Ben je op zoek naar een makkelijk baksel wat echt heerlijk is voor elke gelegenheid? Deze perencrumble maak je met kleine stukjes marsepein, pecannoten en een overheerlijke crumble.

Perencrumble met frangipane

Perencrumble met frangipane

Al heel wat maandjes organiseert Mandy van Mandy & More de swiep swap swoep (een soort blogswap waarbij iedereen van een ander blog iets maakt), en elke keer dacht ik weer ‘O leuk ik ga meedoen!’, maar dan vergat ik me weer op te geven en was er hop weer een maand voorbij. Dit keer was ik echter op tijd en kon ik dus deze waanzinnig lekkere perencrumble voor jullie maken.

Mandy koppelde mij aan Annemiek van Leven als God in Frankrijk. Dat vond ik heel leuk, want ik volg Annemiek al een hele tijd en haar recepten zien er altijd heerlijk uit. Maar ja dan moet je dus iets kiezen en dat was nog knap lastig. Het werd uiteindelijk als inspiratie een kweeperencrumble.

Kweepeer versus gewone peer

Nu zijn kweeperen hier niet zo goed te verkrijgen, tenzij je zelf een kweepeerboom in de tuin hebt staan (en nee, heb ik niet) dus koos ik ervoor om er een perencrumble van te maken. En omdat ik lui was en geen zin had om een taartbodem te maken werd het een perencrumble met frangipane.

Perencrumble met frangipane

Koekenpan

Sinds ik laatst de bramencobbler maakte in mijn Lodge koekenpan vind ik dit echt de meest ideale bakvorm. Ik vet hem in met wat olie en alles komt er eigenlijk altijd wel goed uit. Alhoewel ik natuurlijk nog niet “alles” in de pan heb gebakken.

Maar deze perencrumble dus wel. Ik maakte mijn favoriete frangipane recept en mengde dat met gehakte hazelnoten en wat blokjes marsepein (zoooo lekker!). Hierin drukte ik stukken peer en daarover heen ging de crumble van Annemiek.

Een half uurtje in de oven en voila, je hebt een waanzinnig lekker taartje gemaakt. Perfect voor de herfst of wat voor moment van het jaar dan ook. En omdat ik nog een zak of wat cranberries in de vriezer had liggen besloot ik om er een cranberrysaus bij te maken. Het is tenslotte al die tijd van het jaar dat een beetje cranberries niet misstaan.

Perencrumble met frangipane

Het is dat ik niet mag vloeken van mijn moeder maar @#$% wat was dit lekker! Niet normaal. We (Charlotte en ik) voelden ons dan ook genoodzaakt om twee stukjes meteen warm te eten. En de rest snel te doneren aan buren en collega’s.

Kortom…. deze perencrumble is een echte aanrader. En hoewel die slagroom en die cranberrysaus niet perse een must zijn, maken ze het wel nog vele malen lekkerder. Dus… heb je net als ik een mega hoeveelheid cranberries liggen? Dan maken en anders nog even wachten tot die mooie rode bessen weer beschikbaar zijn.

Kan ik de perencrumble ook maken met stoofpeer?

Ja dat kan zeker, maar in dat geval wel de stoofpeer eerst gaar koken. De tijd in de oven is niet lang genoeg voor de stoofpeer om te garen. Ik kook de stoofpeer meestal even in wat (gezoet) cranberrysap. Dan worden ze mooi van kleur en je hebt verder geen extra suiker nodig.

Wat is frangipane?

Frangipane is een soort beslag waarbij amandelmeel wordt gebruikt. Het is niet glutenvrij want je gebruikt ook bloem.

Kan ik de perencrumble ook in een andere vorm maken?

Dat kan zeker. Je kunt het ook prima in een gewone springvorm of in een cakevorm bakken. Gebruik je een cakevorm hou er dan rekening mee dat de baktijd langer wordt. Hou rekening met een verdubbeling van de baktijd. Doordat de cake langer moet bakken is het verstandig om de temperatuur iets lager te zetten. Check vooral goed met een houten prikker of de cake al gaar is voor je hem eruit haalt.

Perencrumble met frangipane

Perencrumble met frangipane

5 van 2 stemmen
GangKoek en gebak

Deze overheerlijke perencrumble maakte ik gewoon in de koekenpan
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

8 personen

Materiaal

  • Gietijzeren koekenpan van 22 cm of bakvorm

Ingrediënten

  • 125 gr boter op kamertemperatuur
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem
  • 50 gr hazelnoot gehakt
  • 75 gr marsepein in kleine blokjes
  • 3 peren

Crumble

  • 60 gr donkere basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 65 gr pecannoten gehakt
  • 2 tl koekkruiden
  • 60 gr bloem
  • 60 gr boter

  • Neem een gietijzeren koekenpan en vet deze goed in met wat olie of boter. Verhit de oven op 180˚C.
  • Begin met het maken van de frangipane. Hiervoor doe je de boter en de poedersuiker in de kom van een mixer en klop tot dit mooi romig is geworden.
  • Voeg nu een voor een de eieren toe. Mix elk ei eerst door het mengsel voor je de volgende toevoegt. Het kan er een beetje geschift uitzien. Dat is prima. Dat komt zo goed.
  • Voeg nu het amandelmeel, bloem en vanille toe en meng weer even kort door tot het een geheel vormt. Roer nu de gehakte hazelnoten en de blokjes marsepein erdoor.
  • Stort de frangipane in de koekenpan en strijk het glad en verdeel over de koekenpan of je bakvorm.
  • Schil de peren, verwijder klokhuis en snij in vieren. Druk de peerstukken met de bolle kant in het beslag en maak zo een cirkel of wees creatief met hoe je de peer erin drukt.
  • Maak de crumble door alle ingrediënten daarvoor te mengen. De boter doe je er als laatste door. Gebruik nu je vingers om alles goed te mengen met de boter zodat je een kruimelige structuur krijgt.
  • Verdeel dit over je peren en schuif het geheel voor 30 minuten in de oven of tot goudbruin en gaar.
  • Serveer de perencrumble met slagroom en cranberrysaus.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.