Lactosevrije pompoen pannacotta
Heerlijke lactosevrije pompoen pannacotta met als bonus extra veel groente in je pannacotta. Serveer met frisse frambozen of sinaasappel.
Pompoen en herfst; twee woorden die wat mij betreft bij elkaar horen. Deze overheerlijke pompoen pannacotta is dan ook perfect voor de donkere maanden van het jaar. Makkelijk en bovendien paleo en lactosevrij.
Pompoen pannacotta
Altijd – maakt eigenlijk niet uit welk seizoen – ga ik aan het begin van een seizoen los met de ‘nieuwe’ ingrediënten die dan verkrijgbaar zijn. Vers zomerfruit in de lente/zomer, pompoen en paddenstoelen in de herfst. Om maar een voorbeeld te noemen. En ook dit keer had ik een overdosis pompoen in huis gehaald. Nu is pompoen ontzettend veelzijdig. Dus het is nooit een probleem om het op te maken.
Pompoentaart is typisch zo’n gerecht wat elk seizoen wel weer op tafel komt te staan, evenals pompoensoep en natuurlijk maak ik met de leftovers pompoenpuree.
Pompoen to the rescue
Dit keer had ik flink wat voorraad pompoenpuree gemaakt en het leek me wel eens leuk om dat te combineren met een pannacotta. Er gaat in deze pannacotta behoorlijk wat pompoen, om precies te zijn 300 gram. Het voordeel van pannacotta is dat het echt heel erg flexibel is. Je kunt dus makkelijk variaties maken op dit thema.
Variaties
Zoals gezegd maakte ik deze keer de pannacotta lactosevrij. Ik gebruikte wel gelatine, omdat ik de structuur van gelatine lekkerder vind dan agar agar. Maar wil je deze helemaal vegan maken dan is vervangen voor gelatine heel eenvoudig. Voor een goede structuur hou je ongeveer 2 gram agar agar aan. Dat werkt wat heftiger dan gelatine, dus je hebt er minder van nodig.
Zorg ook dat je het geheel 1-2 minuten verwarmt om de agar te activeren. Ook goed om te weten is dat agar agar al begint met indikken bij kamertemperatuur dus je moet ook nog een beetje opschieten. Zorg dat je vormpjes al klaar staan en giet het er meteen in zodra de agar agar is opgelost.
Ook goed roeren om te voorkomen dat je klontjes krijgt.
De kokosmelk kun je ook vervangen voor slagroom of gewone melk als je dat wilt gebruiken. Ik vind een mix van slagroom en karnemelk in dat geval prettig. Iets minder zwaar en het maakt het geheel wat frisser. Een beetje sinaasappelsap is ook lekker in deze pannacotta.
Uiteraard kun je de kokosmelk ook vervangen voor een andere plantaardige melk. Overigens gebruikte ik hier een blikje kokosmelk. De volvette variant.
Om te zorgen dat er geen brokjes pompoen meer in je pannacotta zweven is het handig om de staafmixer even door het geheel te halen zodat alles mooi gemengd is.
Lactosevrije pompoen pannacotta
Ingrediënten
- 300 gr pompoenpuree
- 500 ml kokosmelk
- 3 blaadjes gelatine
- 3 el ahornsiroop
- 1 tl gemberpoeder
- sap van ½ citroen
Citrussalade
- 2 sinaasappels
- 2 limoen
- bakje granaatappelpitjes
Instructies
- Neem een pan en voeg hier de pompoenpuree, gember, kokosmelk en ahornsiroop bij elkaar. Meng goed door met een garde en haal even de staafmixer door het mengsel om het goed glad te krijgen en de pompoen helemaal met de kokos te mengen.
- Week ondertussen de gelatine in een bak met koud water voor minimaal 5 minuten.
- Zet de pan met pompoenmengsel op het vuur en verhit tot goed warm maar niet aan de kook.Haal van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en laat die smelten in het warme vocht. Giet het in vier klaarstaande vormpjes, dek af met een stukje plastic folie en zet minimaal vier uur in de koeling.
- Maak de citrussalade door de sinaasappel en limoen te schillen tot het wit weg is. Snij dit vervolgens in plakjes en serveer dit met de granaatappelpitjes bij de pannacotta.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Fan van pannacotta? Probeer dan ook eens deze vanille pannacotta met blauwe bessen! Pompoen over? Deze pompoen koffie is ook heerlijk en lekker winters!
Gelatine is niet bepaald vegan.
Dat is zeker niet vegan. Daarom staat er dat je de gelatine moet vervangen door agar agar als je m vegan wilt maken. Hij hoort evenwel niet onder de categorie vegan. Daar ga ik m even weg halen. Sorry!
Pingback: Beenham met ovengroente - makkelijk en feestelijk! | Simone's Kitchen
Gefeliciteerd!
Dankjewel!