Walnoot pesto met pit
Een pittige pesto variant met walnoten en chili
Ik hou van de herfst. Koud en guur buiten en warm en gezellig binnen. Nou ja, dat is de theorie natuurlijk he. Het blijft tenslotte Nederland en als er hier iets onvoorspelbaar is dan is het wel het weer. Sterker nog: terwijl ik dit tik schijnt de zon volop en is het heerlijk buiten. Graadje of 18 als ik de weermeneren en mevrouwen mag geloven. Niet dat ik buiten zit want ik ben snipverkouden.
Ik moest echter toch werken afgelopen zondag dus aangezien ik toch in de studio was leek het me handig om meteen even een leuk recept te maken voor op de site. Pesto kun je in heel veel verschillende variaties maken. Zo maakte is al eens een pesto met geitenkaas (niet geschikt voor mijn dude en ook niet voor mensen met gevoelige neusjes want de kaas riekt…), een pesto rosso (met chipotle!) en laatst met Esmée deze broccoli pesto die ook best verrassend was.
Pesto met pit
Deze pesto is weliswaar met basilicum, maar in plaats van pijnboompitjes gebruikte ik een mengsel van pecannoten en walnoten en deed er een rode peper in met zaadjes en zaadlijsten. Mijn peper was aan de forse kant en de pesto ook behoorlijk pittig. Check – als je het aankunt – eerst even of je peper wel of niet pittig is. Soms koop ik een rode peper en die is dan niet veel pittiger dan een paprika, dus altijd even checken. Heb je niet genoeg pit, dan kun je er optioneel nog wat extra chili vlokken door doen.
Ik vind pesto het allerlekkerste door een pasta heen, maar smeer het ook graag op een bruschetta. Lekker met mozzarella (buffel mozzarella dan wel he!) en een pittige rauwe ham bijvoorbeeld. Of met verse tomaatjes met een beetje olijfolie eroverheen…. Wat is jouw favoriete pesto?
Mijn boek Heerlijke Chaos is uit! Koop hem hier!
Het lepeltje is van Mepra en van de lijn Epoque nero
Walnoot pesto met pit
Ingrediënten
- 1 basilicum plantje
- 100 gr parmezaanse kaas
- 100 gram walnoten/pecannoten
- 1 hele rode chili in grove stukken gesneden, inclusief zaad en zaadlijsten
- zout
- olijfolie
Instructies
- Snij de blaadjes en takjes van de basilicumplant en doe in de kom van een keukenmachine.
- Voeg hier de parmezaanse kaas in stukken bij evenals de walnoten, pecannoten, de chili en wat olijfolie.
- Draai de machine tot alles een beetje bij elkaar komt. Terwijl de machine draait voeg je er langzaam olie aan toe tot je de gewenste dikte hebt. Proef en voeg eventueel zout naar smaak toe.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Supergroene roerbakschotel | Simone's Kitchen