Het is de tijd van het jaar dat we veel eten. En over het algemeen ook niet meteen het meest gezond. Maar je kunt ook makkelijk wat gezondere snacks op tafel zetten. Neem nu deze lekkere zoete aardappelsnacks met guacamole en uitgebakken spekjes. Makkelijk om te maken en ook nog eens gezond!

zoete aardappel met guacamole

Zoete aardappelsnacks met guacamole

Ik maakte dit recept ooit voor een editie van paleo magazine met de nodige lekkere snacks. Zo maakte ik borrelballetjes, chicken wings, banaan in chocola en dus ook deze zoete aardappelsnacks met guacamole. Ik werd op het idee gebracht door het feit dat ik zoete aardappel “toast” ook heel erg lekker vind. En deze zijn bijna nog makkelijker om te maken.

Om de zoete aardappelsnacks te maken heb je uiteraard zoete aardappel nodig. Zorg dat je een beetje slanke exemplaren kiest want je wilt niet een halve boterham qua formaat hebben. En met zoete aardappel heb je nogal veel verschillende exemplaren. Slanke werkt het beste. Onthoud dat ze als een soort toastjes moeten fungeren dus die grootte wil je dat ze ongeveer hebben.

Roosteren of koken

Je kunt de zoete aardappel roosteren of koken. Koken is vele malen sneller en je hoeft de oven niet voor te verwarmen dus ik geef daar hier de voorkeur aan. Maar roosteren kan uiteraard wel. En als je de oven wellicht toch al aan hebt staan is het geen extra moeite.

Voor het koken van de zoete aardappelsnacks hou je ongeveer een minuutje of 10 aan. Ligt ook een beetje aan de dikte van je plakjes dus hou het even in de gaten. Rooster je ze in de oven dan hou je ongeveer een minuutje of 15 aan, maar hier geldt hetzelfde. Even opletten dus.

Na koken even goed laten uitlekken op keukenpapier voor je ze met de guacamole belegt.

zoete aardappel met guacamole

Zoete aardappelsnacks met guacamole

5 van 1 stem
GangSnack
KeukenKerst, paleo

Deze lekkere zoete aardappelsnacks zijn heerlijk met wat guacamole en uitgebakken spekjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 rechte zoete aardappels niet te dik
  • 1 avocado
  • 1 klein rood pepertjes zaadlijsten en zaadjes verwijderd, heel fijn gesneden
  • 2-3 kerstomaatjes klein gesneden
  • ½ limoen sap
  • 3 plakjes ontbijtspek uitgebakken
  • 1 takje peterselie

  • Snij de zoete aardappels in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Doe in een pannetje met kokend water en kook tot ze net gaar zijn maar nog wel stevig. Haal uit het water en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Bak ondertussen de ontbijtspek ook krokant en laat dit ook uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de guacamole door de avocado te prakken met een vork. Mix dit met de rode peper, kerstomaatjes, limoensap en wat zout en peper.
  • Beleg nu de plakjes zoete aardappel met de guacamole, het verkruimelde spek en wat van de peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 253kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 5g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 11mg | Natrium: 177mg | Kalium: 716mg | Vezels: 7g | Suiker: 6g | Vitamine A: 16282IU | Vitamine C: 27mg | Calcium: 44mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.