Boerenkoolgnocchi uit Everyday Fresh – Donna Hay
Everyday Fresh
Dat ik groot fan ben van Donna Hay is inmiddels denk ik wel bekend. Elk nieuw kookboek van haar vind ik dan ook een waar feestje. Niet alleen vanwege de heerlijke recepten die ze elke keer weer uit de hoge hoed tovert, maar zeker niet in de laatste plaats door de prachtige foto’s.
De foto’s in de nieuwste parel Everyday Fresh zijn gemaakt door Con Poulos, een fotograaf waar ze al lange tijd mee samenwerkt en die altijd garant staat voor een prachtig resultaat. Dit keer is het boek mooi donker, zoals je ook al kunt zien aan de foto van de boerenkoolgnocchi hierboven.
Supervers en supersnel
De ondertitel van het boek maakt al meteen duidelijk waar het boek voor staat. Donna laat zien dat een verse, gezonde maaltijd echt geen uren in de keuken hoeft te kosten. En dat de term ‘gezond’ ook niet hoeft te betekenen dat het saai en smakeloos is.
Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken die het makkelijk maken om een gerecht voor de avondmaaltijd te kiezen: één pan, bijna kant- en klaar, een tikkie anders, de big bowl, quick fix, vriezer proof en zoetigheid. Want geen enkel boek van Donna is compleet zonder te eindigen met wat zoets.
Al bladerend door het boek krijg je direct zin om de keuken in te duiken. Elk gerecht is weer prachtig opgemaakt zoals alleen Donna dat kan. Er staan vooral veel vegetarische recepten in het boek met af en toe wat vlees.
Deze boerenkoolgnocchi ziet er ook echt heerlijk uit. Ik maakte ooit eerder gnocchi van ricotta maar deze zijn zo lekker!
Everday Fresh is een aanrader ! Leuk kerstkadootje voor jezelf of voor iemand anders.
Everyday Fresh
Donna Hay
€ 29,99 | Uitgeverij Spectrum
ISBN 9789000375189
ovengerecht van BOERENKOOLGNOCCHI met balsamicotomaatjes
Ingrediënten
- 1,2 kg cherrytomaten uit blik
- 2 eetlepels balsamico
- 4 tenen knoflook in plakjes
- 2 takjes basilicum
- 500 ml kippen- of groentebouillon
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel olijfolie extra vergine
- fijngeraspte parmezaan en basilicumblaadjes voor erbij
Boerenkoolgnocchi
- 200 g fijngesneden boerenkoolblad geblancheerd, goed uitgelekt
- 2 theelepels fijngeraspte citroenschil
- 80 g fijngeraspte parmezaan
- 480 g verse ricotta
- 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselieblaadjes
- 100 g volkorenrijstmeel gezeefd, plus extra om te bestuiven
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Doe de tomaten, balsamico, knoflook, takjes basilicum, bouillon en zout en peper in een grote, diepe ovenslee. Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven of tot de saus borrelt.
- Meng voor de gnocchi de boerenkool, citroenschil, parmezaan, ricotta, peterselie, het meel en zout en peper in een grote kom (het mengsel moet een beetje plakkerig zijn).
- Verdeel het gnocchideeg in 4 stukken en vorm er op een licht bebloemde snijplank rollen van 30 cm van. Snijd elke rol in stukjes van 4 cm, druk ze voorzichtig een beetje plat en zet apart.
- Voeg de gnocchi toe aan de pruttelende balsamicotomaten, sprenkel de olie erover en zet onafgedekt nog 15 minuten in de oven of tot de gnocchi gaar zijn.
- Schep de gnocchi en tomaten in kommen, bestrooi met parmezaan en basilicumblaadjes en dien op.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Dag Simone
Welke oven gebruik jij voor de gerechten van Donna Hay:
De heteluchtoven of de conventionele oven (boven en onderwarmte)
He Sabine. Ik gebruik eigenlijk bijna altijd de hete lucht (mijn onder en boven doet het niet zo goed)
Hmm. Ik denk dat kokosmeel misschien een betere vervanging zou zijn. Maar dat is een aanname. Lupinemeel ken ik nog niet. Ik zou het gewoon proberen!
Het lijkt me heerlijk, alleen… ik eet keto. Zou ik het rijstmeel kunnen vervangen door amandel–of lupinemeel denk je?