Snelle frangipane taartjes met zomerfruit
Snelle frangipane taartjes met zomerfruit
Frangipane geeft elk taartje een heerlijke amandelsmaak. Het is bovendien makkelijk en snel om te maken zoals blijkt uit deze snelle frangipane taartjes.
Frangipane kun je maken in de vorm van een grote taart zoals deze pruimen frangipane of in de vorm van mini taartjes zoals deze.
Ik koos er hier voor om de taartjes te maken met bladerdeeg. Dat is lekker maar je kunt ze ook prima zonder het bladerdeeg maken. Ik had nog wat van de vulling over en bakte die zo zonder de korst en dat ging eigenlijk ook prima en was net zo lekker.
De taartjes serveer je vervolgens met lekker veel slagroom en zomerfruit. Wat voor fruit je gebruikt kun je natuurlijk afwisselen afhankelijk van het seizoen. Je kunt het fruit meebakken zoals ik heb gedaan bij de mango frangipane of je kunt het los erop serveren zoals hier.
Snel gemaakt, wel nog in de oven
Hoewel je de vulling in een kleine 15 minuten in elkaar hebt gezet moeten ze natuurlijk nog wel even gebakken worden in de oven. Dus daar moet je wel extra tijd voor uittrekken. Maar ik zeg altijd; dat is geen actieve tijd.
Prima dus om dit te scharen onder de noemer snelle taartjes. Ook leuk trouwens om hier een kerstversie van te maken waarbij je de taartjes als een soort pavlova belegt met veel slagroom, noten en chocola. Of maak een versie met cranberries en of cranberry saus.
Wil je wel het bladerdeeg gebruiken? Hou er dan rekening mee dat je dit even blindbakt om te voorkomen dat je een rauwe bodem van bladerdeeg hebt.
Snelle frangipane taartjes met zomerfruit
Ingrediënten
- 125 gr boter op kamertemperatuur
- 125 gr poedersuiker
- 3 eieren
- 30 gr bloem
- 125 gr amandelmeel
- 1 tl amandelextract
- rasp van 1 limoen
- 4 plakjes bladerdeeg
- 4 lage klein vlaaivormpjes met losse bodem
- fruit naar keuze om erbij te serveren
- slagroom om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Doe de boter met de poedersuiker samen in de kom van een keukenmachine en draai tot het glad is. Voeg een voor een de eieren toe.
- Meng de bloem met de amandelmeel en voeg dit in gedeeltes toe tot het goed gemengd is. Doe het amandelextract er ook bij en roer de limoenrasp als laatste erdoor.
- Bekleed de vormpjes met de bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem en leg op elk vormpje een stukje bakpapier. Vul dit met bakbonen (ik gebruik zelf altijd gedroogde peulvruchten. Werkt prima)
- Zet de bodems 15 minuten in de oven. Haal ze eruit, verwijder het bakpapier en bestrijk met eigeel. Zet nog eens 10 minuten terug.
- Daarna vul je ze met de frangipane en bak dit nog eens 15 minuten in de oven.
- Laat afkoelen en serveer met vers fruit en slagroom
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hmm, franginpane! Ik ben er gek op! Dus dit lijkt me een heeerlijk taartje 🙂
Gek genoeg ben ik nog nooit op Texel geweest. Dat moet ik toch maar eens gaan doen, want het is helemaal niet zo heel ver weg van hier!
En die taartjes waren zeker lekker! En dat bladerdeeg kan je inderdaad net zo goed weglaten. 😀