat zó pittig is, dat je de volgende dag een nat washandje tussen je billen moet doen na een toiletbezoek.

Dan maken we dus gewoon een geroosterde (roosteren is altijd Dude!) groenteschotel met extra pepers om er stoere groente van te maken! Probleem opgelost.
En wat dan weer een mooie, mannelijke bijkomstigheid is, is dat je bij zo’n pittige schotel ook een koud biertje kunt serveren om te blussen.

Bij de Misses was de verrassing groot toen ik met een rijk gevulde braadslee met geroosterde groente de keuken uit kwam zetten.
Haar verrassing was nog groter toen ze de eerste hap nam en gelijk in vuur en vlam stond (ik had haar lekker niet verteld dat ik zeer royaal met de pepers was geweest. Moet je een dude maar niet uit zijn tent lokken, hehe.)

Dus voor vandaag een stoere en vooral pittige groenteschotel die geheel vegetarisch is. Ontzettend lekker met een mooi stuk vlees of vis erbij.

Geroosterde pittige groente | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Stoere geroosterde groente

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1/2 knolselderij geschild en in blokjes van ± 2cm gesneden
 • 3 grote wortels schoon gemaakt en in stukjes van ± 2cm gesneden
 • 2 zoete puntpaprika's in groffe stukken gehakt
 • 1/2 bloemkool in kleine roosjes
 • 3 groene jalapeño pepers
 • 2 rode pepers
 • 4 takjes tijm
 • 2 tl vers gemalen zwarte peper
 • 1 tl grof zeezout
 • olijfolie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200°. Doe de wortel en de knolselderij in een braadslee en besprenkel ruim met olijfolie. Gooi hier 1tl gemalen peper en het zeezout bij. Hussel alles even lekker door elkaar en zet de braadslee voor 15 minuten in de oven
 • Verwijder bij 2 jalapeños de zaden en zaadlijsten en snij deze in dunne reepjes. De derde groene peper snijd je in dunne ringetjes (zaadjes lekker laten zitten). Hak de rode pepers in kleine stukjes. Omdat de pittigheid van de pepers sterker wordt in de oven, verwijder je eerst de zaden en zaadlijsten (als je de 'natte washandjes ervaring' wilt hebben laat je alles zitten).
 • Haal na een kwartier de braadslee uit de oven en voeg de puntpaprika, bloemkool, alle pepers en de tweede tl zwarte peper toe. Gooi er nog een scheut olijfolie door en hussel nog een keer door elkaar.
 • Rooster de schotel tot de knolselderij en wortel zacht en gaar zijn (een minuut of 20 tot 30). Serveer met een koud biertje of ander blusmiddel.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!