Citroen, citroen… wat zou ik toch zonder je doen: citroencake!

Citroencake | simoneskitchen.nl

Ik hou van citroen

Terwijl ik momenteel een whole30 aan het doen ben (lees daar alles over op Everyday Healthy) leek het me een goed moment om deze heerlijke citroencake met jullie te delen. Ik had de vraag gekregen van Ooomega om wat recepten te maken met hun lijnzaaddrink. En aangezien dit mijn favoriet was kon ik jullie die niet onthouden natuurlijk. Vergeet vooral niet om de citroen icing eroverheen te doen, want dat geeft net dat beetje extra citroensmaak aan de cake. Hij is redelijk vochtig maar blijft daardoor ook lekker lang goed. Hoef je hem niet in een dag op te eten, al bestaat dat risico wel, want zo lekker is ie!

Citroencake | simoneskitchen.nl

Citroencake met lijnzaaddrink

Ingredients:

  • 180 gr bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr suiker
  • 2 el citroenrasp
  • 240 ml Ooomega lijnzaaddrink original
  • 120 ml plantaardige olie
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 1 tl verse citroensap
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl amandel extract

Citroenglazuur

  • 200 gr poedersuiker
  • 1,5 el citroensap

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  2. Meng in een kom de bloem, suiker, citroenrasp , zout en bakpoeder.
  3. In een aparte kom meng je de lijnzaad drink, olie, eieren, citroensap, vanille en amandelextract
  4. Voeg de natte ingrediënten langzaam bij de droge ingrediënten. Roer tot gecombineerd. Schenk in het klaarstaand cakeblik.
  5. Bak voor 1 uur en 15 minuten of tot een houten prikker  er schoon uitkomt. (check vanaf 1 uur regelmatig even of de cake al bruin wordt. )
  6. Laat afkoelen op een rek voor 15 minuten. Maak de zijkanten los met een mes en laat voorzichtig uit de cakevorm komen. Laat volledig afkoelen op een rek.
  7. Als het brood helemaal is afgekoeld maak je de citroenglazuur. In een kleine kom combineer je poedersuiker, citroensap en amandelextract. Roer tot glad. Voeg suiker toe als het te dun is of een klein beetje citroensap als het te dik is.
  8. Druppel over de cake en serveer in plakken.

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

2 comments

  1. Klinkt hemels!
    Welke olie gebruik je?
    Het lijkt mij dat kokosolie, zonnebloemolie of olijfolie nogal verschil maakt?

    • Simone van den Berg

      Ja dat is een goede… 🙂 Ik heb zonnebloemolie gebruikt maar denk dat kokosolie ook erg lekker zal zijn. Is misschien nog wel lekkerder als het een subtiel kokossmaakje meekrijgt, maar die heb ik dus nog niet geprobeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *