Chai matcha latte
De smaak van matcha komt goed naar voren in deze chai matcha latte. Hoe je dit lekkere drankje maakt zie je hieronder!
Chai matcha latte
Deze chai matcha latte is een combinatie van de chai latte uit de Indiase keuken gecombineerd met een matcha latte uit de Japanse keuken. Of nou ja matcha komt van oorsprong uit de Japanse keuken maar of een matcha latte dat ook doet waag ik te betwijfelen. Hoe dan ook, wie deze drank ook heeft verzonnen het is heerlijk.
Om de matcha chai latte te maken begin je eerst met het zetten van de specerijen thee. Het is belangrijk dat je dit lang genoeg laat trekken want het merendeel van de smaak komt hiervandaan. Laat het minimaal 10 minuten trekken in gekookt water. Je kunt het water koken, op de specerijen gieten en dan rustig laten trekken. Om het warm te houden kun je het in een steelpannetje doen en dit op heel laag vuur laten pruttelen. De kans is anders groot dat het na 10 minuten koud is geworden. Dat is zonde.
Klopper
Vervolgens zeef je de specerijen uit de thee meng je deze met het matchapoeder. Je hebt een speciale matcha klopper die je kunt gebruiken om de matcha chai latte te maken maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleine garde om het goed te mixen.
Als de matcha eenmaal goed gemengd is dan klop je de melk. Dit kan met een handklopper of met een speciaal melkschuimer apparaat. Giet de hete melk bij de thee en je bent klaar om het te drinken. Leuk om te serveren met nog een beetje chaipoeder over de geklopte melk heen gestrooid. Dat is geen must. Net als het serveren met een kaneelstokje.
Matcha
Matcha is een poedervormige knalgroene thee uit Japan. Blijkbaar komt het al voor in het China ten tijde van de Song Dynastie. Monniken namen de thee mee van hun reizen naar Japan en daar is het verder populair geworden. Matcha schijnt allerlei goede antioxidanten in zich te herbergen. Matcha wordt heel anders gedronken dan een standaard thee waarbij je theebladeren laat trekken in heet water. Matcha is in poedervorm dus je mengt dit met een klopper met de hete vloeistof.
Te lang kloppen is overigens weer geen goed idee want dan kan de matcha te bitter worden. Langer dan 30 seconden kloppen wordt niet aangeraden.
Check ook onderstaande recepten
Chai latte met matcha
Benodigdheden
- Matcha klopper
Ingrediënten
- 200 ml amandelmelk of volle melk
- 2 tl matchapoeder
- 500 ml kokend water
- 1 tl verse kardemom gekneusd
- 1 tl gember
- 3 steranijs
- 2 kaneelstokjes
- Honing
Instructies
- Breng het water aan de kook en laat de specerijen minimaal 10 minuten trekken in het water. Voeg de matcha toe en klop dit goed door met ene bamboeklopper of met een garde.
- Schenk de matcha (zonder de specerijen) in een glas en doe er geklopte melk of geklopte amandelmelk bij.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.