Donna Hay #2 – Kip springrolls met chili dressing
Mijn tweede Donna Hay recept is een van mijn favoriete recepten in het algemeen; namelijk springrolls. Niet de gefrituurde variant maar de verse variant met rijstpapier. Zo makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker. Ik maakte deze al eerder met een eigengemaakt satesausje (ook lekker bij deze denk ik dan) en met krokante garnalen in een jasje van kokos. Deze zijn net weer anders doordat er hier rijst doorheen gaat. Ik gebruikte rode rijst, want dat had ik dan toevallig nog liggen maar je kunt er natuurlijk ook bijvoorbeeld quinoa doorheen doen, bulghur of gewone rijst. O of spelt, dat lijkt me ook lekker!
Thaise basilicum is mijn absolute favoriet!
Ik heb voor dit recept wel de Thaise basilicum gebruikt. je kunt namelijk ook normale basilicum gebruiken maar de smaak van de Thaise is echt heel anders (smaakt een beetje naar munt ook) en maakt dus een groot verschil in het eindresultaat. Het eigengemaakte sweet chili sausje is heerlijk en dat ga ik zeker vaker maken bij dit soort gerechtjes. De smaak is pittiger als de variant die je in de winkel kunt kopen en minder zoet. Probeer het zelf zou ik zeggen!
Kip springrolls
Ingrediënten
- 65 gr bruine rijst
- 250 ml water
- 8 rijstpapiervellen
- 3 libanese komkommers door de midden gesneden
- 160 gr gekookte kip geplukt
- 1 cup koriander blaadjes
- 1 cup thaise basilicum blaadjes
- micro basilicum blaadjes optioneel, als garnering
- chili dressing
- 60 ml vissaus
- 60 ml rijst wijn azijn
- 55 gr bruine suiker
- 125 ml water
- 2 knoflook tenen geperst
- 2 lange rode chili pepers zaadjes verwijderd en zaadlijsten, fijn gesneden
- 2 eetlepels limoensap
Instructies
- Zet de rijst op met water in een kleine pan en kook dit volgens de instructies op de verpakking. Laat afkoelen.
- Terwijl de rijst kookt maak je de chili dressing. Die de azijn, vissaus, knoflook, water en de bruine suiker in een smal pannetje en los de suiker al roerend op . Zet het vuur wat hoger en laat dit 6-8 minuten doorkoken of tot het wat gereduceerd is en stroperig is geworden. Voeg de chili en de limoensap toe en zet aan de kant om volledig af te koelen.
- Maak een rijstpapier zacht door het onder te dompelen in een kom met lauw water voor ongeveer 10 seconden. Leg het op een schoon oppervlak en beleg met komkommer schijven die elkaar iets overlappen.Doe twee theelepels rijst aan een kant van de komkommer, voeg er kipreepjes aan toe, twee blaadjes Thaise basilicum en twee blaadjes koriander en rol het strak op. Herhaal dit met de overige ingredienten. Serveer de springrolls met de chili dressing
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Who's Jack - Pittige springrolls met Jackfruit! | Simone's Kitchen
Pingback: De food & Travel tag | Simone's Kitchen
Ha Simone, wat een heerlijk recept lijkt me dit!!
Alleen zie ik het recept niet staan….of kijk ik verkeerd?
Bedankt!
Hoi Lous!
O dank je wel voor het doorgeven. Er stond iets verkeerd in het recept waardoor hij niet verscheen inderdaad maar dat is nu opgelost!
Oh, deze ga ik zeker een keer maken: love fresh springrolls!
En idd Thaise basilicum (of Lao Basil, zoals een Laotiaan bij hoog en bij aag blef beweren 😉 ) is zó anders dan de ‘standaard’.
Maar wat zijn libanese komkommers?
Ik heb ze ooit een keer ergens gezien, maar volgens mij zijn Libanese komkommers gewoon kleinere komkommers…. Ik heb overigens gewone gebruikt! Gaat ook prima!