Tulband met specerijen en kakifruit
Hebben jullie dat ook? Dat je in de supermarkt of op de markt staat voor een berg ingrediënten en je kunt geen weerstand bieden? Waardoor je vervolgens blijft zitten met hele bergen fruit of groente… Dat was ongeveer wat er gebeurde met de stapel kaki fruit die ik in de supermarkt had gekocht. Heerlijk natuurlijk maar hoeveel fruit kun je in een dag eten? Want ze waren al redelijk rijp dus actie was geboden. Gelukkig kwam Meeta tot de redding met haar recept van een cake met kakifruit (ook wel bekend als sharonfruit)
Ik weet al niet meer precies hoe de conversatie ging maar ik meldde dat ik teveel kaki fruit had gekocht waarom Meeta meteen vertelde dat zij een lekker herfstig recept had met jawel… kakifruit. Ik keek even op de site en was meteen overstag. Die ging ik maken!
Het kaki fruit in deze cake zorgt ervoor dat de cake niet droog wordt en de specerijen maken er een echte herfst cake van. Ik maakte het in een tulband vorm ipv in een ronde vorm maar je kunt natuurlijk gebruiken wat je zelf wilt. De keus is aan jou.
Kaki fruit is de laatste tijd wel bekender maar ik heb het idee dat het af en toe nog niet veel gevonden wordt in Nederland. Onze Albert Heijn verkoopt het maar mocht je het niet kennen; ik heb even een stockfotootje gebruikt om de hele vrucht te laten zien. Ik had zelf al iets te enthousiast alles versneden dus kon er geen foto meer van maken.
Mijn vruchten waren behoorlijk groot dus ik heb slechts vier stuk gebruikt, wat samen 400 gram puree opleverde. Leek me meer dan genoeg voor deze cake! De cake was heerlijk al had het fruit iets zoeter kunnen zijn. Maar alsnog een topper en zeker eentje om vaker te maken!
Tulband met kaki fruit
Ingrediënten
- 4 - 6 rijpe en zacht kaki fruit - gepeld en gepureerd. Je kunt hiervoor een mixer of blender gebruiken. Totaal is ongeveer 400 gr gepureerd gewicht
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 115 gr boter
- 200 g bruine suiker
- 350 g bloem
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen kruidnagel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 60 g geroosterde pistache
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C
- Voeg het baksoda toe aan de gepureerde kaki. Je zult zien dat de puree stevig wordt. Geen reden om in paniek te raken dus. Dit kan er vreemd uitzien maar is dus volkomen normaal.
- In een mengkom klop je de boter en suiker met een elektrische mixer tot het romig en luchtig is. Roer het kakifruit en ei erdoor. Klop tot alles goed gemend is. Met een rubber spatel, roer je de droge ingrediënten door het kaki mengsel. Als alles goed gemengd is voeg je de noten toe.
- Schep het beslag in een tulband vorm die goed is ingevet en bestoven met bloem. Bak de cake 40-50 minuten tot een mes er schoon uit komt.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi simone,
Heb vandaag de cake gemaakt en ipv de specerijen gemberpoeder gebruikt en vanille hij is súperlekker geworden, heerlijk zacht!
Bedankt voor het delen!
Groet amina
Fijn Amina! Geniet ervan. Fijne dagen!
Dankje jij ook!
Hoi, hier ongeveer hetzelfde probleem… 3 en een halve overrijpe kaki gebruikt en na ruim een uur nog zeiknat.. Ga even proberen of het in een muffin vorm beter gaat.. Ik hoop het. Het was als cake voor mijn verjaardagbezoek bedoeld..
He Elise,
oei. Hoop dat het nog goed komt dan. Ik denk dat het echt heel erg aan het kakifruit ligt. Heb je wel eerst de baksoda toegevoegd en dat laten staan tot het geheel stevig werd?
Ik gebruik dit recept echt vaak ook met ander fruit (laatst nog met pompoen) en gaat eigenlijk altijd goed. Daar heb je niks aan nu natuurlijk maar vraag me dan af waar het fout gaat. Zal binnenkort ook weer eens een versie maken met kakifruit. Kijken wat er gebeurt!
Hoe is het afgelopen met je cake Elise?
Pingback: Verrassende recepten met kaki (sharonfruit) - Alweer een nieuwe moeder blog
Hmm kakifruit 🙂 ben echt blij dat ze weer in de winkel ligt.
Heb zojuist de tulband met kakifruit gemaakt. Heb gedeelte van de bruine basterdsuiker vervangen door rietsuiker. De tulband was na 50 min. nog steeds niet droog, heb overn iets hoger gezrt maar na 60 min. nog steeds vochtig. Tulband is helaas ingezakt en fudge-achtig. Maar de smaak is heerlijk.
Misschien te veel kakifruit(5 stuks) erin gedaan. Ga het zeker nogmaals uitproberen.
O dat is jammer Carla! Ja ik denk dat het wellicht kan komen door de hoeveelheid kakifruit en de rijpheid van het fruit heeft waarschijnlijk ook invloed op het vochtgehalte… Zal daar een volgende keer zelf ook nog eens goed naar kijken. Maar gewoon nog een keer maken! 😉