Deze lekkere zalmsalade is superfeestelijk en kun je serveren bij de borrel of als makkelijk voorgerecht bij de paasdagen of kerstdagen.

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

Gerookte zalmsalade

Wat is na de kalkoen het meest gegeten ingrediënt tijdens de kerstdagen? Ja precies, gerookte zalm. Althans dat denk ik hoor. Het is niet gebaseerd op enig onderzoek, maar als ik om me heen kijk en als ik zie wat er op het internet allemaal circuleert dan denk ik dat het nog niet zo ver van de waarheid af is.

Nu heb ik de afgelopen twee jaar zo’n heerlijke kalkoen uitgeprobeerd van Boers & Boers en ook dit jaar hebben we een paar shoots gehad met veel kalkoen. Daarom leek het me leuk om dit keer eens uit te proberen hoe de gerookte zalm van Boers & Boers bevalt.

Kwaliteitszalm

De kwaliteit van de gerookte zalm die je bij de supermarkt kunt kopen vind ik nogal variabel. De ene keer is het prima en de volgende keer zit het vol met harde en onsmakelijke randen. Plus de meeste verpakkingen zijn maar 100 gram zalm. Ben je dus met vier personen en je wilt een zalmsalade maken, dan moet je een stapeltje zalm meenemen. Niet dat dat nou zo ingewikkeld is, maar toch..

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

De zalm van Boers & Boers is in een verpakking van 400 gram, dus perfect voor je kerstvoorgerecht. De kwaliteit is super, de plakken mooi en je hoeft er dus in zijn geheel niks aan bij te snijden.

Ik heb best al wel de nodige recepten met zalm op de site staan dus om nu weer zalmrolletjes te maken of een zalmterrine (lekker!) leek me wat overbodig. Ik besloot het dit keer eenvoudig te houden en een mooie feestelijke zalmsalade te maken die letterlijk binnen tien minuten op tafel staat.

Fris en snel

Ik gebruikte als dressing een combinatie van onze citroenolie en de sangiovese azijn. Omdat de laatste niet zo heel erg zuur is heb ik daar nog wat citroen en sinaasappel aan toegevoegd. Het is ook lekker om de zalmsalade aan te vullen met waterkers of veldsla. Dan is er net wat meer groen.

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

Het is ook meteen koolhydraatarm dus eet je niet zoveel koolhydraten dan is dit een fijn voorgerecht of snack op de kersttafel. Maar kan natuurlijk ook prima met toast of stokbrood geserveerd worden.

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

Feestelijke zalmsalade

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenKerst, Pasen

Ideaal als voorgerecht tijdens de kerstdagen of als snack op een feestelijk gedekte tafel.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 gr gerookte zalm
  • 1 klein bosje radijs dun gesneden
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • radijskiemen verkrijgbaar bij Albert Heijn

Dressing:

  • 2 el citroenolie
  • 2 el sangiovese azijn
  • 1/2 sinaasappel sap van 1/2
  • 1/2 citroen sap
  • peper
  • zout

  • Drapeer de zalmplakken mooi op een feestelijk bord.
  • Strooi de radijs, bosuitjes en de granaatappelpitjes eroverheen en doe in het midden een plukje van de radijskiemen.
  • Maak de dressing door de ingredienten te mengen en serveer deze bij de zalmsalade of druppel er vast wat overheen.
  • Serveer optioneel met toast of stokbrood

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 19g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Cholesterol: 23mg | Natrium: 793mg | Kalium: 337mg | Vezels: 2g | Suiker: 7g | Vitamine A: 188IU | Vitamine C: 21mg | Calcium: 33mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Boers & Boers

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.