Pumpkin spice latte
Pumpkin spice latte, de pompoen koffie met specerijen die is overgewaaid uit Amerika of is het overgewaaid van Starbucks? Hoe dan ook deze lekkere herfstige koffie kun je prima zelf maken! Ik maakte er een Halloween versie van.
Pumpkin spice latte
Enig zoeken op de site en ik kwam erachter dat ik eigenlijk al een pompoenkoffie die heel erg vergelijkbaar is online heb staan, maar nou ja, ik had deze gemaakt en vond de foto’s zo tof dus ik post hem gewoon nog een keer. En hij is ook wel iets anders.
Hoe dan ook de pumpkin spice latte is denk ik beroemd geworden door Starbucks, maar of zij het nou uit hebben gevonden of niet, dat kan ik je niet vertellen. Volgens de Google geleerden hebben ze sinds 2003 dit herfstige koffie recept op hun menu staan. Maar het goede nieuws is natuurlijk dat je het ook heel makkelijk zelf thuis kunt maken.
Halloween
Er is natuurlijk in principe niks engs aan deze pumpkin spice latte behalve de doodshoofd waar het in geserveerd is. Haha. Maar het goede nieuws is dan ook dat je dit gewoon kunt maken in willekeurig wat voor glas.
Ik voegde er marshmallows aan toe met een chocolade laagje. Extra lekker want de marshmallows en de chocola smelten door de hete koffie heen, maar het maakt het ook wel een tikkie lastig eten/drinken, want ik kon alleen grote marshmallows vinden. Handiger dus om kleintjes te gebruiken of gewoon weg laten.
Voor mij is dit zeker de ultieme herfstkoffie. Om het te maken heb je pompoenpuree nodig. Dat kun je – in de herfstperiode – in blik vinden in sommige winkels. Ik weet dat het sowieso verkrijgbaar is bij Amazing Oriental maar het is vast ook in andere winkels te vinden. Of je kunt het eenvoudig zelf maken met dit recept voor pompoenpuree.
Roosteren vs koken
Voor het maken van de pompoenpuree kun je kant- en klare pompoenblokjes gebruiken uit de vriezer of het versschap. Onthoud dat als je 100 gram puree nodig hebt voor de pumpkin spice latte, dat je dan het dubbele nodig hebt aan blokjes. Door het roosteren verdwijnt er veel vocht, waardoor de smaak intenser wordt. Je kunt het ook koken, maar ik vind dat dan best waterig worden. Ik rooster het dus liever.
Ik maakte dit met gewone melk en slagroom maar je kunt het natuurlijk ook maken met amandelmelk of een andere plantaardige melk en een vervanging voor de slagroom.
Pumpkin spice latte
Ingrediënten
- 100 g pompoenpuree
- 250 ml slagroom
- 4 el suiker
- 750 ml volle melk
- 1 tl vanille-extract
- 200 ml sterke koffie
- marshmallows optioneel
- 1 el koekkruiden
- Verwarm de oven voor op 200˚C en rooster de pompoenblokjes tot ze zacht en gaar zijn, ongeveer 20-30 minuten. Pureer met een staafmixer tot een mooi glad mengsel.
- Klop de slagroom stijf met de helft van de suiker en zet apart.
- Doe de melk in een kleine steelpan met de pompoenpuree. Voeg de suiker en de koekkruiden toe en verwarm dit op medium vuur tot het bijna kookt. Je kunt het met een klopper wat laten schuimen eventueel.
- Verdeel je pumpkin spice latte over 4 glazen. Giet daarna de koffie erbij en doe de slagroom erop. Doe er eventueel wat marshmallows op.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.