Feestelijke zalmsalade

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

Gerookte zalm

Wat is na de kalkoen het meest gegeten ingrediënt tijdens de kerstdagen? Ja precies, gerookte zalm. Althans dat denk ik hoor. Het is niet gebaseerd op enig onderzoek, maar als ik om me heen hoor en als ik kijk wat er op het internet allemaal circuleert dan denk ik dat het nog niet zo ver van de waarheid af is.

Nu heb ik de afgelopen twee jaar zo’n heerlijke kalkoen uitgeprobeerd van Boers & Boers en ook dit jaar hebben we een paar shoots gehad met veel kalkoen. Daarom leek het me leuk om dit keer eens uit te proberen hoe de gerookte zalm van Boers & Boers bevalt. De kwaliteit van de gerookte zalm die je bij de supermarkt kunt kopen vind ik nogal variabel. De ene keer is het prima en de volgende keer zit het vol met harde en onsmakelijke randen. Plus de meeste verpakkingen zijn maar 100 gram zalm. Ben je dus met vier personen dan moet je een stapeltje zalm meenemen. Niet dat dat nou zo ingewikkeld is, maar toch..

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

De zalm van Boers & Boers is in een verpakking van 400 gram, dus perfect voor je kerstvoorgerecht. De kwaliteit is super, de plakken mooi en je hoeft er dus in zijn geheel niks aan bij te snijden.

Ik heb best al wel de nodige recepten met zalm op de site staan dus om nu weer zalmrolletjes te maken of een zalmterrine (lekker!) leek me wat overbodig. Ik besloot het dit keer eenvoudig te houden en een mooie feestelijke zalmsalade te maken die letterlijk binnen tien minuten op tafel staat.

Ik gebruikte als dressing een combinatie van onze citroenolie en de sangiovese azijn. Omdat de laatste niet zo heel erg zuur is heb ik daar nog wat citroen en sinaasappel aan toegevoegd. Het is ook lekker om de zalmsalade aan te vullen met waterkers of veldsla. Dan is er net wat meer groen.

Feestelijke zalmsalade | simoneskitchen.nl

Het is ook meteen koolhydraatarm dus eet je niet zoveel koolhydraten dan is dit een fijn voorgerecht of snack op de kersttafel. Maar kan natuurlijk ook prima met toast of stokbrood geserveerd worden.

Feestelijke zalmsalade

Ideaal als voorgerecht tijdens de kerstdagen of als snack op een feestelijk gedekte tafel.

Ingredients:

  • 400 gr gerookte zalm
  • klein bosje radijs, dun gesneden
  • 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
  • granaatappelpitjes
  • radijskiemen (verkrijgbaar bij Albert Heijn)

Dressing:

Directions:

  1. Drapeer de zalmplakken mooi op een feestelijk bord.
  2. Strooi de radijs, bosuitjes en de granaatappelpitjes eroverheen en doe in het midden een plukje van de radijskiemen.
  3. Maak de dressing door de ingredienten te mengen en serveer deze bij de zalmsalade of druppel er vast wat overheen.
  4. Serveer optioneel met toast of stokbrood

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Boers & Boers

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur (IO) Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Ohh wat ziet dat er lekker uit! Dat recept ga ik zeker proberen. Past goed binnen een Koolhydraatarme lifestyle, yummy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *