Simone's Kitchen

Lekker en makkelijke vegan pannacotta met passiefruit

Vegan kokos pannacotta met passiefruit | simoneskitchen.nl

Vegan pannacotta en agar agar

De allereerste keer dat ik iets ging maken met agar agar leek het me simpel: je neemt de hoeveelheid die je als vervanging van gelatine gebruikt, doet ongeveer hetzelfde en voila. Nou laat ik het zo zeggen: dat werkte niet helemaal. De pannacotta die ik toen maakte was totaal niet opgesteven en resultaat was een soort vloeibare pannacotta. Ook lekker maar niet bepaald wat ik in gedachten had natuurlijk.

Vegan kokospannacotta

Ik wilde dit keer echter een vegan pannacotta maken en dus geen gelatine gebruiken. De fout die ik de eerste keer maken heet ook wel ‘niet kijken naar de gebruiksaanwijzing maar gewoon maar wat doen’. Want agar agar is verder heel eenvoudig om te verwerken. Agar agar wordt gemaakt van zeewier en heeft een veel sterkere bindkracht dan gelatine, maar in principe is het eindresultaat hetzelfde. Ik wilde dit keer geen risico nemen dus verwerkte de pannacotta in glaasjes. Dat had achteraf niet nodig geweest want het was goed stijf. Te stijf zelfs. Ik had 4 gram agar agar (poeder) gebruikt en dat was teveel waardoor de structuur te “hard” werd. De helft is meer dan genoeg. Dit is al verwerkt in het recept overigens.

Vegan

Omdat het recept natuurlijk vegan is heb ik er geen slagroom of melk doorgedaan maar dit vervangen door kokosmelk. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig om een pannacotta vegan te maken en ook nog eens heerlijk. Als je van kokos houdt tenminste. Doe je dat niet dan denk ik dat het ook wel werkt als je de kokos vervangt door bijvoorbeeld amandelmelk. Dit is dunner dan de kokos maar zou in theorie in ieder geval moeten werken. Ik ga dat binnenkort ook nog eens uitproberen. Deze vegan kokospannacotta combineerde ik vervolgens met lekker frisse passiefruit. Je hebt iets zurigs nodig om het romige van de pannacotta in balans te krijgen.

Vegan kokospannacotta | simoneskitchen.nl

Aan de structuur van het lepeltje kun je zien hoe stevig het is geworden!

Vegan kokospannacotta
Voorbereiding
5 mins
Kooktijd
1 min
 
Servings: 4 porties
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
Instructies
  1. Doe de kokosmelk in een steelpannetje. Meng de agar agar met 1-2 el van de kokosmelk en roer tot dit glad is. Voeg dan toe aan het pannetje. Breng langzaam aan de kook en laat 1 minuutje even doorkoken. Breng op smaak met de specerijen en de ahornsiroop.
  2. Giet over in de vormpjes van je keus en zet in de koeling om op te stijven.
  3. Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en schep dit op de opgesteven pannacotta. Serveer meteen

 

2 comments

  1. Leuk recept, Simone. Hoe lang heeft het nodig om op te stijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos