Pompoenquiche met saucijsjes (glutenvrij)
Deze heerlijke glutenvrije pompoenquiche maak je met lekker veel worst of gehaktballetjes erin. Paleoproof en koolhydraatarm.
Pompoenquiche met saucijsjes
Ah die heerlijke quiche of hartige taart! Ik ben er echt fan van. Nu moet ik wel meteen bekennen dat ik de term hartige taart en quiche nogal losjes door elkaar heen gebruik. Ik weet nooit zo goed wanneer het nou het een of het ander is.
Theoretisch is een quiche met een bodem van zanddeeg, maar ja in het geval van een glutenvrije quiche zoals deze pompoenquiche… Wat doe je dan? Want ook een hartige taart kan ook een bodem hebben. Dus ach, ik vond dit meer een quiche dan een hartige taart, dus dat heb ik er van gemaakt. Maar als jij het een hartige taart wil noemen dan hou ik je niet tegen.
Bodem van pompoen
Het leuke van deze glutenvrije pompoenquiche is dat de bodem zelf is gemaakt van pompoen. Laten we eerlijk zijn, dat is toch een mega groot voordeel als je het hebt over meer groente eten. Want in plaats van zanddeeg (met nul voedingswaarde) heb je ineens een bom aan fijne stofjes in die pompoenquiche zitten. Ik zeg dat is toch een win-win situatie.
Wat gaat er in de korst?
- pompoen
- ei
- arrowroot
- zout en peper
Voor het maken van de korst maal je 500 gram pompoenblokjes fijn en dit meng je met een ei, arrowroot en peper en zout. Ik vond het nogal spannend of het goed bij elkaar zou blijven zitten zodra het uit de vorm kwam, maar je kunt er dus prima punten van snijden zoals je aan de foto hieronder kunt zien. Ik bakte de quiche wel 20 minuten voor zodat het al stevig was voor de vulling erin ging. Ook belangrijk is het om de bodem goed aan te drukken in de vorm.
De vulling
De vulling voor de pompoenquiche maak je van zes eieren in combinatie met 100 ml kokosmelk. Ik gebruikte dit keer saucijsjes, ui en kerstomaatjes voor de vulling en dat leverde een hele lekkere quiche op.
Ja dat kan zeker. Je kunt er voor kiezen om een “gewone” bodem te gebruiken zoals hier bij de vegetarische quiche met tomaten of bijvoorbeeld voor een bodem van zoete aardappel.
Je kunt de worst natuurlijk weglaten en er niks voor in de plaats doen maar dan mis je wel wat smaak. Ik zou het vervangen door lekker opgebakken champignons. Bak die eerst even goed uit en laat het vocht verdampen voor je ze door de vulling doet.
pompoenquiche met saucijsjes
Benodigdheden
- Springvorm van 24 cm
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 3 saucijsjes
- 1 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 125 gram cherrytomaten gehalveerd
- 6 eieren
- 100 ml kokosmelk
- zout en peper
Instructies
- Warm de oven voor op 175C.
- Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.
- Doe de pompoenblokjes met zout en peper in een keukenmachine en maal fijn. Voeg het ei en de arrowroot toe en roer goed door (of doe dit ook in de keukenmachine erbij)
- Bekleed de bodem en randen van de springvorm met de pompoenpuree.
- Bak de bodem 20 minuten voor.
- Verwijder de darm van de saucijsjes, snij klein en bak de worstvulling in de olijfolie bruin.
- Voeg de gesnipperde ui en cherrytomaatjes toe en bak op laag vuur nog 4 minuten door. Meng in een kom de eieren met de kokosmelk, zout en peper. Voeg het worstmengsel toe.
- Schenk over de quichebodem en bak in 50 minuten gaar.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.