De makkelijkste zoete aardappeltosti
Een tosti maar dan net even anders – zoete aardappeltosti
Een tijdje terug begon Esmée tijdens een fotoshoot over het ontbreken van een broodrooster in de studio. Nu zijn daar wel manieren voor te bedenken natuurlijk maar soms werkt een broodrooster natuurlijk gewoon sneller en makkelijker. Een nieuw broodrooster moest er dus komen. Dat nieuwe apparaat was echter zo mooi dat ik besloot om die zelf te houden en de oude naar de studio te verhuizen. Hahaha…
Rooster eens iets anders
Uiteraard hadden we voor het uitproberen van de broodrooster in eerste instantie een boterham geroosterd en het fijne is dat deze heel regelmatig roostert. In tegenstelling tot het oude apparaat overigens (Sorry Es!) Maar een boterham roosteren kan iedereen natuurlijk wel en het leek me leuk om eens een alternatief soort tosti uit te proberen. Een zoete aardappeltosti. Lekker als je geen brood wilt of kunt eten of gewoon als variatie op the good old toast.
Zoete aardappeltosti
Een zoete aardappeltosti dus. Een aantal dingen zijn belangrijk hierin: ten eerste moet je de zoete aardappel vooral niet te dik snijden. Dat is een uitdaging met een mes zoals ik ondervond. Een mandoline ga ik het de volgende keer mee proberen. Het roosteren zelf duurt langer dan je gewend bent met een boterham dus neem er wel even de tijd voor. Ik roosterde mijn aardappeltosti drie keer op standje 4. Maar uitproberen is aan te raden.
Beleg naar keuze
Natuurlijk kun je de toast beleggen zoals je zelf lekker vindt, maar ik koos in dit geval voor 1 zoete aardappeltosti met avocado, 1 met picalilly en appel en 1 met pesto, tomaat en peterselie. Alle drie lekker!
Overigens kun je deze zoete aardappeltosti natuurlijk ook maken in een oven. In dat geval schuif je de plakken besmeerd met een beetje olijfolie in de oven op 200˚C. Hou ongeveer 10-15 minuten aan (afhankelijk van hoe dik of hoe dun je de zoete aardappel hebt gesneden)
Verder verwerk je de zoete aardappeltosti dan zoals hieronder! Check hier ook de variant op dit gerecht de zoete aardappeltoast, wat natuurlijk gewoon een andere naam is. Daar gebruikte ik een zoeter beleg.
Check ook deze recepten met zoete aardappel:
Zoete aardappeltosti
Ingrediënten
Instructies
- Begin met het snijden van je zoete aardappel. Gebruik hier liefst een mandoline voor om de plakken gelijkmatig en zo dun mogelijk te kunnen snijden. natuurlijk ook weer niet te dun, het moet wel nog stevig genoeg zijn om als toast te kunnen fungeren.
- Doe je plakken in een broodrooster en rooster ze drie of vier keer op je normale stand. Maar check vooral tussendoor even! Een proefplakje is handig om te maken zodat je een beetje weet hoe lang het duurt.
- Beleg de plakken vervolgens met de toppings en smullen maar!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Oké, ga ik proberen. Gewoon wat experimenteren dus. Fijn alternatief voor schoondochter met glutenintolerantie.
Succes. Ja in de oven gaat het ook goed hoor. En makkelijker als het wat dikkere plakken zijn
Niet te dik, maar ook niet te dun snijden. Kun je een indicatie geven? Halve cm, 1 cm??
Haha… Ja dat is lekker vaag he.. 😉 Een halve cm is al te dik. Ik zou voor een kwart centimeter proberen te gaan of een halve cm maar dan wel wat langer roosteren.