Simone's Kitchen

Ananas met specerijen uit de sous vide

Langzaam gegaarde ananas | simoneskitchen.nl

Hoe iets mode wordt

Het is eigenlijk gek als je erover nadenkt… Nog niet zo heel erg lang geleden had ik nog nooit van ‘sous-vide’ gehoord. De eerste keer dat het langskwam was op masterchef Australië wat we altijd kijken. He, dat is interessant dachten we nog, om het vervolgens te vergeten. Want zo’n enorme waterbak op je aanrecht leek ons leuk voor de pro maar niet voor de thuiskok. Vervolgens werden we uitgenodigd door vrienden voor de barbecue en tot mijn verbazing stond er een enorme pan met water zachtjes te pruttelen op het aanrecht. Niet op het gasfornuis dus maar op het aanrecht. Met een soort staaf in de pan.

Op mijn vraag wat dat in vredesnaam was kreeg ik als antwoord dat het een sous vide apparaat betrof. Waatt? Bleek dat enorme apparaat van de tv gewoon ook makkelijk met dit veel kleinere apparaat nagebootst te kunnen worden! Hoe gaaf was dat. Het vlees dat we die dag geserveerd kregen was bereid in de sous vide en boterzacht. Dat gaf mogelijkheden. Dus – techno nerds als we zijn – kwam dat sous vide apparaat er snel. Wij kozen voor eentje van Souvy en deze week was onze eerste poging om er wat lekkers mee te maken. Vlees of vis is een beetje de standaard optie maar het leek ons leuk om er een dessert mee te maken. Plus dat het niet zo lang hoefde te “koken”.

Zachtgegaarde ananas

Ik kwam ergens online een recept tegen voor een dessert met ananas bereidt in de sous vide wat heerlijk klonk dus dat werd ons testgerecht. Het bedienen van de sous vide is supersimpel. Je pakt een pan, doet er water in, hangt de staaf erin bepaalt de temperatuur en dat is eigenlijk het meeste werk. Zodra het waterbad op temperatuur is doe je het te bereiden product erin en dan is het wachten op het eindresultaat.

Een vacuumeer apparaat is in principe niet nodig als je maar zorgt dat de opening van de plastic zak niet in het water komt. Dus maak dat bijvoorbeeld aan het hengsel van de pan vast. En zorg dat het hitte bestendig is. Dat is ook wel handig.

Het resultaat?

De smaken van de specerijen waren heel erg in de ananas getrokken die vervolgens heerlijk zacht was geworden. We hebben het 3 uur op 85˚C laten pruttelen. Het resultaat is een heerlijk dessert!

Langzaam gegaarde ananas met specerijen
Voorbereiding
15 mins
Sous vide
3 hrs
Totale tijd
3 hrs 15 mins
 
Heb je geen sous vide apparaat dan kun je hetzelfde effect niet helemaal bereiken maar een goede manier is om de schijven ananas zachtjes te bakken in een koekenpan met wat boter. Laat ze dan rustig karameliseren. Dat is natuurlijk wel een stuk sneller
Soort: Dessert
Keyword: ananas
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 1 verse ananas in schijven
  • 1 tl Chinese 5 spices
  • 2 tl citroenrasp
  • 1 tl geplette roze pepers
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl kaneel
  • 200 ml witte wijn
  • 100 gr donkere basterdsuiker
Roomkaasyoghurt
  • 100 gr monchou
  • paar el Griekse yoghurt net genoeg om de roomkaas iets minder dik te maken
  • 1 tl vanille
  • 1 tl anijszaadjes
  • gemberkoekjes wij gebruikten ginger thins van Jules de Strooper
Instructies
  1. Bereid de sous vide voor door de schoongemaakte plakken ananas te mengen met alle specerijen. Dit kan direct in de zak waarin je het zometeen in het water laat zakken of meng het eerst in een kom.
  2. Vacumeer de zak als je een apparaat hebt. Zo niet knoop het dan dicht en zorg dat de opening niet onder water komt.

  3. Zet een grote pan met water op het aanrecht en hang de sous vide erin. Stel de temperatuur in op 85˚C en wacht tot het water de temperatuur bereikt. Stel dan de timer in op 3 uur en hang de ananaszak in het water.
  4. Terwijl de ananas gaart maak je het roomkaas mengsel door alles te mixen behalve de gemberkoekjes. Blijf je klontjes houden in je mengsel doe dan even de staafmixer erdoor. Voor de smaak maakt het niet uit, maar het ziet er wat beter uit.
  5. Snij de ananas door midden en laat even afkoelen. Maak vier bordjes klaar met wat van het roomkaasmengsel en leg hier de schijven ananas op. Bestrooi met de gemberkoekjes.

Disclaimer: Deze post betreft een samenwerking met fonQ.

2 comments

  1. Als je die zip-zakjes van de AH gebruikt kan je deze heel makkelijk vacuüm krijgen. Gewoon alles met olie en specerijen in de zak en dan langzaam onderdompelen tot de sluiting. Het water drukt alle lucht er zo uit waarna je het dicht ritst. Zo krijgt het echt nog meer smaak. Doe het zelf altijd op die manier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos