Kaki of ook wel sharonfruit genaamd is heerlijk in deze tulband die perfect is voor het herfstseizoen. De kaki wordt gepureerd gebruikt in de tulband en zorgt er voor dat deze lekker smeuïg blijft.

Tulband met kakifruit

Tulband met kaki

Kaki is typisch een van die vruchten die je in de herfst en winter goed verkrijgbaar in de supermarkten ziet liggen, maar waar je verder eigenlijk weinig van hoort. De kaki wordt ook wel sharonfruit genaamd en is een gladde licht oranje vrucht.

Je kunt de schil hiervan eten, maar in dit recept gebruikt je de schil niet en pureer je het vruchtvlees voor door de tulband. Ik vind het sowieso een heel smakelijke vrucht en ook prima geschikt om zo uit het vuistje te eten. Ook fijn; er zit geen pit in een kaki dus je kunt hem in zijn geheel zo opeten.

Kaki tulband

Hoeveel kaki heb je nodig?

Voor dit recept gebruik je 500 gram gepureerde kaki om de tulband te maken. Dat was in mijn geval vier vruchten, maar het formaat kan nogal eens wisselen. Het kan dus dat je meer of minder nodig hebt. Omdat je nagenoeg alles van de vrucht kunt gebruiken moet je met ruw gewicht van ongeveer 600 gram wel uit komen.

De puree – dit gaat makkelijk met een stevige staafmixer – meng je vervolgens met een theelepeltje baking soda en als je dit even laat staan zul je zien dat de kaki puree stevig wordt. Dat ziet er wat gek uit maar geen paniek. Dit is wat je wilt.

Kaki fruit | simoneskitchen.nl
Kakifruit of sharonfruit

Stevig beslag

Het is een vrij stevig beslag, misschien iets dikker dan je normaal van een tulband beslag zou verwachten. Ik schep het in de tulbandvorm en bak de tulband met kaki vervolgens voor zo’n 45 minuten in de voorverwarmde oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.

Je kunt dit ook heel goed combineren met wat noten door het beslag. Walnoten zijn er erg lekker bij, maar gebruik vooral noten die jij zelf fijn vindt. Of laat ze eenvoudig weg. Ik maakte deze tulband met kaki al eerder en deed er toen pistache nootjes in.

Tulband met kaki fruit en specerijen

Bewaren

Door de hoeveelheid fruit die er in de tulband met kaki zit kun je hem redelijk goed bewaren. Een dag of 3-4 buiten de koeling kan goed. Het is heerlijk om de tulband vervolgens te serveren met een flinke klodder slagroom of gewoon alleen met wat poedersuiker.

De tulband is overigens niet overdreven zoet, maar hoe zoet ligt ook heel erg aan hoe rijp de kaki is. Hoe rijper het fruit des te zoeter het eindresultaat.

Fan van de tulband?

Check dan zeker ook deze tulband recepten eens:

Tulband met kakifruit

Tulband met kaki fruit en specerijen

5 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

De perfecte tulband om in de herfst te maken is deze gevuld met gepureerd kaki (sharon) fruit en veel specerijen
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 personen

Materiaal

  • tulbandvorm

Ingrediënten

  • 500 g rijpe kaki Je hebt ongeveer 4-6 stuks nodig hiervoor
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 115 gr boter
  • 200 g bruine suiker
  • 350 g bloem
  • 1 ei
  • 2 tl koekkruiden

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C
  • Voeg het baksoda toe aan de gepureerde kaki. Je zult zien dat de puree stevig wordt. Geen reden om in paniek te raken dus. Dit kan er vreemd uitzien maar is dus volkomen normaal.
  • In een mengkom klop je de boter en suiker met een elektrische mixer tot het romig en luchtig is. Roer het kakifruit en ei erdoor. Klop tot alles goed gemend is. Met een rubber spatel, roer je de droge ingrediënten door het kaki mengsel. Het is een vrij stevig beslag.
  • Schep het beslag in een tulband vorm die goed is ingevet en bestoven met bloem. Bak de cake 40-50 minuten tot een mes er schoon uit komt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 298kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwit: 4g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 34mg | Natrium: 178mg | Kalium: 276mg | Vezels: 1g | Suiker: 16g | Vitamine A: 260IU | Vitamine C: 28mg | Calcium: 72mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.