Ananas met specerijen uit de sous vide

Langzaam gegaarde ananas | simoneskitchen.nl

Hoe iets mode wordt

Het is eigenlijk gek als je erover nadenkt… Nog niet zo heel erg lang geleden had ik nog nooit van ‘sous-vide’ gehoord. De eerste keer dat het langskwam was op masterchef Australië wat we altijd kijken. He, dat is interessant dachten we nog, om het vervolgens te vergeten. Want zo’n enorme waterbak op je aanrecht leek ons leuk voor de pro maar niet voor de thuiskok. Vervolgens werden we uitgenodigd door vrienden voor de barbecue en tot mijn verbazing stond er een enorme pan met water zachtjes te pruttelen op het aanrecht. Niet op het gasfornuis dus maar op het aanrecht. Met een soort staaf in de pan.

Op mijn vraag wat dat in vredesnaam was kreeg ik als antwoord dat het een sous vide apparaat betrof. Waatt? Bleek dat enorme apparaat van de tv gewoon ook makkelijk met dit veel kleinere apparaat nagebootst te kunnen worden! Hoe gaaf was dat. Het vlees dat we die dag geserveerd kregen was bereid in de sous vide en boterzacht. Dat gaf mogelijkheden. Dus – techno nerds als we zijn – kwam dat sous vide apparaat er snel. Wij kozen voor eentje van Souvy en deze week was onze eerste poging om er wat lekkers mee te maken. Vlees of vis is een beetje de standaard optie maar het leek ons leuk om er een dessert mee te maken. Plus dat het niet zo lang hoefde te “koken”.

Zachtgegaarde ananas

Ik kwam ergens online een recept tegen voor een dessert met ananas bereidt in de sous vide wat heerlijk klonk dus dat werd ons testgerecht. Het bedienen van de sous vide is supersimpel. Je pakt een pan, doet er water in, hangt de staaf erin bepaalt de temperatuur en dat is eigenlijk het meeste werk. Zodra het waterbad op temperatuur is doe je het te bereiden product erin en dan is het wachten op het eindresultaat.

Een vacuumeer apparaat is in principe niet nodig als je maar zorgt dat de opening van de plastic zak niet in het water komt. Dus maak dat bijvoorbeeld aan het hengsel van de pan vast. En zorg dat het hitte bestendig is. Dat is ook wel handig.

Het resultaat?

De smaken van de specerijen waren heel erg in de ananas getrokken die vervolgens heerlijk zacht was geworden. We hebben het 3 uur op 85˚C laten pruttelen. Het resultaat is een heerlijk dessert!

Langzaam gegaarde ananas met specerijen

Heb je geen sous vide apparaat dan kun je hetzelfde effect niet helemaal bereiken maar een goede manier is om de schijven ananas zachtjes te bakken in een koekenpan met wat boter. Laat ze dan rustig karameliseren. Dat is natuurlijk wel een stuk sneller

Ingredienten:

  • 1 verse ananas, in schijven
  • 1 tl Chinese 5 spices
  • 2 tsp citroenrasp
  • 1 tl geplette roze pepers
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl kaneel
  • 200 ml witte wijn
  • 100 gr donkere basterdsuiker

Roomkaasyoghurt

  • 100 gr monchou
  • paar el Griekse yoghurt (net genoeg om de roomkaas iets minder dik te maken)
  • 1 tl vanille
  • 1 tl anijszaadjes
  • gemberkoekjes (wij gebruikten ginger thins van Jules de Strooper)

Bereiding:

  1. Bereid de sous vide voor door de schoongemaakte plakken ananas te mengen met alle specerijen. Dit kan direct in de zak waarin je het zometeen in het water laat zakken of meng het eerst in een kom.
  2. Vacumeer de zak als je een apparaat bezig; Zo niet knoop het dan dicht en zorg dat de opening niet onder water komt.
  3. Zet een grote pan met water op het aanrecht en hang de sous vide erin. Stel de temperatuur in op 85˚C en wacht tot het water de temperatuur bereikt. Stel dan de timer in op 3 uur en hang de ananaszak in het water.
  4. Terwijl de ananas gaart maak je het roomkaas mengsel door alles te mixen behalve de gemberkoekjes. Blijf je klontjes houden in je mengsel doe dan even de staafmixer erdoor. Voor de smaak maakt het niet uit, maar het ziet er wat beter uit.
  5. Snij de ananas door midden en laat even afkoelen. Maak vier bordjes klaar met wat van het roomkaasmengsel en leg hier de schijven ananas op. Bestrooi met de gemberkoekjes.
  • Wij deden geen extra suiker door de roomkaas. Hou je erg van zoet dan kan dat wel, maar dat is in principe niet nodig. Het zoet van de koekjes en van de ananas is genoeg.

Disclaimer: Deze post betreft een samenwerking met fonQ.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Als je die zip-zakjes van de AH gebruikt kan je deze heel makkelijk vacuüm krijgen. Gewoon alles met olie en specerijen in de zak en dan langzaam onderdompelen tot de sluiting. Het water drukt alle lucht er zo uit waarna je het dicht ritst. Zo krijgt het echt nog meer smaak. Doe het zelf altijd op die manier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *