Bircher muesli met noten en specerijen

Bircher muesli | simoneskitchen.nl

Bircher muesli

Sommige dingen zijn ineens een doorslaand succes of een hype, of hoe je het moet noemen. Overnight oats was en is daar een goed voorbeeld van. Had je er voorheen nog niet eerder van gehoord, ineens deelt elke fitgirl minimaal 1x in de week een recept met overnight oats op haar blog of instagram. Niks mis mee hoor, want ik vind het zelf ook lekker. Hoezo dan Bircher muesli, hoor ik je denken..

Nou ik wist ook niet precies wat nu het verschil was tussen de twee en voor zover ik heb kunnen beoordelen is er ook geen verschil. 🙂 Bircher muesli is de uitvinding van Maximilian Bircher-Benner, een dokter uit Zwitserland die werkzaam was bij een sanatorium in Zurich en zijn patienten daar elke maaltijd een bak met muesli voorschotelde.

Bircher muesli | simoneskitchen.nl

Voor die tijd was Dr. Bircher zijn tijd flink vooruit want aan het eind van de 19e eeuw promootte hij rauwe groente en fruit als het meest gezonde voedsel dat er is. Zijn patiënten in de kliniek kregen dan ook voornamelijk rauw voedsel te eten. Die allereerste versie van de ‘overnight oats’ bevatte vooral veel rauwe appel, havermout en noten. Deze werden geweekt en rauw gegeten. Nu vind ik het als ontbijt best ok, maar om het bij elke maaltijd te moeten eten lijkt me toch best dramatisch. Dr. Bircher – mede geholpen door zijn twee zussen die de recepten voor hem maakten – kreeg echter de nodige bekendheid en populariteit dankzij zijn raw food. Hij kreeg echter ook flink wat kritiek te verduren want, zeker in die tijd, waren zijn bevindingen niet echt gebaseerd op enige research en ging hij meer uit van zijn eigen ervaringen.

Bircher muesli | simoneskitchen.nl

Hoe dan ook, de vader van de overnight oats is dus de Bircher muesli. En nee dit is niet de traditionele variant, maar ik verving de appel door blauwe bessen en eet de muesli ‘s morgens het liefst met wat verse yoghurt.

Bircher muesli met noten en specerijen

Ingredients:

 • 50 gr havervlokken
 • 75 gr gemengde noten zonder zout
 • 25 gram gemengde zaden
 • 100 ml amandelmelk
 • 100 ml Griekse yoghurt
 • 1/2 tl kaneel
 • 1/2 tl kardemom
 • 1/2 tl gemberpoeder

Serveren met vers fruit en Griekse yoghurt

Directions:

 1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Dek af en laat minimaal een aantal uur of beter nog de hele nacht in de koeling staan.
 2. De volgende ochtend serveer je de Bircher Muesli met vers fruit en eventueel wat verse yoghurt

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

1 comment

 1. Heb nog nooit Bircher muesli gemaakt, maar met die kruiden klinkt het heel leuk. Toch eens proberen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *