Deze overheerlijke pasta met ricotta en citroen maak je in één pan wat natuurlijk lekker veel afwas scheelt. Het is heerlijk romig en makkelijk aan te passen.

Pasta met ricotta en citroen

Eenpans pasta met ricotta en citroen

Een tijdje terug maakte ik een wat koolhydraatarmere versie van deze klassieker; een courgetti met ricotta en citroen. Ook heel erg lekker, maar ik wilde het ook nog eens maken met echte pasta. Als je let op de koolhydraten dan kan ik de andere versie van harte aanbevelen, maar ben je fan van pasta dan is dit de versie die je wilt maken. Eerlijk gezegd is ie niet heel sexy qua looks. Dat had ik in mijn hoofd iets anders bedacht maar de smaken zijn wel heerlijk.

Ik gebruikte hier overigens geen penne maar van die iets langere macaroni. Maar elke soort pasta kan eigenlijk wel goed. Ook lange pasta zoals tagliatelle of spaghetti kan goed omdat de saus goed om de pasta blijft ‘kleven’. Je kunt de eenpans pasta met ricotta en citroen vervolgens ook nog opleuken met wat extra groente.

Pasta met ricotta en citroen

Met extra groente

In dit eenpans pasta gerecht zit nu niet bepaald veel groente. Als je de basilicum niet meetelt want dat is het enige groen wat je hier ziet. Nu kun je dat heel makkelijk veranderen. Eenvoudige groente zoals doperwtjes passen hier goed bij, maar je kunt de pasta met ricotta en citroen ook aanvullen met bijvoorbeeld wat kort gekookte broccoli roosjes.

Alternatief kun je er ook een lekkere groene salade bij maken met tomaatjes en veldsla bijvoorbeeld. Of bak wat champignons en courgette voor erdoor. Dat kan ook heel goed. De pasta met ricotta en citroen is vegetarisch maar wil je er vlees doorheen dan kun je dit goed combineren met kip of geruld gehakt.

eenpans Pasta met ricotta en citroen

Voeg kookwater toe

Een van de trucs om pasta extra romig te krijgen is door het toevoegen van het kookwater. Als ik paata heb gekookt zorg ik er altijd voor dat ik een bakje met wat kookwater bewaar. Dus als je de pasta afgiet zet je er een bakje onder om het water op te vangen.

Waarom moet je het kookwater van de pasta opvangen?

De reden hiervoor is vrij simpel maar wel met een groot effect. Het kookwater van de pasta met ricotta en citroen bevat namelijk zout en zetmeel. Door wat hiervan weer terug te doen bij de pasta ontstaat er een chemische reactie tussen het vet (bijvoorbeeld de olijfolie) en het kookwater waardoor je een heerlijk romige pasta krijgt. Probeer het maar eens uit!

Pasta met ricotta en citroen

Eenpans pasta met ricotta en citroen

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Heerlijk romige pasta met lekker veel ricotta en citroen
clock
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr pasta penne
  • 250 gr ricotta
  • 75 gr parmezaanse kaas
  • 1 el citroenrasp
  • 60 ml citroensap
  • olijfolie
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl chilivlokken optioneel
  • verse basilicum om te garneren

  • Neem een ruime pan met gezouten water en breng deze aan de kook. Giet af zodra al dente en bewaar minimaal 250 ml van het kookwater.
  • Voeg nu wat olijfolie toe aan dezelfde pan en maak hierin de saus door allereerst de knoflook even kort te bakken. Voeg nu de ricotta, parmezaanse kaas, citroenrasp, citroensap, Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Roer alles goed door tot gecombineerd.
  • Voeg ongeveer 100-150 ml van het pasta kookwater toe aan de saus en roer tot je een glad geheel hebt. Voeg nu de pasta toe en roer alles om totdat de pasta goed bedekt is door de saus. Voeg meer pasta water toe indien nodig. Voeg de verse peterselie aan het eind toe.
  • Serveer de pasta in de pan en garneer met geraspte parmezaanse kaas, chilivlokken, zwarte peper en basilicum.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 470kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwit: 24g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Cholesterol: 45mg | Natrium: 366mg | Kalium: 297mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 596IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 393mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.