Pompoen pannenkoekjes met specerijen
Perfect om te maken in de herfst en de winter zijn deze heerlijke pompoen pannenkoekjes met extra veel specerijen.
Pompoen pannenkoekjes
Ik sla soms wel eens een beetje door… Dat heb ik vaak bij ingrediënten waar ik erg enthousiast over ben en zo ziet het er naar uit dat ik dat momenteel met pompoen heb. Gedeeltelijk is dat natuurlijk ook te danken aan het feit dat een gemiddelde pompoen best groot is. En als je er dan een puree van maakt, dan blijf je vaak met restanten zitten.
Weggooien is natuurlijk ‘not done’ dus… moet je eens gaan nadenken wat je nog meer kunt met die pompoenpuree. Ik had die oorspronkelijk gemaakt voor een pompoen walnoot focaccia, maar ik had daar slechts 220 gr van de puree nodig en dat was nog niet de helft van wat ik had.
Met appel peer chutney
Dus ik dacht; weekend, uitgebreid ontbijten, pompoen pannenkoekjes… Logisch toch? Ik maakte het beslag met lekker veel specerijen, want ten eerste ben ik daar dol op en tweede zijn deze pompoen pannenkoekjes en die specerijen een match made in heaven. Ik gebruikte kaneel, gember, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel. Dus eigenlijk in essentie koekkruiden. Dat kun je dus ook gebruiken.
In dat geval neem je ongeveer 1-2 tl van de koekkruiden en die doe je door het beslag heen. Door de pompoenpuree is het beslag relatief dik. Wil je het wat dunner dan kan dat door een scheutje meer melk toe te voegen, maar op zich is dat niet nodig. De dikte helpt ook om te zorgen dat de pompoen pannenkoekjes niet te groot worden.
Ik serveerde deze pannenkoekjes met mijn homemade appel peer chutney… Heel erg lekker en natuurlijk met poedersuiker. Stroop of honing is uiteraard ook een goede optie, maar ik ben fan van mijn eigen chutney. 🙂
De pannenkoekjes zijn een dag of twee goed als je ze inpakt in folie en bewaard in de koeling. Ik vind ze koud ook lekker maar warm zijn ze het beste. Even opwarmen in een pan of magnetron en je kunt weer verder!
Pompoen pannenkoekjes
Ingrediënten
- 155 gr bloem
- 30 gr bruine suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
- 1 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl gemalen gember
- 1/4 tl gemalen nootmuskaat
- 1/4 tl kardemom
- 1/4 tl kruidnagel
- 1/4 tl zout
- 1 groot ei
- 180 ml amandelmelk
- 170 gr pompoen puree
- 75 gr Griekse yoghurt
- 2 el boter of olijfolie gesmolten
Instructies
- Doe alle natte ingredienten bij elkaar in een andere kom; het ei, de Griekse yoghurt, de amandelmelk, pompoenpuree en de gesmolten boter. Roer alles goed door tot het glad is. Roer het ei-mengsel door het bloem mengsel tot alles glad is. Het is een beduidend dikker beslag dan ‘ normale’ pannenkoeken. Is het echt te dik dan kun je er nog wat extra amandelmelk doorheen doen.
- Zet een pan op medium hoog vuur en zodra het heet is doe je een beetje boter in de pan. Laat dit smelten en schep vervolgens met een lepel (ik gebruik hiervoor een juslepel) een schep in het midden van de pan en laat dit rustig garen. Omdat de pannenkoekjes redelijk dik zijn duurt het even voor ze gaar zijn in het midden laat ze dus niet te hard gaan anders zijn ze verbrand voordat ze gaar zijn.
- Keer om en bruin de andere kant.
- Je kunt de pannenkoekjes warm houden in de oven tot ze allemaal gebakken zijn. Serveer warm met honing en/of poedersuiker.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit vraagt om een probeeractie. Dankje Simone!
Ha lekker! Ik heb 2 pompoenen liggen en weet -doordat ik geen keukenprinses ben- gewoon niet wat ik ermee kan doen. Is het echt zo simpel? Hoe lang doe jij ze in de oven? En dan in stukjes neem ik aan?
Het is echt zo simpel Nathalie.. 😉 Ik snij de pompoen in stukken (schil ze niet, die laat ik eraan zitten.) Dus pitten verwijderen, in stukken snijden en in de oven roosteren. Hoe lang ze moeten roosteren ligt een beetje aan het formaat van je pompoen stukken. Volgens mij heb ik de mijne iets van 45 minuten laten roosteren. Dan haal ik ze uit de oven, laat iets afkoelen en zodra ik ze kan vasthouden schep ik de pompoen van de stukken schil.
OEF LEKKER! Hoe maak je de pompoenpuree? Eerst pompoen koken en dan stampen of in de oven?
He Maura! Ik rooster de pompoen normaal gesproken in de oven en daarna pureer ik het met een staafmixer of met de blender. (met een vork lukt het ook trouwens)
Staat er wel BIO op de pakjes en NON GMO? Anders breng je je gezondheid schade toe.