Eenpans pasta met doperwten en blauwe kaas
Deze lekkere eenpans pasta met doperwten en blauwe kaas is een vegetarische topper en zet je lekker snel op tafel. Ben je fan van pasta? Dan ga je deze zeker waarderen.
Eenpans pasta met courgette, doperwten en blauwe kaas
Blauwe kaas; ik kan er echt heel erg enthousiast van worden. Zeker in dit soort gerechten waar de kaas lekker door de pasta heen smelt. Eenpans pasta is sowieso altijd lekker. Ik maakte al eerder een eenpans lasagne en een heerlijke pasta met ricotta en citroen, maar er is natuurlijk nog zoveel meer mogelijk.
Het fijne van een eenpans pasta is natuurlijk dat je weinig vaat hebt. Je kookt alles eenvoudigweg in een enkele pan. Je kunt die zelfs gebruiken om het te serveren dan heb je helemaal weinig vaat.
Welke blauwe kaas
Tussen de soorten blauwe kaas zit vrij veel smaak verschil. Ik hou wel van een pittig kaasje maar je kunt elke soort gebruiken die je wilt. Hou er rekening mee dat een blauwe kaas zoals gorgonzola bij het verwarmen vaak wat aan kracht verliest. Dat is ook de reden dat ik er flink wat overheen strooi en een gedeelte door het gerecht laat smelten.
Probeer het vooral uit en onthoud dat niet elke blauwe kaas op dezelfde manier reageert. Kazen zoals dana blue of cambozola zijn wat romiger en smelten meer door de kaas. Hardere soorten zoals roquefort blijven eerder wat in tact en behouden hun smaak langer.
Met tuinkers
Voor de eenpans pasta met doperwten gebruikte ik als topping lekker veel tuinkers. Ik heb de laatste tijd iets met tuinkers. Behalve dat ik het leuk vind om het overal overheen te strooien vind ik het ook echt lekker. Maar je kunt dat uiteraard ook vervangen door basilicum. Daarnaast vind ik het ook lekker om wat extra parmezaanse kaas erover te raspen.
De doperwten in de eenpans pasta doe je er overigens pas op het laatst bij, want die hoeven alleen een beetje op te warmen.
Let ook op dat een pasta die je meekookt met andere ingrediënten wat langer nodig heeft voor het al dente is. Dus als de verpakking aangeeft dat de kooktijd 10 minuten is dan heb je waarschijnlijk minimaal het dubbele nodig voor de pasta gaar is. Hou daar rekening mee. Check halverwege de kooktijd hoe de pasta er voor staat.
Let ook op het vochtgehalte in de pan. Het kan zijn dat je nog wat extra water of bouillon toe moet voegen halverwege de kooktijd.
Eenpanspasta met courgette, doperwten en blauwe kaas
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 courgettes
- 200 gram doperwten diepvries
- 100 gram blauwe kaas
- 3 takjes tijm blaadjes gerist
- 250 gram fussili of andere pasta
- 500 ml groentenbouillon
- Olijfolie
- Peper en zout
- Tuinkers optioneel
- Parmezaanse kaas optioneel
Instructies
- Snijd de rode ui in dunne ringen, hak de knoflook fijn en snijd de courgette in blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak de ui rustig aan. Voeg na 4 minuten de courgetteblokjes en knoflook toe, samen met de blaadjes van de tijm. Bak zo’n 4 minuten, tot de courgette een beetje kleur krijgt. Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Doe de pasta erbij en laat rustig koken. Als de pasta bijna gaar is, voeg dan de doperwten toe en roer erdoor.
- (hou in de gaten dat het water niet verdampt en de pasta droogkookt, het moet smeuig blijven)
- Verkruimel het grootste deel van de blauwe kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met de laatste kaas er overheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.