Vegan pannacotta met passiefruit
Al het goede van een pannacotta maar dan in een vegan variant. Heel makkelijk om te maken en lekker met frisse passiefruit.
Vegan pannacotta en agar agar
De allereerste keer dat ik iets ging maken met agar agar leek het me simpel: je neemt de hoeveelheid die je als vervanging van gelatine gebruikt, doet ongeveer hetzelfde en voila. Nou laat ik het zo zeggen: dat werkte niet helemaal. De pannacotta die ik toen maakte was totaal niet opgesteven en resultaat was een soort vloeibare pannacotta. Ook lekker maar niet bepaald wat ik in gedachten had natuurlijk.
Geen gelatine
Ik wilde dit keer echter een vegan pannacotta maken en dus geen gelatine gebruiken. De fout die ik de eerste keer maken heet ook wel ‘niet kijken naar de gebruiksaanwijzing maar gewoon maar wat doen’. Want agar agar is verder heel eenvoudig om te verwerken. Agar agar wordt gemaakt van zeewier en heeft een veel sterkere bindkracht dan gelatine, maar in principe is het eindresultaat hetzelfde. Ik wilde dit keer geen risico nemen dus verwerkte de pannacotta in glaasjes. Dat had achteraf niet nodig geweest want het was goed stijf. Te stijf zelfs. Ik had 4 gram agar agar (poeder) gebruikt en dat was teveel waardoor de structuur te “hard” werd. De helft is meer dan genoeg. Dit is al verwerkt in het recept hieronder.
Verder is het belangrijk met agar agar dat je ervoor zorgt dat het mengsel een minuut of 1-2 wordt verwarmd om te agar agar te activeren. Vervolgens is het handig om het zo snel mogelijk in je vormpjes over te doen want agar agar stijft al op bij kamertemperatuur. Dit in tegenstelling tot gelatine die je in de koeling moet zetten.
Sowieso handig om ook de vegan pannacotta in de koeling verder te laten opstijven, maar om klontjes te voorkomen dus handig om de pannacotta zo snel mogelijk te verwerken.
Vegan
Omdat het recept natuurlijk vegan is heb ik er geen slagroom of melk doorgedaan maar dit vervangen door kokosmelk. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig om een pannacotta vegan te maken en ook nog eens heerlijk. Als je van kokos houdt tenminste. Doe je dat niet dan kun je de kokos vervangen voor amandelmelk, havermelk, rijstmelk of wat je maar lekker vindt. Dit is iets dunner dan de kokos maar zou in theorie in ieder geval moeten werken. Ik ga dat binnenkort ook nog eens uitproberen. Deze vegan kokospannacotta combineerde ik vervolgens met lekker frisse passiefruit. Je hebt iets zurigs nodig om het romige van de pannacotta in balans te krijgen.
Aan de structuur van het lepeltje kun je zien hoe stevig het is geworden!
Vegan kokospannacotta met passiefruit
Ingrediënten
- 500 ml kokosmelk
- 2 gr agar agar
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl venkelzaad gemalen
- 3 el ahornsiroop
- 3-4 passievruchten
Instructies
- Zet je vormpjes alvast klaar om te vullen
- Doe de kokosmelk in een steelpannetje. Meng de agar agar met 1-2 el van de kokosmelk en roer tot dit glad is. Voeg dan direct toe aan het pannetje. Breng langzaam aan de kook en laat 1 minuutje even doorkoken. Breng op smaak met de specerijen en de ahornsiroop.
- Giet over in de vormpjes van je keus en zet in de koeling om op te stijven.
- Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en schep dit op de opgesteven pannacotta. Serveer meteen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hi Simone,
Zou je ook gewone kokosmelk (uit een pak) kunnen gebruiken? Of is dat niet dik genoeg?
Dat kun je ook prima gebruiken hoor Yasmine. Zou alleen geen light nemen.
Hi Simone, wat voor kokosmelk gebruik je hiervoor? Zo’n blikje die voor curry’s ed lekker is, of de kokosmelk dat je vindt in het schap bij de plantaardige melksoorten?
Hè Anouk. Ik gebruik een blikje kokosmelk. Dus die je inderdaad ook gebruikt voor in de curry
Leuk recept, Simone. Hoe lang heeft het nodig om op te stijven?
Ongeveer een uurtje of drie maar zal waarschijnlijker sneller gaan. Agar agar stijft sneller op dan gelatine! (de opstijvingstijd staat vermeld bij de bereidingstijd… 🙂