Een heerlijke manier om een teveel aan zomerfruit op te maken is om het fruit te pocheren. Een perfect eenvoudig dessert en zo lekker!

Verse kersen

Gepocheerd zomerfruit

Er zijn een aantal dingen waar ik geen weerstand aan kan bieden als ik aan het boodschappen doen ben… En een van die dingen is fruit. Heerlijk, rijp en geurig fruit. Want laten we eerlijk zijn; tijdens de wintermaanden moet je het doen met weinig tot geen fruit of fruit dat eigenlijk de naam niet mag dragen. Maar op het moment lopen we hard tegen het zomerseizoen aan en er komt steeds meer overheerlijk fruit te voorschijn. Dus zoals dat dan gaat; ging ik weer eens volledig mezelf te buiten tijdens het winkelen. Ik kocht abrikozen, kersen, frambozen, blauwe bessen en aardbeien.

Tijd dus om te bedenken wat ik met al dat heerlijke fruit zou gaan doen. Ik vond een recept voor gepocheerd fruit in een oud Donna Hay boek (Simple Essentials – fruit) en dit was voor gepocheerde abrikozen. Nu vind ik abrikozen niet zo lekker om zo te eten, dus dit klonk perfect.

Gepocheerd fruit
Alleen nog een klein fotootje uit 2009 van het gemaakte recept over…

Vel verwijderen

Hoewel je de meeste fruitsoorten natuurlijk prima kunt eten met velletje, is het verwijderen van het vel voor het steenfruit wel echt lekkerder. Je kunt dit het beste doen door een grote pan met kokend water te nemen. Doe ze in het kokende water voor 1 minuut en haal ze er dan uit. Dompel direct daarna in een kom met ijswater voor 5 minuten en laat ze erin tot het vel begint te rimpelen.

Als het goed is kun je het vel nu makkelijk verwijderen door het fruit door je vingers heen te rollen. Om te voorkomen dat het vruchtvlees daarna bruin wordt besprenkel je ze met wat citroensap.

Zacht

Na het verwijderen van de velletjes waren de abrikozen zo zacht geworden dat ik de pitten niet meer goed kon verwijderen zonder het geheel tot pulp te drukken. Gelukkig waren ze – eenmaal gepocheerd – zo zacht dat je de pitten er makkelijk met een lepeltje uit kunt halen.

Het gepocheerde fruit meng je vervolgens met ander zacht fruit zoals frambozen, blauwe bessen of aardbeien en dat serveer je met een lekkere bol ijs of lobbig geklopte slagroom.

Zo eenvoudig en zo lekker!

gepocheerd zomerfruit
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Gepocheerd zomerfruit

Een heerlijk zomers dessert en perfect met een lekkere bol ijs of slagroom
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 500 ml water
 • 220 gr suiker
 • 1 vanillepeul gesplits en zaadjes geschraapt
 • 4 perziken gepeld
 • 4 nectarines gepeld
 • 4 abrikozen gepeld
 • 2-3 cups frambozen
 • 2-3 cups blauwe bessen
 • enig ander fruit dat je wilt gebruiken

Instructies

 • Doe het water, de suiker en vanillepeul met de zaadjes in een medium pan op medium vuur en roer tot de suiker is opgelost.
 • Laat dit even inkoken tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid.
 • Giet de hete siroop over het gepelde fruit en laat dit afkoelen.
 • Om te serveren doe je de frambozen, blauwe bessen, aardbeien of wat je ook gebruikt door het steenfruit en doe het in een kom. Verwijder de vanille peul en lepel de siroop erover.
 • Serveer desgewenst met ijs of slagroom
Gang: Dessert
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: aardbeien, frambozen, kersen

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!