Simone's Kitchen

Zelf dukkah maken

zelf dukkah maken

Zelf dukkah maken

Dukkah is een specerijenmix die veel gebruikt wordt in het Midden-oosten. Behalve specerijen bevat een goede dukkahmix uiteraard noten en kruiden. Vooral die noten maken het een andere mix dan bijvoorbeeld garam masala of ras el hanout.

Van oorsprong word dukkah veel gebruikt als dip. Zet een schaaltje met lekkere olijfolie neer, een schaaltje met dukkah en natuurlijk lekker brood en je hebt een fantastisch lekker gerechtje. Maar je kunt het ook prima gebruiken om over salades heen te strooien.

Hoe maak je zelf dukkah

Makkelijk recept

Het recept voor dit lekkere gerechtje komt van Annabel Langbein. Ik gebruikte haar boek Simple Pleasures ooit om een aantal lekkere gerechten te maken toen ik weer eens op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Deze dukkah is het eerste gerecht uit het boek wat ik maakte.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van dukkah had gehoord toen ik een jaar of 7 geleden een fotoshoot had voor Jacketz. Misschien ken je ze wel; dat zijn de jongen die van die heerlijke gevulde gepofte aardappels verkopen in Leiden en Amsterdam.

Affijn, zij hadden een potje dukkah dat op de foto moest.. Dat was mijn eerste kennismaking met dit lekkere oosters getinte mengsel. In weze kun je van alles in dukkah gooien maar Annabel koos voor de ingrediënten hieronder.

Van oorsprong bevat dukkah meestal hazelnoten, maar je kunt er natuurlijk ook goed andere noten in verwerken.

Je kunt het – zoals gezegd – gebruiken als dip. Lekker brood met olijfolie en dan even dippen in een bakje dukkah. Of over een salade is het lekker, bij een goed stuk vlees en ga zo nog maar even door.

Je maakt de dukkah heel eenvoudig door alle ingrediënten goed te mengen in een kom. Deze spreid je vervolgens uit in een enkele laag op een bakplaat. Rooster in de oven op 180˚C tot het mooi goudbruin is geworden. Laat het niet te zwart worden want dan wordt het bitter en minder lekker.

Fijnmalen

Na het roosteren doe je het in de keukenmachine en draai je tot een semi grof mengsel. Je wilt het niet te lang laten draaien want dan heb je notenboter. Pulse het een aantal keer tot de noten naar wens zijn. Je kunt op de foto zien hoe grof ik het laat.

Om het te bewaren laat je het mengsel echt goed afkoelen. Daarna kun je het bewaren in een luchtdichte trommel of pot voor zeker een paar weken.

Je ruikt snel genoeg als het muf is geworden. Gooi het dan weg want muffe dukkah is natuurlijk niet lekker. Ik vind het overigens ook lekker om over een bakje yoghurt te strooien. Keus genoeg om dat potje niet te lang te laten staan!

Check dit recept voor een heerlijke wortelsalade met dukkah.

Zelf notendukkah maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3 van 5 stemmen

Notendukkah met komijn

Een heerlijke dukkah met diverse noten en komijn
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 15 min
Porties: 250 gram

Ingrediënten

  • 75 gram hazelnoten blanke
  • 150 gram amandelen blanke
  • 2 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 1,5 tl venkelzaad
  • 2 tl zwart sesamzaad of gewoon sesamzaad
  • 1 tl zoutvlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Doe alle ingredienten bij elkaar en spreid het uit over een bakplaat.
  • Zet in de voorverwarmde oven en rooster het voor ongeveer tien minuten of tot het goudbruin en geurig is. Laat het niet te donker worden, dan wordt het bitter.
  • Laat iets afkoelen en doe dan in de keukenmachine om het te malen.
  • Niet te lang draaien want dan heb je straks notenboter, maar maak er een grof mengsel van.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Midden oosten
Trefwoord: amandelen, hazelnoten, komijn
Auteur: Annabel Langbein

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.