Gnocchi met geitenkaas en paddenstoelen
Lekker, makkelijk en ideaal voor een doordeweekse maaltijd is dit gerecht van gnocchi met geitenkaas en paddenstoelen. Het is niet vegetarisch maar kan dit wel heel makkelijk worden gemaakt!
Gnocchi met geitenkaas en champignons
Nu ik erover nadenk; ik eet te weinig gnocchi. Ja natuurlijk heb ik het al meerdere malen gemaakt, maar ze zijn niet alleen super snel, je kunt er ook van alles mee doen. Zo maakte ik recent al deze gnocchi met blauwe kaas en prei en de gnocchi met tuinbonen en rucola is al een oudje.
Het is handig om dit recept te beginnen (de meeste recepten trouwens) met het fijnsnijden van alle groentes die je gebruikt. De knoflook, de ui, de champignons. Op die manier heb je straks alle tijd om je gerecht goed af te maken. Dan is het tijd voor de gnocchi.
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de gnocchi toe aan de pan. Zodra ze omhoog beginnen te drijven zijn ze gaar. Haal ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken, doe ze in een grote kom en voeg een beetje olijfolie toe om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Ik houd van gebakken gnocchi dus ik voeg altijd een tweede stap toe aan de voorbereidingen. Ik bak de gnocchi na het koken namelijk ook nog.
De gnocchi afmaken
Voeg nu wat olijfolie toe aan de pan en bak de rode ui en de knoflook tot ze gaar zijn. Voeg de champignons toe en bak tot ze bruin zijn. Voeg de bevroren erwten toe en laat ze rustig ontdooien. Ik haal vervolgens alles uit de pan en bak nu de spekjes uit. Zodra die bruin beginnen te worden voeg je de gekookte gnocchi toe. Bak ze op hoog vuur tot ze lichtbruin worden. Voeg de rest van de groenten weer toe en verkruimel de geitenkaas erover. Laat het door de gnocchi smelten en voeg er fijngehakte salie aan toe. Of voeg wat andere verse kruiden toe als je dat lekker vindt. Basilicum past hier natuurlijk ook goed bij.
De geitenkaas gnocchi serveren
Als je alles hebt gekookt is de geitenkaas gnocchi klaar om geserveerd te worden. Ik vind het lekker om een flinke hoeveelheid parmezaanse kaas toe te voegen plus wat extra geitenkaas, maar je kunt gemakkelijk andere extra’s toevoegen zoals rode chili vlokken, verse basilicum en een klein beetje citroenrasp. Er zit geen saus bij de gnocchi met geitenkaas, maar dat zou je desgewenst wel kunnen toevoegen. Ik vind dit een lekker gerecht zoals het is, maar dat is persoonlijk.
Toevoegingen en variaties
Wil je de gnocchi serveren met een saus? Voeg dan bijvoorbeeld een blikje tomatenblokjes toe en maak dit aan met peper, zout en wat creme fraiche. Ook lekker met wat gedroogde Italiaanse kruiden erdoor.
Als je wel fan bent van gnocchi maar niet zo van geitenkaas, kun je dit veranderen in blauwe kaas, feta of alleen parmezaanse kaas. Of zelfs helemaal geen kaas zou ook goed werken.
Qua groenten is dit ook heerlijk met wat extra sla, plakjes courgette of wat aubergine.
Vegetarische gnocchi
Uiteraard is dit gnocchi recept niet vegetarisch, want ik heb spekjes toegevoegd. Maar aangezien dat de enige vleescomponent is, kun je ze makkelijk weglaten en er een vegetarische gnocchi van maken.
Gnocchi met geitenkaas en paddenstoelen
Ingrediënten
- 500 gr gnocchi
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 250 gr paddenstoelen gemengd
- 100 gr geitenkaas
- 2 takjes salie fijn gesneden
- 150 gr doperwtjes
- 100 gr spekjes uitgebakken
- bosuitje voor erover
- Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng wat olijfolie om plakken te voorkomen.
- Verhit een koekenpan met wat olie en boter en bak de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook en paddenstoelen toe en bak tot deze goudbruin en gaar zijn.Voeg als laatste de doperwten toe en bak die even mee.
- Haal uit de pan of verhit een tweede koekenpan. Bak hierin de spekjes uit en zodra die mooi gaar zijn, voeg je de gnocchi toe. Bak de gnocchi even lekker aan en verkruimel de geitenkaas hierover. Dit laat je door de gnocchi heen smelten.
- Voeg paddenstoelenmengsel en gnocchi samen. Serveer met extra geitenkaas of parmezaanse kaas erover.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.