Deze heerlijke plaatcake met zomerfruit is makkelijk om te maken, glutenvrij en geschikt voor elke gelegenheid!

plaatcake met zomerfruit

Plaatcake met zomerfruit

Terwijl ik dit zit te tikken is het gelukkig niet meer zo zinderend heet als afgelopen dinsdag, maar alsnog kun je denk ik best een eitje bakken op mijn auto. Dus ik kan me voorstellen dat je op dit moment liever die oven niet aanzet. Het goede nieuws is natuurlijk dat je dit recept heel makkelijk op kunt slaan voor een moment dat het wat minder heet is! Je kunt hiervoor eenvoudig klikken op het hartje rechtsonderin of in de receptkaart bij ‘opslaan als favoriet’.

Deze plaatcake met zomerfruit is namelijk super lekker en door het vele fruit dat erin zit blijft de cake ook lekker smeuïg. Ik gebruikte voor de cake in dit geval amandelmeel, bakbananenmeel en arrowroot. De arrowroot kun je desgewenst vervangen voor tapiocameel. Het amandelmeel kun je vervangen voor chufa als je dat liever gebruikt en geen noten wilt gebruiken.

plaatcake met zomerfruit

Fruit

Wat voor soort fruit je in de cake stopt is een beetje afhankelijk van het seizoen. Ik gebruikte hier kersen, nectarines, blauwe bessen en vijgen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook alleen peren of appels in doen als je dit in de herfst wilt maken. Gebruik je kersen, uiteraard even de pitten eruit verwijderen, want niks zo vervelend als je kies breken op een kersenpit!

Met dit hete weer is de kokosolie waarschijnlijk al gesmolten maar als dat niet het geval is, laat het dan in ieder geval even goed afkoelen. Als je boter wilt gebruiken kun je de kokosolie vervangen voor gesmolten (en afgekoelde) boter. Ook lekker.

De plaatcake met zomerfruit is vervolgens heerlijk om te serveren met bijvoorbeeld wat vers geklopte slagroom of kokosroom. Of gewoon zo. Je kunt het optioneel nog bestrooien met wat geraspte kokos of met wat poedersuiker als je dat gebruikt.

Ik gebruikte hier gewone suiker maar je kunt het ook vervangen voor kokosbloesemsuiker. Niet met alleen honing dat geeft een heel ander effect!

plaatcake met zomerfruit

Plaatcake met zomerfruit (glutenvrij, paleo)

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenGezonde keuken

Deze heerlijke plaatcake is glutenvrij en makkelijk om te maken
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

10 personen

Materiaal

  • 1 bakvorm van 20 x 30 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 4 grote eieren kamertemperatuur
  • 80 ml kokosolie gesmolten en afgekoeld
  • 60 ml verse citroensap
  • 125 gr kokosyoghurt
  • 300 gr amandelmeel
  • 90 gr arrowroot
  • 25 gr bakbananenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zeezout
  • 200 gr suiker kokosbloesemsuiker of gewone
  • rasp van 1 citroen
  • 500 gr zomerfruit nectarines, kersen, verse vijgen
  • 1 el amandelschaafsel

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een platte schaal goed in. Bekleed met bakpapier.
  • Doe alle natte ingredienten in een kom bij elkaar en klop goed door. Roer alle droge ingredienten door de natte met een rubberen spatel.
  • Doe het beslag over in de klaarstaande vorm en beleg ruim met fruit naar keuze. Ik gebruikte hier nectarines, vijgen, blauwe bessen en kersen. Strooi het amandelschaafsel eroverheen.
  • Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Laat volledig afkoelen op een taartrek. Bestuif eventueel met poedersuiker of gebruik geraspte kokos als je geen extra suiker wilt toevoegen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 389kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 7g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 1mg | Natrium: 13mg | Kalium: 74mg | Vezels: 5g | Suiker: 27g | Vitamine A: 154IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 89mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.