Deze heerlijke glutenvrije pompoenquiche maak je met lekker veel worst of gehaktballetjes erin. Paleoproof en koolhydraatarm.

pompoenquiche met saucijs

Pompoenquiche met saucijsjes

Ah die heerlijke quiche of hartige taart! Ik ben er echt fan van. Nu moet ik wel meteen bekennen dat ik de term hartige taart en quiche nogal losjes door elkaar heen gebruik. Ik weet nooit zo goed wanneer het nou het een of het ander is.

Theoretisch is een quiche met een bodem van zanddeeg, maar ja in het geval van een glutenvrije quiche zoals deze pompoenquiche… Wat doe je dan? Want ook een hartige taart kan ook een bodem hebben. Dus ach, ik vond dit meer een quiche dan een hartige taart, dus dat heb ik er van gemaakt. Maar als jij het een hartige taart wil noemen dan hou ik je niet tegen.

Pompoenquiche

Bodem van pompoen

Het leuke van deze glutenvrije pompoenquiche is dat de bodem zelf is gemaakt van pompoen. Laten we eerlijk zijn, dat is toch een mega groot voordeel als je het hebt over meer groente eten. Want in plaats van zanddeeg (met nul voedingswaarde) heb je ineens een bom aan fijne stofjes in die pompoenquiche zitten. Ik zeg dat is toch een win-win situatie.

Wat gaat er in de korst?

  • pompoen
  • ei
  • arrowroot
  • zout en peper

Voor het maken van de korst maal je 500 gram pompoenblokjes fijn en dit meng je met een ei, arrowroot en peper en zout. Ik vond het nogal spannend of het goed bij elkaar zou blijven zitten zodra het uit de vorm kwam, maar je kunt er dus prima punten van snijden zoals je aan de foto hieronder kunt zien. Ik bakte de quiche wel 20 minuten voor zodat het al stevig was voor de vulling erin ging. Ook belangrijk is het om de bodem goed aan te drukken in de vorm.

Punt van de pompoenquiche

De vulling

De vulling voor de pompoenquiche maak je van zes eieren in combinatie met 100 ml kokosmelk. Ik gebruikte dit keer saucijsjes, ui en kerstomaatjes voor de vulling en dat leverde een hele lekkere quiche op.

Kan ik de glutenvrije pompoenquiche ook met een andere bodem maken?

Ja dat kan zeker. Je kunt er voor kiezen om een u0022gewoneu0022 bodem te gebruiken zoals hier bij de u003ca href=u0022https://simoneskitchen.nl/vegetarische-quiche-met-tomaten/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003evegetarische quiche met tomatenu003c/au003e of bijvoorbeeld voor een u003ca href=u0022https://simoneskitchen.nl/glutenvrije-quiche-met-zoete-aardappel-en-asperges/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003ebodem van zoete aardappelu003c/au003e.

Ik wil graag een vegetarische versie maken. Waar kan ik de worst mee vervangen?

Je kunt de worst natuurlijk weglaten en er niks voor in de plaats doen maar dan mis je wel wat smaak. Ik zou het vervangen door lekker opgebakken champignons. Bak die eerst even goed uit en laat het vocht verdampen voor je ze door de vulling doet.

Pompoenquiche

pompoenquiche met saucijsjes

4.34 van 3 stemmen
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
Keukenpaleo

Deze heerlijke pompoenquiche is glutenvrij en wordt gemaakt met saucijsjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur 10 minuten
totaal 1 uur 10 minuten

6 personen

Materiaal

  • Springvorm van 24 cm

Ingrediënten

Voor de korst:

  • 500 gr rauwe pompoen in blokjes
  • 1 ei
  • 1 el arrowroot
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper

Voor de vulling:

  • 3 saucijsjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 125 gram cherrytomaten gehalveerd
  • 6 eieren
  • 100 ml kokosmelk
  • zout en peper

  • Warm de oven voor op 175C.
  • Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe de pompoenblokjes met zout en peper in een keukenmachine en maal fijn. Voeg het ei en de arrowroot toe en roer goed door (of doe dit ook in de keukenmachine erbij)
  • Bekleed de bodem en randen van de springvorm met de pompoenpuree.
  • Bak de bodem 20 minuten voor.
  • Verwijder de darm van de saucijsjes, snij klein en bak de worstvulling in de olijfolie bruin.
  • Voeg de gesnipperde ui en cherrytomaatjes toe en bak op laag vuur nog 4 minuten door. 
Meng in een kom de eieren met de kokosmelk, zout en peper. Voeg het worstmengsel toe.
  • Schenk over de quichebodem en bak in 50 minuten gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 317kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 16g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 1g | Cholesterol: 227mg | Natrium: 591mg | Kalium: 589mg | Vezels: 1g | Suiker: 4g | Vitamine A: 7512IU | Vitamine C: 14mg | Calcium: 62mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer quiche recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.