Perfect om te maken in de herfst en de winter zijn deze heerlijke pompoen pannenkoekjes met extra veel specerijen.

pompoen pannenkoekjes

Pompoen pannenkoekjes

Ik sla soms wel eens een beetje door… Dat heb ik vaak bij ingrediënten waar ik erg enthousiast over ben en zo ziet het er naar uit dat ik dat momenteel met pompoen heb. Gedeeltelijk is dat natuurlijk ook te danken aan het feit dat een gemiddelde pompoen best groot is. En als je er dan een puree van maakt, dan blijf je vaak met restanten zitten.

Weggooien is natuurlijk ‘not done’ dus… moet je eens gaan nadenken wat je nog meer kunt met die pompoenpuree. Ik had die oorspronkelijk gemaakt voor een pompoen walnoot focaccia, maar ik had daar slechts 220 gr van de puree nodig en dat was nog niet de helft van wat ik had.

Pompoen pannenkoekjes

Met appel peer chutney

Dus ik dacht; weekend, uitgebreid ontbijten, pompoen pannenkoekjes… Logisch toch? Ik maakte het beslag met lekker veel specerijen, want ten eerste ben ik daar dol op en tweede zijn deze pompoen pannenkoekjes en die specerijen een match made in heaven. Ik gebruikte kaneel, gember, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel. Dus eigenlijk in essentie koekkruiden. Dat kun je dus ook gebruiken.

In dat geval neem je ongeveer 1-2 tl van de koekkruiden en die doe je door het beslag heen. Door de pompoenpuree is het beslag relatief dik. Wil je het wat dunner dan kan dat door een scheutje meer melk toe te voegen, maar op zich is dat niet nodig. De dikte helpt ook om te zorgen dat de pompoen pannenkoekjes niet te groot worden.

Ik serveerde deze pannenkoekjes met mijn homemade appel peer chutney… Heel erg lekker en natuurlijk met poedersuiker. Stroop of honing is uiteraard ook een goede optie, maar ik ben fan van mijn eigen chutney. 🙂

De pannenkoekjes zijn een dag of twee goed als je ze inpakt in folie en bewaard in de koeling. Ik vind ze koud ook lekker maar warm zijn ze het beste. Even opwarmen in een pan of magnetron en je kunt weer verder!

Pompoen pannenkoekjes

Pompoen pannenkoekjes

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

12 stuks

Ingrediënten

  • 155 gr bloem
  • 30 gr bruine suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 tl kardemom
  • 1/4 tl kruidnagel
  • 1/4 tl zout
  • 1 groot ei
  • 180 ml amandelmelk
  • 170 gr pompoen puree
  • 75 gr Griekse yoghurt
  • 2 el boter of olijfolie gesmolten

  • Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een grote kom. Dus bloem, bruine suiker, bakpoeder, bakzout, kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en zout. Roer alles goed door.
  • Doe alle natte ingredienten bij elkaar in een andere kom; het ei, de Griekse yoghurt, de amandelmelk, pompoenpuree en de gesmolten boter. Roer alles goed door tot het glad is. Roer het ei-mengsel door het bloem mengsel tot alles glad is. Het is een beduidend dikker beslag dan ‘ normale’ pannenkoeken. Is het echt te dik dan kun je er nog wat extra amandelmelk doorheen doen.
  • Zet een pan op medium hoog vuur en zodra het heet is doe je een beetje boter in de pan. Laat dit smelten en schep vervolgens met een lepel (ik gebruik hiervoor een juslepel) een schep in het midden van de pan en laat dit rustig garen. Omdat de pannenkoekjes redelijk dik zijn duurt het even voor ze gaar zijn in het midden laat ze dus niet te hard gaan anders zijn ze verbrand voordat ze gaar zijn.
  • Keer om en bruin de andere kant.
  • Je kunt de pannenkoekjes warm houden in de oven tot ze allemaal gebakken zijn. Serveer warm met honing en/of poedersuiker.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 91kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 3g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 19mg | Natrium: 146mg | Kalium: 106mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 2285IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 57mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.