Uit de oude doos (lees van het oude blog) kon ik dit eenvoudige en lekkere recept niet achterlaten. Het is nog wat vroeg maar ik dacht beter te vroeg als te laat in dit geval!

Poached summerfruit

Poached summerfruit

Er zijn een aantal dingen waar ik geen weerstand aan kan bieden als ik aan het boodschappen doen ben… En een van die dingen is fruit. Heerlijk, rijp en geurig fruit. Want laten we eerlijk zijn; tijdens de wintermaanden moet je het doen met weinig tot geen fruit of fruit dat eigenlijk de naam niet mag dragen. Maar op het moment lopen we hard tegen het zomerseizoen aan en er komt steeds meer overheerlijk fruit te voorschijn. Dus zoals dat dan gaat; ging ik weer eens volledig mezelf te buiten tijdens het winkelen. Ik kocht abrikozen, kersen, frambozen, blauwe bessen en aardbeien.

En – in de tijd dat ik deze post oorspronkelijk maakte (in 2009 om precies te zijn) zat Tom op dat moment in Noorwegen voor een visvakantie. Dus dat betekende… je raadt het al; dat ik dat fruit helemaal zelf moest op zien te maken voor het zou bederven. En natuurlijk zoals dat wel vaker gaat had ik net heel toevallig een boek van Donna Hay gekregen, en dit keer ging het boek volledig over fruit (Donna Hay Simple Essentials: fruit) en terwijl ik mijn ochtendkoffie aan het nuttigen was bladerde ik door het boek, Ik wilde iets doen met de abrikozen aangezien ik abrikozen zo uit het vuistje, eigenlijk niet zo lekker vind.

20090615-5899

Ik vind dat het typisch een van die fruitsoorten is waar iets mee gedaan moet worden om ze het beste uit te laten komen. En dat is niet met heel veel fruitsoorten eigenlijk, maar abrikozen dus wel. Voor mij dan he…

Dus toen ik het recept zag voor gepocheerd zomerfruit leek me dat nou helemaal perfect en het was zeker geen teleurstelling! Heerlijk en zoooo makkelijk om te maken. Ik had geen ijs of slagroom in huis (maar goed ook) maar ik denk dat dit heel erg goed samen zou gaan.

Ik was wel een beetje bezorgd over de pitten van de abrikozen. Ik moest de velletjes eerst verwijderen door ze te pellen (zie recept) maar daarna waren ze zo zacht geworden dat ik de pitten niet durfde te verwijderen aangezien ik ze dan waarschijnlijk geplet had. Maar eenmaal gepocheerd waren ze zo zacht dat je de pitten er eenvoudig met een lepeltje uit kon halen terwijl je aan het eten was.

 

Print recept Pin recept
No ratings yet

Gepocheerd zomerfruit

Om het vel te verwijderen van perziken, abrikozen of nectarines doe je ze in een grote pan met zachtjes kokend water en laat dit voor 1 minuutje pruttelen. Haal ze eruit met een lepel met gaatjes en doe ze direct in een kom met ijs water voor 5 minuten of tot het vel begint te rimpelen. Verwijder het vel door het zachtjes door je vingers te rollen. Doe er wat citroensap over om bruin worden te voorkomen.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 220 gr suiker
  • 1 vanillepeul gesplits en zaadjes geschraapt
  • 4 perziken gepeld
  • 4 nectarines gepeld
  • 4 abrikozen gepeld
  • 2-3 cups frambozen
  • 2-3 cups blauwe bessen
  • enig ander fruit dat je wilt gebruiken

Instructies

  • Doe het water, de suiker en vanillepeul met de zaadjes in een medium pan op medium vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat dit even inkoken tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Giet de hete siroop over het gepelde fruit en laat dit afkoelen. Om te serveren doe je de frambozen, blauwe bessen, aardbeien of wat je ook gebruikt door het steenfruit en doe het in een kom. Verwijder de vanille peul en lepel de siroop erover.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!