Bircher muesli met noten en specerijen
Bircher muesli
Sommige dingen zijn ineens een doorslaand succes of een hype, of hoe je het moet noemen. Overnight oats was en is daar een goed voorbeeld van. Had je er voorheen nog niet eerder van gehoord, ineens deelt elke fitgirl minimaal 1x in de week een recept met overnight oats op haar blog of instagram. Niks mis mee hoor, want ik vind het zelf ook lekker. Hoezo dan Bircher muesli, hoor ik je denken..
Nou ik wist ook niet precies wat nu het verschil was tussen de twee en voor zover ik heb kunnen beoordelen is er ook geen verschil. 🙂 Bircher muesli is de uitvinding van Maximilian Bircher-Benner, een dokter uit Zwitserland die werkzaam was bij een sanatorium in Zurich en zijn patienten daar elke maaltijd een bak met muesli voorschotelde.
Voor die tijd was Dr. Bircher zijn tijd flink vooruit want aan het eind van de 19e eeuw promootte hij rauwe groente en fruit als het meest gezonde voedsel dat er is. Zijn patiënten in de kliniek kregen dan ook voornamelijk rauw voedsel te eten. Die allereerste versie van de ‘overnight oats’ bevatte vooral veel rauwe appel, havermout en noten. Deze werden geweekt en rauw gegeten. Nu vind ik het als ontbijt best ok, maar om het bij elke maaltijd te moeten eten lijkt me toch best dramatisch. Dr. Bircher – mede geholpen door zijn twee zussen die de recepten voor hem maakten – kreeg echter de nodige bekendheid en populariteit dankzij zijn raw food. Hij kreeg echter ook flink wat kritiek te verduren want, zeker in die tijd, waren zijn bevindingen niet echt gebaseerd op enige research en ging hij meer uit van zijn eigen ervaringen.
Hoe dan ook, de vader van de overnight oats is dus de Bircher muesli. En nee dit is niet de traditionele variant, maar ik verving de appel door blauwe bessen en eet de muesli ’s morgens het liefst met wat verse yoghurt.
Bircher muesli met noten en specerijen
Ingrediënten
- 50 gr havervlokken
- 75 gr gemengde noten zonder zout
- 25 gram gemengde zaden
- 100 ml amandelmelk
- 100 ml Griekse yoghurt
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl gemberpoeder
Serveren met vers fruit en Griekse yoghurt
Instructies
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Dek af en laat minimaal een aantal uur of beter nog de hele nacht in de koeling staan.
- De volgende ochtend serveer je de Bircher Muesli met vers fruit en eventueel wat verse yoghurt
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Jamie's zwarte rijstpudding met mango en passiefruit | Simone's Kitchen
Heb nog nooit Bircher muesli gemaakt, maar met die kruiden klinkt het heel leuk. Toch eens proberen 🙂