Frangipane met rabarber
Heerlijke frangipane met rabarber. Het is de perfecte combinatie van zoet en zuur en makkelijk om te maken. Het deeg heeft wel een beetje werk nodig, maar het is klaar voor je er erg in hebt.
Frangipane met rabarber
Er zijn weinig soorten vulling die ik lekkerder vind dan frangipane. Voor wie het nog niet kent; frangipane is een Frans amandelgebak. De vulling wordt – in dit geval – gemaakt met amandelmeel en ei en een heel klein beetje bloem. Door het amandelmeel krijgt het die karakteristieke frangipane smaak. Zo lekker! Het leuke is dat je de frangipane kunt toppen met elke soort fruit die je lekker vindt.
De naam frangipane schijnt afkomstig te zijn van een Italiaanse edelman, Marquis Muzio Frangipani en de lucht van zijn parfum zou verantwoordelijk zijn voor de naam van dit gebak. Of het zo is? Ik zou het je niet kunnen vertellen, maar het klinkt goed toch?
Rabarber
In dit geval maakte ik dus rabarber frangipane. De rabarber die we gebruikten was helaas niet zo heel mooi roze, maar dat deed aan de smaak niets af. Het is overigens zo dat de vroege rabarber meestal mooi roze is. Later in het seizoen wordt de rabarber groener en wat zuurder. En bevat het meer oxaalzuur. Daar lees je meer over in het artikel over rabarber.
Deeg maken
Het meeste werk aan deze frangipane met rabarber is het maken van het korstdeeg. Het maken zelf is zo gepiept, maar korstdeeg moet altijd even chillen in de koelkast voordat je het verder kunt verwerken. Maar het is wel de moeite waard, want juist in combinatie met het deeg is dit echt een heerlijk taartje.
Je laat het deeg eerst even een minuut of 30 rusten in de koeling. Daarna kun je het verwerken. Je kunt het netjes uitrollen en in de vormpjes leggen of je kunt het er ‘gewoon’ indrukken. Ik kies meestal voor de laatste optie. Maar beiden kan dus.
Het deeg is vrij veel en voldoende voor twee grote vormen van 24 cm. Ik heb hier dus maar de helft gebruikt!
Ben je ook rabarber fan? Check dan zeker onderstaande recepten:
Rabarber frangipane taartjes
Ingrediënten
Deeg
- 310 gr bloem
- 56 gr suiker
- Flinke snuf zout
- 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
- 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen
Frangipane
- 125 gr zachte boter
- 125 gr poedersuiker
- 1/2 tl amandel extract
- 3 eieren
- 125 gr amandelmeel
- 30 gr bloem
Rabarber
- 1 tl kaneel
- 1 tl suiker of meer als de rabarber erg zuur is
Instructies
Deeg
- Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
- Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
- Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Frangipane
- Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
- Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
- Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
- Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
- Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
- Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
- Haal uit de oven.
- Doe de frangipane vulling in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Maak de rabarber schoon en snij er schuine plakjes van. Druk deze vervolgens in een willekeurig patroon in de frangipane vulling.
- Doe de taartjes in de oven en bak ze 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Lekkere en makkelijke frambozen frangipane taartjes | Simone's Kitchen
Hallo Simone,
Hoeveel deeg en ingrediënten heb je nodig voor een vorm met een doorsnee van circa 26 cm?
Ze zien er heerlijk uit deze taartjes. Heb helaas geen kleine vormpjes.
Alvast dank,
Marion
He Marion,
Ik denk dat je met de aangegeven hoeveelheiden waarschijnlijk genoeg hebt voor een grote vorm. Je hebt vrij veel deeg met dit recept dus ik gok dat het prima werkt voor een 26 cm vorm ook!
Frangipane is echt lekker hè! Nog nooit gegeten met rabarber (uberhaupt nog nooit rabarber gegeten, shame on me!) dus dat ga ik eens proberen… En Charlotte gefeliciteerd natuurlijk 😉
Frangipanevulling, klinkt lekker! Heb het nog nooit op. Ondanks dat de rabarber niet helemaal roze is, vind ik het een hartstikke mooie taart geworden (juist ook leuk met groen en roze).
En gefeliciteerd (met) Charlotte 😉
O die moet je echt maken Maura… Frangipane is zooooo lekker! Het is mijn favoriete taartjes vulling…:)