Gember soja kip – Donna Hay #7
Nou hier is ie dan; het recept voor de geroosterde kip die lijdend onderwerp was voor de kippetjes challenge.. 😉 Lekker kippetje of niet? Het was een lekker gerecht, maar ik had eerlijk gezegd wat meer sticky buitenkant verwacht. De kip zit in het soja mengsel voor een uur en nog wat dus ik had de buitenkant mooi kleverig bedacht maar dat gebeurde dus niet. Jammer, maar het deed aan de smaak verder niet zoveel af. Gezien het feit dat dit mijn tweede gebraden kip uit de oven was in mijn carriere (ja echt!) vind ik hem nog niet onaardig geworden.
Gember soja kip
Ingrediënten
- 250 ml donkere sojasaus
- 250 ml ketjap manis
- 80 ml donkere Chinese zwarte azijn
- 2 eetlepels honing
- stuk gember van ongeveer 8 cm geschild en dun gesneden
- 4 steranijs
- 2 kaneel stokjes
- 4 gedroogde chili pepers
- 4 tenen knoflook gepeld en geplet
- 1 hele kip van ongeveer 1 5 kg, gewassen en afgedroogd
- asperges of andere groente voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C. Doe in een grote ovenbestendige pan waar de kip straks in past, de sojasaus, ketjap, azijn, honing, gember, steranijs, kaneel, chili pepers en knoflook.
- Breng het mengsel aan de kook. Doe de kippenpoten met keukentouw bij elkaar en leg de kip, met de borst naar beneden, in de pan. Begiet met het mengsel en doe over in de oven, zonder deksel.
- Laat 40 minuten in de oven staan en giet om de 20 minuten weer wat van de vloeistof over de bovenkant van de kip. Na veertig minuten haal je de pan uit de oven, draai je de kip voorzichtig om en bak je het voor nog eens 30 minuten, waarbij je elke tien minuten de kip begiet met de saus.
- Haal de kip uit de pan en zeef de saus. Snij de kip in stukken en serveer met de sappen en de asperges.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
mmm heerlijk !!! Ketjap ken ik helemaal niet. Wat is dit?
gr Julie
O echt niet? Is dat dan een Nederlands ding? Nee trouwens volgens mij niet want in het Engels is het kecap… Indonesische sojasaus die vrij zoet is. Je hebt ook ketjap asin en dat is dan weer de zoute variant… Lastig te omschrijven… Misschien bij een toko te vinden bij jullie? Bij ons gewoon in de supermarkt wel hoor.
Hmm dit klinkt echt heerlijk en wat maak je prachtige foto’s zeg! Ik heb je blog pas net ontdekt maar ik ga even op onderzoek uit 😀 Fijne avond, liefs Rosie!
Dank wel Rosie! En Welkom hier natuurlijk…:)