Een basisrecept wat zeker niet mag ontbreken in je keukenrepertoire is natuurlijk pesto. Pesto zelf maken is bovendien heel eenvoudig en als je dit recept volgt kan het bijna niet misgaan.

groene pesto

Pesto zelf maken

Grappig genoeg ging ik er vanuit dat ik heus wel een recept voor pesto op mijn site zou hebben staan. En dat klopt ook wel, maar wat er niet te vinden was? Een recept voor ‘gewone’ pesto. Ja de basilicumversie dus. Ik heb een recept voor pesto met geitenkaas en rucola, walnotenpesto, pesto rosso en vast nog wel ergens een andere die ik vergeten ben, maar een basisrecept om pesto te maken ontbrak dus tot op vandaag gewoon.

Dat zijn van die recepten die oneindig vaak gebruikt en daardoor vergeet dat niet iedereen perse weet hoe je het moet maken. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Terug naar de basis met dit lekkere recept. Bovendien is het zo eenvoudig dat het eigenlijk bijna niet kan mislukken.

Homemade pesto maken

Eenvoudig en lekker

Natuurlijk heb je om te beginnen basilicum nodig. Ik gebruik hiervoor meestal 1 heel basilicumplantje. Zo’n 40 gram ongeveer. Het komt niet zo heel erg nauw. Als je wat meer hebt voeg je desgewenst wat meer smaakmakers toe. De basilicum knip ik los van het plantje en dit doe ik in de beker van een staafmixer. Je kunt ook een blender gebruiken maar ik vind een staafmixer zelf makkelijker. Maar het kan beiden.

Ik rooster vervolgens de pijnboompitjes tot ze mooi goudbruin zijn. Zorg dat ze niet verbranden. Dat gebeurt snel met pijnboompitjes en dat is echt niet lekker.

Om de pesto te maken gebruik ik 1/2 teentje knoflook. Ik hou niet van een hele heftige knoflooksmaak en omdat je de knoflook rauw gebruikt is een half teentje wel voldoende, maar voel je vooral niet gehinderd om er meer in te doen.

Beetje pit

Het is ook nog een optie om er wat chilivlokken aan toe te voegen voor een beetje pit. Breng de pesto goed op smaak met peper en zout. Let op met zout toevoegen want de parmezaanse kaas is natuurlijk ook al zout. Ik voeg er meestal wel wat aan toe maar wees voorzichtig met de hoeveelheid die je toevoegt.

De hoeveelheid die je hier maakt is ongeveer een kommetje en meestal voldoende om in een gerecht te gebruiken. Omdat het zo makkelijk is, is het altijd fijn om het elke keer vers te maken.

Hoe lang kun je verse pesto bewaren?

Verse pesto kun je in de koelkast ongeveer 5-7 dagen bewaren. Zorg dat er een dun laagje olie op de pesto staat. Dan blijft het langer goed.

Kan ik ook andere nootjes gebruiken?

Ja dat kan zeker. In de winkelpotjes vindt je zelfs meestal cashewnoten in plaats van pijnboompitjes

Kan ik andere kaas gebruiken voor de pesto?

Ja ook dat kan. Zo maakte ik al eens een geitenkaas pesto en doe ik er vaak in wat ik voorhanden heb, maar parmezaanse kaas is wel de traditionele keuze.

groene pesto

Groene pesto maken

5 van 1 stem
GangBasis
KeukenItaliaanse keuken

Dit eenvoudige recept is de basis van heel veel heerlijke pastarecepten maar kan ook heel goed op een fijne sandwich
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

1 portie

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 basilicumplantje ongeveer 40 gram
  • 1/2 teentje knoflook
  • 25 gr Pijnboompitjes geroosterd
  • 50 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 75 ml Olijfolie plus eventueel meer indien nodig
  • Peper en zout naar smaak

  • Haal alle blaadjes plus de steeltjes van je basilicumplantje af. Doe dit in het bakje van je staafmixer. Draai het even tot een puree. Het geeft niet als het niet helemaal glad wordt.
  • Voeg nu het gehakte teentje knoflook, de pijnboompitjes en de parmezaanse kaas toe en wat van de olijfolie. Draai weer even door. Voeg nu de rest van de olie toe en kijk hoe de dikte van de pesto is. Het moet niet te vloeibaar zijn, het mag best een beetje 'chunky' zijn.
  • Draai het niet tot een puree. Pesto mag stukjes hebben. Voeg nu peper en zout naar smaak toe.
  • Ik vind de pesto altijd lekkerder worden als je hem heel even laat staan voor je het gebruikt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1041kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwit: 23g | Vet: 105g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 17g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 63g | Cholesterol: 34mg | Natrium: 805mg | Kalium: 350mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 3035IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 688mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
pesto maken

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.