Hoe maak je soto ayam (Indonesische kippensoep)
Hoe maak je soto ayam?
Gek toch eigenlijk wel; elke keer als Esmee en ik samen koken komen we uit op iets Aziatisch. Maakt niet uit wat we oorspronkelijk van plan waren, elke keer weer wordt het uiteindelijk iets heel anders.
Als ik me niet vergis zouden we dit keer ‘iets met vis’ gaan doen. Uhu… zie jij vis in deze soep? Niet dus… Geen vis gezien. Maar eigenlijk maakt het ook geen bal uit wat we maken, want a. het is bijna altijd lekker (let op het woord bijna he) en b. het is altijd gezellig. O en c. het is altijd een enorme ravage in de keuken als we klaar zijn. Iedereen die ons volgt op facebook kan dat beamen. 😉
Hoe we dit keer van de vis naar de soto ayam zijn gesprongen… echt ik weet het niet meer, maar het resultaat was een overheerlijke soto ayam of ajam. Kippensoep dus.
Indonesische kippensoep
Soto is Indonesisch voor soep en bestaat in meerdere varianten maar dit is de meest gemaakte variatie. En nee, zal vast niet geheel traditioneel en typisch Indonesisch zijn, maar weet je; dat is prima. Deze soto ayam is superlekker en daar gaat het natuurlijk om! Er zijn ongeveer net zoveel verschillende versies van soto als er mensen zijn in Indonesië volgens mij maar de basis is natuurlijk kip en dat eitje kom je ook wel nagenoeg overal tegen.
Qua smaken lijkt het in niets op een Hollandse kippensoep. Ik vind dit lekkerder, maar probeer het zelf zou ik zeggen! Je bent wel wat langer bezig met het maken van de soto ayam dan met het maken van een gewone Hollandse kippensoep, maar het is absoluut de moeite waard. Maak dan meteen een flinke pan en vries een paar bakjes in voor later gebruik.
Je kunt nooit teveel soep in de vriezer hebben! Liever een Hollandse kippensoep maken? Probeer dan eens deze gevulde kippensoep met veel groente.
Soto Ayam
Ingrediënten
- 2 liter water of 2 liter kippenbouillon
- 4 bouillonblokjes indien je het water hebt genomen
- 1 winterwortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 grote ui gehakt
- 1 spaanse peper in ringen
- 1/2 tl trassi
- 2 tene knoflook gehakt
- 450 gram kip dit is het lekkerste als je van kippenpoten het vlees plukt maar kipfilet kan ook. Dat hebben wij hier gebruikt
- 1 sereh citroengras gekneusd
- 3 djeroek peroet
- 1 stuk gember van 3 cm fijn gesneden
- 1 tl kurkuma
- 2 tl laos
- 1 tl koriander
- 1 tl komijn djintan
- 1 prei stengel gesneden
- tauge
- gebakken uitjes
- 4 eieren
Instructies
- Doe het water (of bouillon) in de pan en breng aan de kook. Snij de winterwortel in blokjes en de bleekselderij in stukjes, de prei in reepjes en voeg toe aan het water.
- Bak de uien, de spaanse peper, de knoflook, de gember even aan in een koekenpan tot de uien glazig zijn. Voeg dan de specerijen toe en bak deze even kort mee tot ze gaan geuren. Voeg alles toe aan de pan. Leg de stukken kipfilet in de pan en laat mee garen in de soep. Doe de djeroek peroet blaadjes erbij en kneus de stengel sereh en doe die ook in de pan erbij.
- Kook ondertussen de eieren hard, laat schrikken en zet apart.
- Als de soep een half uurtje heeft geprutteld haal je de sereh eruit en de djeroek peroet. Haal de kip eruit en pluk die in stukjes en doe terug in de soep. Doe de soep in een kom per persoon en snij per kom een ei doormidden en leg die op de soep. Als het goed is heb je genoeg vulling zodat het ei niet zinkt.
- Doe er verse tauge op en gebakken uitjes en eet meteen op.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi. Bleekselderij 1 streng of helemaal
1 stengel Mea!
Soto is geen soep op zn Indonesisch….
Ben de prei kwijt, wanneer mag deze in de soep?
He Els,
Ah sorry. Heb het meteen toegevoegd. Die mag tegelijk met de wortel en bleekselderij in de soep!
Ik voel me een echte Indo als ik die soto ayam maak en eet !
De soep volgens je recept is heerlijk, klasse !
He Ingrid.. 🙂 Fijn dat ie in de smaak is gevallen!
Pingback: Ramen noodle soep met buikspek | Simone's Kitchen
Ik maak soto ajam altijd heel anders, maar ga deze versie zeker ook uitproberen :-)!
Ziet er goed uit Simone, mijn soto ziet er ook zo uit! En…lekker en gezond !