Het is nu de tijd van de daslook die je her en der in de natuur kunt vinden. Veel goedkoper zul je het niet vinden! Deze daslook pesto is heerlijk om te maken van je zelf geplukte daslook.

Daslook pesto

Daslook pesto

We hadden vorige week een shoot waarbij we een gerecht maakten met daslook (die komt van de week ook nog online) maar er bleef aardig wat over van de hoeveelheid die Dionne had geplukt. Dus het leek me leuk om daar een daslook pesto van te maken.

Wat is daslook?

Daslook – oftewel allium ursinum – is familie van de narcis en wordt ook wel berenlook, wilde knoflook of uienbloem genaamd. Het grappige is dat de naam berenlook (en de latijnse naam) afkomstig is van een bijgeloof waarbij men ervan uitging dat daslook het eerste was wat beren aten als ze uit hun winterslaap kwamen. De naam ursinum = van de beren.

Goed om te weten is overigens dat de bladeren van daslook erg lijken op onder andere die van lelietje van dalen. De laatste is echter giftig! De daslook bladeren moeten echt sterk naar knoflook/ui ruiken. Is dat niet het geval dan beter laten staan.

Waar vind je daslook?

Daslook is vrij algemeen vindbaar in loofbossen in beschaduwde gebieden. Tot 2017 is het beschermd geweest, maar dat is inmiddels opgeheven en je mag dit plantje dus naar hartelust plukken. Het heeft een knoflookachtige smaak, maar is wat minder sterk dan pure knoflook.

Mocht je zelf gaan plukken hou dan rekening mee dat je niet het halve bos leegplukt. Liefst niet uit stadsparken aangezien iedereen daar komt om te genieten van de natuur. Het is dan jammer als iemand alles al heeft weggeplukt. Laat sowieso de bolletjes staan zodat er wel weer nieuwe plantjes kunnen groeien.

Daslook

Kun je daslook rauw eten?

Doordat de smaak van daslook vrij mild is kun je het goed rauw eten. Het is heerlijk in een salade of zoals hier in een daslook pesto. Ik heb aan de daslook pesto overigens nog een teentje knoflook toegevoegd omdat ik dat lekker vond, maar dat is in principe natuurlijk niet echt nodig.

Er gaat ruim parmezaanse kaas in de daslook pesto dus zout heb je ook niet extra nodig. Maar als altijd is even proeven de beste graadmeter.

Wanneer vind je daslook?

De bladeren van de daslook kun je vinden van februari tot april. Daarna begint het plantje te bloeien met mooie witte bloemetjes. Ook die zijn eetbaar. De bladeren kun je het beste vóór de bloei plukken. De bloemetjes zijn qua smaak wat sterker dan de bladeren. De daslook bloeit zo ongeveer tot juni/juli.

Daslook pesto

Hoe maak je de daslook pesto?

Het maken van de daslook pesto gaat niet echt heel anders dan het maken van een gewone groene pesto. Ik heb hier dan ook parmezaan gebruikt, olijfolie en pijnboompitjes als smaakmaker maar je kunt het ook afwisselen met bijvoorbeeld cashewnoten of gebruik eens hazelnoten.

Het maken zelf is super eenvoudig. Je doet alle ingrediënten in een hoge maatbeker en je gebruikt een staafmixer om het te pureren. Dat kan natuurlijk ook in een kleine keukenmachine of een blender. Wat je zelf het makkelijkste vindt.

In de koeling kun je de daslook pesto een aantal dagen goed houden. Zorg dat er een dun laagje olie op de pesto staat dan blijven de smaken het beste bewaard. Maak ook eens deze daslook croissant!

Daslook pesto
Daslook pesto

Daslook pesto

5 van 1 stem
GangBasis
KeukenHollandse keuken

Een lekker stevige pesto met daslook
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

1 portie

Materiaal

Ingrediënten

  • 35 gr daslook
  • 35 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 15 gr pijnboompitjes geroosterd
  • 80 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1/2 citroen sap van 1/2 citroen

Hoe maak je daslook pesto?

  • Was de daslook en schud deze droog. Snij de daslook in grove stukken en doe in een hoge maatbeker of in een kleine keukenmachine.
  • Voeg de parmezaanse kaas, de pijnboompitjes en het teentje knoflook toe.
  • Voeg nu de helft van de olie toe en gebruik de staafmixer om het te mengen tot een grof geheel. Voeg meer olijfolie toe als nodig en tot het de dikte heeft die jij wenst.
  • Voeg als laatste een beetje citroensap toe en mix dit goed door.

Notities

De voedingswaarde aangegeven is voor de volledige hoeveelheid.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 972kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 18g | Vet: 93g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 13g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 59g | Cholesterol: 24mg | Natrium: 572mg | Kalium: 201mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 290IU | Vitamine C: 44mg | Calcium: 521mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.