Recept pesto maken
Een basisrecept wat zeker niet mag ontbreken in je keukenrepertoire is natuurlijk pesto. Pesto zelf maken is bovendien heel eenvoudig en als je dit recept volgt kan het bijna niet misgaan.
Pesto zelf maken
Grappig genoeg ging ik er vanuit dat ik heus wel een recept voor pesto op mijn site zou hebben staan. En dat klopt ook wel, maar wat er niet te vinden was? Een recept voor ‘gewone’ pesto. Ja de basilicumversie dus. Ik heb een recept voor pesto met geitenkaas en rucola, walnotenpesto, pesto rosso en vast nog wel ergens een andere die ik vergeten ben, maar een basisrecept om pesto te maken ontbrak dus tot op vandaag gewoon.
Dat zijn van die recepten die oneindig vaak gebruikt en daardoor vergeet dat niet iedereen perse weet hoe je het moet maken. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Terug naar de basis met dit lekkere recept. Bovendien is het zo eenvoudig dat het eigenlijk bijna niet kan mislukken.
Eenvoudig en lekker
Natuurlijk heb je om te beginnen basilicum nodig. Ik gebruik hiervoor meestal 1 heel basilicumplantje. Zo’n 40 gram ongeveer. Het komt niet zo heel erg nauw. Als je wat meer hebt voeg je desgewenst wat meer smaakmakers toe. De basilicum knip ik los van het plantje en dit doe ik in de beker van een staafmixer. Je kunt ook een blender gebruiken maar ik vind een staafmixer zelf makkelijker. Maar het kan beiden.
Ik rooster vervolgens de pijnboompitjes tot ze mooi goudbruin zijn. Zorg dat ze niet verbranden. Dat gebeurt snel met pijnboompitjes en dat is echt niet lekker.
Om de pesto te maken gebruik ik 1/2 teentje knoflook. Ik hou niet van een hele heftige knoflooksmaak en omdat je de knoflook rauw gebruikt is een half teentje wel voldoende, maar voel je vooral niet gehinderd om er meer in te doen.
Beetje pit
Het is ook nog een optie om er wat chilivlokken aan toe te voegen voor een beetje pit. Breng de pesto goed op smaak met peper en zout. Let op met zout toevoegen want de parmezaanse kaas is natuurlijk ook al zout. Ik voeg er meestal wel wat aan toe maar wees voorzichtig met de hoeveelheid die je toevoegt.
De hoeveelheid die je hier maakt is ongeveer een kommetje en meestal voldoende om in een gerecht te gebruiken. Omdat het zo makkelijk is, is het altijd fijn om het elke keer vers te maken.
Verse pesto kun je in de koelkast ongeveer 5-7 dagen bewaren. Zorg dat er een dun laagje olie op de pesto staat. Dan blijft het langer goed.
Ja dat kan zeker. In de winkelpotjes vindt je zelfs meestal cashewnoten in plaats van pijnboompitjes
Ja ook dat kan. Zo maakte ik al eens een geitenkaas pesto en doe ik er vaak in wat ik voorhanden heb, maar parmezaanse kaas is wel de traditionele keuze.
Groene pesto maken
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 basilicumplantje ongeveer 40 gram
- 1/2 teentje knoflook
- 25 gr Pijnboompitjes geroosterd
- 50 gr Parmezaanse kaas geraspt
- 75 ml Olijfolie plus eventueel meer indien nodig
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Haal alle blaadjes plus de steeltjes van je basilicumplantje af. Doe dit in het bakje van je staafmixer. Draai het even tot een puree. Het geeft niet als het niet helemaal glad wordt.
- Voeg nu het gehakte teentje knoflook, de pijnboompitjes en de parmezaanse kaas toe en wat van de olijfolie. Draai weer even door. Voeg nu de rest van de olie toe en kijk hoe de dikte van de pesto is. Het moet niet te vloeibaar zijn, het mag best een beetje 'chunky' zijn.
- Draai het niet tot een puree. Pesto mag stukjes hebben. Voeg nu peper en zout naar smaak toe.
- Ik vind de pesto altijd lekkerder worden als je hem heel even laat staan voor je het gebruikt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.