Al het goede van een pannacotta maar dan in een vegan variant. Heel makkelijk om te maken en lekker met frisse passiefruit.

Vegan kokos pannacotta met passiefruit | simoneskitchen.nl

Vegan pannacotta en agar agar

De allereerste keer dat ik iets ging maken met agar agar leek het me simpel: je neemt de hoeveelheid die je als vervanging van gelatine gebruikt, doet ongeveer hetzelfde en voila. Nou laat ik het zo zeggen: dat werkte niet helemaal. De pannacotta die ik toen maakte was totaal niet opgesteven en resultaat was een soort vloeibare pannacotta. Ook lekker maar niet bepaald wat ik in gedachten had natuurlijk.

Vegan kokospannacotta

Geen gelatine

Ik wilde dit keer echter een vegan pannacotta maken en dus geen gelatine gebruiken. De fout die ik de eerste keer maken heet ook wel ‘niet kijken naar de gebruiksaanwijzing maar gewoon maar wat doen’. Want agar agar is verder heel eenvoudig om te verwerken. Agar agar wordt gemaakt van zeewier en heeft een veel sterkere bindkracht dan gelatine, maar in principe is het eindresultaat hetzelfde. Ik wilde dit keer geen risico nemen dus verwerkte de pannacotta in glaasjes. Dat had achteraf niet nodig geweest want het was goed stijf. Te stijf zelfs. Ik had 4 gram agar agar (poeder) gebruikt en dat was teveel waardoor de structuur te “hard” werd. De helft is meer dan genoeg. Dit is al verwerkt in het recept hieronder.

Verder is het belangrijk met agar agar dat je ervoor zorgt dat het mengsel een minuut of 1-2 wordt verwarmd om te agar agar te activeren. Vervolgens is het handig om het zo snel mogelijk in je vormpjes over te doen want agar agar stijft al op bij kamertemperatuur. Dit in tegenstelling tot gelatine die je in de koeling moet zetten.

Sowieso handig om ook de vegan pannacotta in de koeling verder te laten opstijven, maar om klontjes te voorkomen dus handig om de pannacotta zo snel mogelijk te verwerken.

Vegan

Omdat het recept natuurlijk vegan is heb ik er geen slagroom of melk doorgedaan maar dit vervangen door kokosmelk. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig om een pannacotta vegan te maken en ook nog eens heerlijk. Als je van kokos houdt tenminste. Doe je dat niet dan kun je de kokos vervangen voor amandelmelk, havermelk, rijstmelk of wat je maar lekker vindt. Dit is iets dunner dan de kokos maar zou in theorie in ieder geval moeten werken. Ik ga dat binnenkort ook nog eens uitproberen. Deze vegan kokospannacotta combineerde ik vervolgens met lekker frisse passiefruit. Je hebt iets zurigs nodig om het romige van de pannacotta in balans te krijgen.

Vegan kokospannacotta | simoneskitchen.nl

Aan de structuur van het lepeltje kun je zien hoe stevig het is geworden!

Vegan kokos pannacotta met passiefruit | simoneskitchen.nl

Vegan kokospannacotta met passiefruit

Nog geen review
GangDessert
KeukenVegan

Deze vegan pannacotta gebruikt passiefruit als tegenhanger van het romige van de pannacotta zelf.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 1 minuut
Koeling2 uur
totaal 2 uur 6 minuten

4 porties

Ingrediënten


  • Zet je vormpjes alvast klaar om te vullen
  • Doe de kokosmelk in een steelpannetje. Meng de agar agar met 1-2 el van de kokosmelk en roer tot dit glad is. Voeg dan direct toe aan het pannetje. Breng langzaam aan de kook en laat 1 minuutje even doorkoken. Breng op smaak met de specerijen en de ahornsiroop.
  • Giet over in de vormpjes van je keus en zet in de koeling om op te stijven.
  • Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en schep dit op de opgesteven pannacotta. Serveer meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 4g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 23g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 36mg | Kalium: 532mg | Vezels: 7g | Suiker: 16g | Vitamine A: 812IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 56mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.