Laatst zat ik in de studio terwijl de schoonmaakster druk bezig was met alles op orde brengen (dat was geen overbodige luxe) dus leek het me een goed moment om mijn avondeten alvast klaar te maken; in dit geval gnocchi met prei en blauwe kaas.

Gnocchi met prei en blauwe kaas

Gnocchi met prei en blauwe kaas

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met gnocchi. Ik vind het lekker maar het kan ook een beetje een plakkerige bende zijn. Daarom kook ik het eerst en bak het daarna even lekker op met boter. Dan krijg je een lekker krokant korstje wat voor mij het verschil maakt. Deze gnocchi is echt klaar in een minuutje of 15.

Gnocchi met prei en blauwe kaas

Klaar in 15 minuten

Ik maakte de gnocchi dit keer met prei en blauwe kaas. Een gouden combinatie als je het mij vraagt. Ik voegde er wat kookroom aan toe zodat de kaas lekker in het geheel smelt. Zorg dat je de prei lang genoeg laat bakken, zodat het mooi zacht wordt. Niks vervelender als van die piepende prei tussen je tanden.

Ik bak de prei altijd terwijl het water voor de gnocchi aan de kook komt. Dat duurt altijd even en in de tussentijd is de prei mooi gaar. Die haal ik uit de pan omdat ik daar de gnocchi ook nog in wil bakken. En met de prei erbij bakt de gnocchi minder mooi bruin.

Gnocchi met prei

Blauwe kaas

Welke blauwe kaas je gebruikt in dit gnocchi gerecht ligt aan je persoonlijke voorkeur. Ik heb hier de blue auvergne gebruikt. Die kun je bij de Albert Heijn vinden maar elke andere blauwe kaas die een beetje mooi smelt is prima. Sommige blauwe kazen verliezen wat van hun sterkte als ze warm worden en smelten. Ik vind dat bijvoorbeeld bij gorgonzola altijd het geval. Dat is handig om te weten, maar probeer het vooral zelf uit. Ik verbrokkel er nog wat extra kaas over voor het serveren. Zo blijft de smaak lekker aanwezig.

Ben je fan van gnocchi probeer dan ook vooral de boerenkoolgnocchi van Donna Hay eens uit.

Gnocchi met prei en blauwe kaas

Gnocchi met prei en blauwe kaas

5 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Een lekker gerecht voor een snelle doordeweekse maaltijd! De hoeveelheid is geschikt voor 2-4 personen afhankelijk van of je grote eters hebt of niet.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gnocchi
  • 3 stuks prei in ringetjes gesneden
  • 100 ml kookroom
  • 25 gr boter
  • 1 tl chilivlokken
  • 100 gr blue auvergne of andere blauwe kaas
  • 50 gr pecannoten
  • paar takjes basilicum om te serveren

  • Zet een grote pan met ruim water op. Doe wat zout in het water. Voeg de gnocchi toe aan de pan en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit een koekenpan met de helft van de boter. Bak hierin de gesneden prei tot deze mooi zacht is. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Verhit nu de tweede helft boter en bak hierin de gnocchi even op. Dit is geen must maar ik vind dat altijd lekkerder. Voeg de prei toe en verbrokkel de helft van de blauwe kaas erin.
  • Voeg de kookroom toe en roer het geheel door tot het een romig mengsel is en de kaas gesmolten.
  • Serveer de gnocchi met nog extra blauwe kaas erover, de pecannoten en de ver se basilicum.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 510kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 12g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 1g | Cholesterol: 66mg | Natrium: 835mg | Kalium: 147mg | Vezels: 4g | Suiker: 1g | Vitamine A: 882IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 186mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.