Heerlijke frangipane met rabarber. Het is de perfecte combinatie van zoet en zuur en makkelijk om te maken. Het deeg heeft wel een beetje werk nodig, maar het is klaar voor je er erg in hebt.

rabarber taartjes | simoneskitchen.nl

Frangipane met rabarber

Er zijn weinig soorten vulling die ik lekkerder vind dan frangipane. Voor wie het nog niet kent; frangipane is een Frans amandelgebak. De vulling wordt – in dit geval – gemaakt met amandelmeel en ei en een heel klein beetje bloem. Door het amandelmeel krijgt het die karakteristieke frangipane smaak. Zo lekker! Het leuke is dat je de frangipane kunt toppen met elke soort fruit die je lekker vindt.

De naam frangipane schijnt afkomstig te zijn van een Italiaanse edelman, Marquis Muzio Frangipani en de lucht van zijn parfum zou verantwoordelijk zijn voor de naam van dit gebak. Of het zo is? Ik zou het je niet kunnen vertellen, maar het klinkt goed toch?

Rabarber

In dit geval maakte ik dus rabarber frangipane. De rabarber die we gebruikten was helaas niet zo heel mooi roze, maar dat deed aan de smaak niets af. Het is overigens zo dat de vroege rabarber meestal mooi roze is. Later in het seizoen wordt de rabarber groener en wat zuurder. En bevat het meer oxaalzuur. Daar lees je meer over in het artikel over rabarber.

rabarbertaartjes | simoneskitchen.nl

Deeg maken

Het meeste werk aan deze frangipane met rabarber is het maken van het korstdeeg. Het maken zelf is zo gepiept, maar korstdeeg moet altijd even chillen in de koelkast voordat je het verder kunt verwerken. Maar het is wel de moeite waard, want juist in combinatie met het deeg is dit echt een heerlijk taartje.

Je laat het deeg eerst even een minuut of 30 rusten in de koeling. Daarna kun je het verwerken. Je kunt het netjes uitrollen en in de vormpjes leggen of je kunt het er ‘gewoon’ indrukken. Ik kies meestal voor de laatste optie. Maar beiden kan dus.

Het deeg is vrij veel en voldoende voor twee grote vormen van 24 cm. Ik heb hier dus maar de helft gebruikt!

Ben je ook rabarber fan? Check dan zeker onderstaande recepten:

Frangipane met rabarber

Rabarber frangipane taartjes

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Heerlijke frangipane taartjes met rabarber. De perfecte combinatie van zoet en zuur.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 45 minuten

6 taartjes

Ingrediënten

Deeg

  • 310 gr bloem
  • 56 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Frangipane

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr poedersuiker
  • 1/2 tl amandel extract
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem

Rabarber

  • 1 tl kaneel
  • 1 tl suiker of meer als de rabarber erg zuur is

Deeg

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Frangipane

  • Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
  • Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
  • Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
  • Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
  • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven.
  • Doe de frangipane vulling in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Maak de rabarber schoon en snij er schuine plakjes van. Druk deze vervolgens in een willekeurig patroon in de frangipane vulling.
  • Doe de taartjes in de oven en bak ze 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 894kcal | Koolhydraten: 78g | Eiwit: 14g | Vet: 60g | Verzadigd vet: 32g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 2g | Cholesterol: 208mg | Natrium: 409mg | Kalium: 108mg | Vezels: 4g | Suiker: 31g | Vitamine A: 1582IU | Vitamine C: 0.02mg | Calcium: 83mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.