Feestelijke pompoenkoffie en gemberkoffie
Koffie voor het seizoen!
Het is misschien niet echt een geheim dat ik een koffieleut ben. Ik hou ervan en al sinds Tom en ik elkaar kennen is het een ochtendritueel dat we al 26 jaar volhouden: elke ochtend een bakkie koffie op bed. We houden er extra tijd voor in het schema zelfs. We staan een half uur eerder op dan strikt genomen noodzakelijk is zodat we lekker op ons gemak dat bakkie koffie kunnen drinken.
Dronk ik vroeger altijd cappucino tegenwoordig altijd zwart. Maar soms is het lekker om daar eens een uitzondering op te maken en het seizoen van de gezelligheid en de feestdagen is daar bij uitstek geschikt voor. Ik maakte twee soorten: een pompoenkoffie die natuurlijk perfect is voor Halloween maar ook met kerst een absolute topper is. Het is lekker en het is zoet en de ultieme comfort koffie. Als er zoiets bestaat tenminste. De gemberkoffie is een stuk sterker maar zeker niet minder lekker. Probeer allebei maar eens zou ik zeggen!
Hoewel de pompoenkoffie met name geschikt is voor Sinterklaas, Halloween of kerst is het natuurlijk op elk moment van het pompoenseizoen een topper!
Ben je ook een koffieleut? Probeer dan zeker eens mijn ontbijtsmoothie met koffie of deze geweldige koffie dadel cake
Pompoenkoffie en gemberkoffie
Ingrediënten
Halloween of kerstkoffie
- 2 el pompoenpuree
- 1/2 tl koekkruiden
- zwarte peper
- 2 el honing
- 500 ml volle melk
- 1/2 tl vanille extract
- 100 ml slagroom stijfgeklopt en met suiker naar keus
- 100 ml sterke koffie
- kaneel om te serveren
Gemberkoffie
- 1 kopje espresso
- 1/2 el gembersiroop
- stevig melkschuim
- geraspte chocola om te serveren
Instructies
Halloween of kerstkoffie
- Verwarm in een klein steelpannetje de pompoenpuree met de specerijen en een heel klein beetje zwarte peper tot het begint te geuren. Zet het vuur niet te hoog.
- Roer de honing erdoor. Voeg de melk langzaam toe terwijl je goed blijft roeren. Doe het vanille erbij.
- Pureer het geheel met een staafmixer zodat het een geheel wordt en de pompoen goed door de melk zit. Klop de slagroom stijf met een beetje suiker. Zet ondertussen sterke koffie.
- Neem twee flinke glazen of bekers en doe die voor de helft vol met koffie. Vul aan met het melk-pompoenmengsel en serveer met een flinke dot slagroom erop. Strooi een klein beetje kaneel op de slagroom.
- Drink direct
Gemberkoffie
- Zet een sterke espresso en schenk in een glas met een halve eetlepel gembersiroop. Maak melkschuim door de melk op te kloppen, schenk over de koffie en serveer met een beetje geraspte chocola erover.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Super lekkere koffie, de pompoenkoffie. De gemberkoffie heb ik nog niet getest, maar die testen we ook nog over een tijdje.
Ja zeker in deze tijd van het jaar is de pompoenkoffie heerlijk!
Pingback: Pompoen pannacotta en een feestje! | Simone's Kitchen