De dag voordat Dionne en ik onze maandelijkse kooksessie hadden stuurde ze me een fotootje van een croissant die ze net had gemaakt met daslook, verse kruiden en lekker veel kaas. Het zag er zo lekker uit dat het een goed idee leek om dit ook te maken tijdens onze kookdag. En aldus geschiedde.

Croissant met daslook

Croissant met daslook

Voor de croissant met daslook gebruikten we – uiteraard – daslook maar is het seizoen voorbij dan kun je dit ook maken met rucola of spinazie denk ik. Het is zo’n eenvoudig recept dat het bijna niet fout kan gaan, maar omdat het vouwen en draaien van de croissant nog wel een dingetje kan zijn heb ik een aantal stap voor stap foto’s voor je bijgevoegd.

Croissantdeeg

Om de croissant met daslook te maken gebruik je een blikje met croissantdeeg. Dat altijd lekker multi functionele croissantdeeg waar je zoveel meer mee kan doen dan alleen croissants bakken. Sterker nog, dat doe ik dus nooit. Ik ga altijd voor een andere variatie zoals je ook kunt zien in het overzicht met dingen die je kunt maken met croissantdeeg.

Je rolt eerst het blikje uit. Ik gebruikte hier een klein blikje of een normaal blikje. Je hebt dus geen XL blik nodig. Mag natuurlijk wel. De croissantrol zal dan wel een stuk groter worden.

Verder heb je niet veel nodig om het te maken. Daslook, croissantdeeg, kruiden, ui en kaas.

Het uitgerolde deeg bevat nogal veel gaatjes. Die knijp je dicht met je vingers zodat je een egale rol hebt. Hobbels en bobbels maakt niet uit.

Ingredienten voor de daslook croissant

How to croissant met daslook

Vervolgens snij je de strook croissantdeeg in twee lange stroken. Ondertussen heb je de uien in de pan gekarameliseerd zodat die zoet en zacht zijn geworden. Je zou zelfs nog kunnen overwegen om wat balsamico aan de uien toe te voegen maar dit is geen must.

Je belegt elke strook met wat van de ui eerst. De daslook gaat er rauw op dus die maak je schoon en snij je in kleinere stukjes.

Het vlechten

Het vlechten van de stroken croissantdeeg is een wat rommelig klusje, maar uiteindelijk maakt het niet uit hoe het eruit ziet, want eenmaal gemaken is het toch wel mooi. En lekker. Strooi tussendoor lekker veel geraspte kaas erop en doe dit ook nog eens nadat je het tot een rol hebt gedraaid. Schuif de croissantrol op een bakplaat en bak af in de oven in ongeveer 15 tot 20 minuten of tot goudbruin en gaar.

Je kunt de croissant ook goed besmeren met daslook pesto of gewone pesto als je dat lekkerder vindt.

Verwenontbijt

De croissant met daslook is een heerlijk verwenontbijtje dus ideaal voor een weekenddag en zo ontzettend lekker.

Croissant met daslook
Croissant met daslook

Daslook croissant met kaas

5 van 1 stem
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

Een lekker weekend ontbijtje met deze vlecht van croissantdeeg met daslook en gekarameliseerde ui
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol croissantjesdeeg
  • 2 uien
  • 100 gram geraspte kaas
  • 10 daslookbladeren

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Snijd de ui in ringen. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en laat de uien op middelhoog vuur karamelliseren.
  • Was de daslookbladeren en snijd klein.
  • Rol het croissantdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Duw de kartelrandjes dicht en snij het deeg in de lengte doormidden.
  • Bestrooi met de ui, daslook en geraspte kaas. Leg eerst de 2 stroken in een spiraal over elkaar en rol de spiraal dan tot een rondje. (zie foto’s)
  • Bestrooi de bovenkant met wat extra kaas, leg op een bakplaat met bakpapier en bak in 15 tot 20 minuten gaar.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.