Paddenstoelen; een van de gezondste ingredienten die je kunt bedenken. Lekker veelzijdig en ook nog eens snel met dit makkelijke recept voor een traybake met paddenstoelen en saucijzen!

Traybake met paddenstoelen

Traybake met paddenstoelen

Deze lekkere traybake komt uit het boek Koken met paddenstoelen wat onlangs verscheen bij Terra. Ik vind dat we te weinig paddenstoelen gebruiken in het algemeen en sowieso dat er wel wat meer mee gedaan mag worden. Het boek staat echt vol met heerlijke en verrassende recepten met paddenstoelen. Ik koos uiteindelijk wel voor deze laagdrempelige traybake omdat ik zelf op korte termijn geen andere paddenstoelen dan de enigszins standaard oesterzwammen kon vinden.

Traybake met paddenstoelen

Lekker makkelijk

Ondanks de vrij lange lijst van ingredienten voor deze traybake met paddenstoelen is het een makkelijk gerecht. Je doet alles eenvoudig in ovenschaal of op een bakplaat, 30 minuten in de oven en je gerecht is klaar. Dat is toch wel in de categorie makkelijk. Zorg er in ieder geval voor dat je de ingredienten een beetje goed verspreid over de bakplaat en niet alles op een hoop legt. Je wilt dat het lekker roostert en niet dat het gaat stomen.

Zoals Andrea zelf al aangeeft in haar boek kun je dit ook prima met andere paddenstoelen maken dan de oesterzwammen. Ik heb hier trouwens zowel oesterzwammen als beukenzwammetjes gebruikt, want dat is wat ik kon vinden. Ik had ook nog shiitakes of kastanje champignons kunnen gebruiken.

Overigens kreeg ik heel toevallig net een persbericht met allemaal exotischer paddenstoelen die je nu ook gewoon in Nederland kunt kopen, dus ik ga daar zeker binnenkort nog eens mee aan de slag. Er staan nog wel een paar toppers in het boek die ik graag wil uitproberen. Met name de parmigiana van paddenstoelen intrigeert me mateloos!

Traybake met paddenstoelen

Veel ingrediënten

Nu geef ik toe dat ik ook niet altijd uitblink in recepten met weinig ingredienten maar ik vond de hoeveelheid in sommige recepten wel echt mega. Ook in dit recept zitten aardig wat ingredienten maar je kunt dat natuurlijk zelf makkelijk verminderen. Ik heb ook een paar dingen anders gedaan of weggelaten of vervangen voor wat ik nog in huis had, maar daar is dit recept ook flexibel genoeg voor.

Wil je dus de traybake met paddenstoelen maken en heb je niet alles? Vervang het dan voor wat je wel hebt! Hieronder de traybake zoals ik hem gemaakt heb. Niet heel erg anders, maar met een paar wijzigingen.

Koken met paddenstoelen is verkrijgbaar via oa. bol.com voor € 34.99.

Traybake met paddenstoelen
Traybake met paddenstoelen

Traybake met paddenstoelen en saucijzen

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekker makkelijke traybake die je binnen 45 minuten op tafel hebt staan
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Materiaal

  • ovenschaal of bakplaat

Ingrediënten

  • 4 stuks Italiaanse saucijzen of andere verse worsten, hier en daar ingesneden
  • 450 g oesterzwammen bijgesneden en in stukjes gescheurd
  • 450 g kerstomaatjes
  • 2 paprika's ik gebruikte puntpaprika
  • 1 venkelknol in de lengte in dunne plakken
  • 2 prei stengels
  • 2 bollen knoflook buitenste schillen verwijderd en topjes eraf gesneden
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 1 tl zwarte peper grof gemalen
  • 60 ml olijfolie

  • Verwarm de oven voor op 220˚C
  • Verdeel de saucijzen over twee bakplaten en leg hier de overige groentes omheen. Zorg dat de groente niet over elkaar heenligt.
  • Voeg prei, knoflook, tijm en venkelzaad toe en strooi er peper en zout over. Sprenkel de olijfolie erover en schep alles even om.
  • Rooster in ongeveer 30 minuten in de oven of tot de saucijzen bruin zijn en de paprika aan de randjes gaat verschroeien.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 246kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwit: 7g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.003g | Cholesterol: 1mg | Natrium: 663mg | Kalium: 1185mg | Vezels: 8g | Suiker: 11g | Vitamine A: 3336IU | Vitamine C: 116mg | Calcium: 86mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.