Pittige pesto rosso
Heel soms komt het nog voor; iemand die op zoek is naar De Glazen Vork en tot de ontdekking komt dat die al een tijdje niet meer bestaat. Meestal zijn ze dan op zoek naar een bepaald recept. Dat kan dan een recept zijn van iemand anders (de Glazen Vork was met meerdere mensen) of een recept dat ik stomweg nog niet over heb gezet. In dit geval werd ik benaderd door Jeanette die op zoek was naar het recept voor de pesto rosso.
Nu was dat inderdaad een recept van Kay van Kayotic Kitchen dus de link doorgestuurd naar Jeanette en vervolgens dacht ik; misschien moet ik gewoon zelf ook eens een variant op pesto rosso maken. Want groene pesto maak ik vaak; de ene keer met rucola, dan weer met basilicum, soms met geitenkaas en soms zoals het ‘hoort’ met parmezaanse kaas en pijnboompitjes.
Rode pesto – en vraag me niet waarom – maak ik dus nooit. Maakte ik nooit… Want deze is lekker! Nu heb ik wel meteen een redelijke voorraad gemaakt dus voorlopig even genoeg maar mocht je van pittig houden dan is dit wel een aanrader. Ik stopte er namelijk een hele chipotle peper in (van Costena met adobo saus) en dat geeft het meteen een lekker rokerig én lekker pittig smaakje.
Meteen de restjes groene olijven en de restanten zongedroogde tomaten opgemaakt dus ik kan er weer even tegenaan. Nu nog wachten tot ik weer pasta mag eten dan kan ik er pas echt wat lekkers mee doen. Maar in de tussentijd kun je deze pesto natuurlijk ook gebruiken als basis voor een saus, bij vlees en dergelijke…
Pittige rode pesto
Ingrediënten
- 100 gr zongedroogde tomaat op olie
- 70 gr groene olijven ontpit
- paar takjes verse rozemarijn
- 3 knoflooktenen
- 1 chipotle in adobo saus
- 30 gr walnoten
- handje basilicum
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/2 cup olijfolie
Instructies
- Neem een blender, keukenmachine of het bakje van je staafmixer en doe daar alle ingredienten in. Snij de knoflook wel even wat fijner voor het gemak en hak de rozemarijn grof in stukjes (neem niet de harde steeltjes, alleen de naalden)
- Draai het geheel tot een pasta en proef even of je nog extra zout moet toevoegen of iets anders.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Rozemarijn, kruid met bijzondere smaak en rozemarijn siroop | Simone's Kitchen
Pingback: Walnoot pesto met pit | Simone's Kitchen
Hoi Simone
Waar kun je die chipotle in Adobo saus kopen?
Groetjes van Saskia
He Saskia,
Je kunt het online kopen hier http://www.mexworld.nl/product_info.php?products_id=63 of via bijvoorbeeld winkels als Amazing Oriental welke her en der verspreid in Nederland zitten.
Pingback: Rosemary, a herb with special taste and rosemary syrup | Simone's KitchenSimone's Kitchen
Nou Chipotlemayo maak ik nu door wat scheuten Chipotle Tabasco door de mayo te mengen. heerlijk.
Ook lekker inderdaad!
Ik heb die versie van Kay ook vaak gemaakt en die vind ik heerlijk. Maar wat een goed idee om er een chipotle peper door te doen. Ik heb nog zo’n blikje in de kast staan. Al héél lang, maar wist steeds niet wat ik er mee wilde doen. Nu dus wel. 🙂
O dat is zo lekker Tessa! En je kunt de chipotle ook heel goed gebruiken in pasta saus, in mayonaise (echt te gek; chipotle mayo!) en ga zo nog maar even door!
Ziet er goed uit! Ik moet zeggen dat ik ook altijd alleen maar groene pesto eet, dat vind ik heerlijk. Ik heb rode pesto zelfs nog nooit – bewust – geproefd. Ik houd wel van pittig, dus ik moet het maar gewoon een keer proberen! Ik ben namelijk wel heel benieuwd.